Verleidelijk is het om bij lekker weer een vuurtje te maken in de avond. Doe het niet. Open vuur in de natuur, het is geen match.
Een vuurtje stoken bij de rots is vaak verboden in verband met bosbrandgevaar. Als het al mag, stook dan nooit vuur onder een overhang of in een grot. De rook dringt in spleten in de rots door en kan vleermuizen doden. Daarnaast plakt roet van het vuur op de rots vast waardoor toekomstige klimpogingen door de vettige roet onmogelijk worden.
Last van natte rots? Droog deze dan niet met een gasbrander, ook al wil je je project wanhopig graag klimmen. Door de temperatuurverschillen van opwarming en afkoeling ontstaan interne spanningen in de rots die zo hoog oplopen dat de buitenlaag van de rots afbreekt.
De NKBV promoot het buitenklimmen in andere landen. Daar hoort bij dat we met klimmers delen hoe je je als een goede gast in de rotsen gedraagt. Check onze 11 tips om een goede ambassadeur van de sport te zijn. Met een positieve, vriendelijke en meedenkende houding voorkomen we problemen en kunnen we in de mooie klimgebieden rondom Nederland blijven klimmen.