MENU

Goud en Zilver tijdens het UIAA Ice Climbing European Cup in Glasglow, Schotland

Groot succes voor het Nederlands team! Op deze historische dag vond voor de allereerste keer UIAA European Cup plaats in Glasgow in Schotland. Het was een indrukwekkend evenement waar de beste ijsklimmers ter wereld tegen elkaar streden op het onderdeel lead.

Schotland als gastheer

Op zaterdag 18 februari 2023 vond voor het eerst het UIAA ijsklimcompetitie plaats in Glasgow, Schotland. Met meer dan 70 atleten uit 16 landen die zich hadden geregistreerd, was het deelnemersveld indrukwekkend. Naast gastland waren ook Liechtenstein, Nederland, Polen, Slowakije en de Verenigde Staten sterk vertegenwoordigd.

Foto: Robert Hendriksen
Foto: Robert Hendriksen

Nederlands succes in Glasgow

Nederland was met vier deelnemers sterk vertegenwoordigd: de doorgewinterde ijsklimmers Marianne van der Steen en Dennis van Hoek en de nieuwkomers Annick Teepe en Tom Phillips. En wat een prestaties hebben deze Nederlandse deelnemers geleverd! Het was een uitdagende competitie, vooral voor een land waar ijsklimmen nog niet zo populair is als in andere delen van Europa.

De Nederlandse klimmers hebben uitstekend gepresteerd en hebben hun naam meer dan waargemaakt. Marianne van der Steen presteerde fantastisch, zowel in de kwalificaties als in de finale klom ze sterk en wist ze de gouden medaille te behalen. Met haar technische vaardigheden en indrukwekkende snelheid wist ze de eerste plaats te bemachtigen en zichzelf uit te roepen tot winares.

Foto: Robert Hendriksen
Foto: Robert Hendriksen

Foto: Robert Hendriksen Foto: Robert Hendriksen

Ook Dennis van Hoek blonk uit en wist de eerste plaats te veroveren in de kwalificaties en een knappe tweede plaats in de finale.

Tom Phillips, de nieuwkomer in het team, heeft ook een opvallende prestatie neergezet. Hij wist zichzelf naar de zesde plaats te klimmen in de kwalificaties en wist deze prestatie te overtreffen in de finale, waar hij op de vijfde plaats eindigde.

Annick Teepe presteerde goed in haar eerste wedstrijd op dit niveau, eindigend op de achtste plaats in de kwalificaties en op de tiende plaats in de finale.

Foto: Robert Hendriksen Foto: Robert Hendriksen

Het was een spannende dag vol actie, emotie en passie. Het was duidelijk te zien dat deze ijsklimmers hun hart en ziel in deze wedstrijd hebben gestoken en de Nederlandse deelnemers hebben bewezen dat ze tot de beste ijsklimmers ter wereld behoren.

Volledige uitslag

Finale Lead: Marianne van der Steen

Finals Lead: Dennis van Hoek

Finals Lead: Tom Phillips

Finals Lead: Annick Teepe

Terug naar overzicht