MENU

Zo gedraag je je als gast in de rots

Klimmen staat vaak op gespannen voet met de wensen van natuurbeschermingsorganisaties of lokale bewoners. Goed gedrag voorkomt conflicten en daarom zijn er een aantal gedragsregels waar je je als buitenklimmer aan moet houden, waar je ook klimt. Zo blijven de klimgebieden open en is een bezoek van buitenklimmers voor andere gebruikers geen last.

Wees een goede gast

De NKBV promoot het buitenklimmen in andere landen. Daar hoort bij dat we met klimmers delen hoe je je als een goede gast in de rotsen gedraagt. Check onze 11 tips om een goede ambassadeur van de sport te zijn. Met een positieve, vriendelijke en meedenkende houding voorkomen we problemen en kunnen we in de mooie klimgebieden rondom Nederland blijven klimmen.

Klik op elk van de 11 tips voor meer info.

1. Parkeer op de toegestane plaatsen en blokkeer geen bospaden of landbouwwegen 2. Loop alleen over de toegestane paden en mijd afgesloten of privéterrein 3. Blijf weg van kwetsbare natuur en zones die vanwege vogelbroed gesloten zijn 4. Ga onzichtbaar/zonder sporen achter te laten naar het toilet > 5. Poets na het klimmen magnesium en tickmarks weg 6. Ruim je eigen en andermans afval op 7. Houd het geluidsniveau laag 8. Maak geen (kamp)vuur 9. Kampeer op de daarvoor aangegeven plaatsen 10. Groet aanwonenden en andere klimmers 11. Maak gebruik van de lokale horeca