MENU

Onzichtbaar naar de wc

4. Bij de rots... ga je onzichtbaar/zonder sporen achter te laten naar het toilet.

Hopen poep, dwarrelend toiletpapier en een penetrante pies-geur naast parkeerplaatsen of in de buurt van klimgebieden zijn een grote ergernis in de ogen van aanwonenden en wandelaars. Ook wordt regelmatig door klimmers zelf onder een naastgelegen rots of boulderblok een 'landmijn' gelegd.

Idealiter ga je 's ochtends thuis of op de camping naar het toilet. Moet je bij de rots? Begraaf dan alles voldoende diep. Toiletpapier in een gortdroog bosgebied verbranden doet meer kwaad dan goed... Plas nooit onder een overhang of in een grot - de regen zal het hier nooit schoon spoelen. Plassende vrouwen laten vaak één toiletpapiertje of zakdoekje achter. Ook dat is niet aanvaardbaar. Neem het mee!

Wees een goede gast

De NKBV vindt het belangrijk dat als we buitenklimmen in andere landen promoten, we ook met klimmers delen hoe je je als een goede gast gedraagt in de rotsen. Er zijn daarom een aantal regels waaraan we je vragen om je als ambassadeur van de sport te houden. Zo werken we er met zijn allen aan dat we in de mooie klimgebieden in de buurt van Nederland kunnen blijven klimmen. Met een positieve, vriendelijke en meedenkende houding komen we het verst!

terug naar de 11 regels