MENU

Favorietenrol wordt waargemaakt door Marianne van der Steen en Dennis van Hoek

De koude decemberdag zet perfect de toon voor de zevende editie van het Nederlands Kampioenschap IJsklimmen op 10 december. De kou deert de deelnemers van het gecombineerde kampioenschap Petzl NK & Rab OSK IJsklimmen niet.

Foto's: Robert Hendriksen

25 deelnemers aan de start

In een land waar je geen bergen en verticaal ijs vindt, is ijsklimmen en drytoolen een niche-sport. Toch staan er maar liefst zestien heren en negen dames aan de start bij de klimmuur Kalymnos van Sportcentrum Olympos. IJsklimwedstrijden worden gehouden op een drytoolwand. Deze is technisch moeilijker te maken dan ijs en een grote plus is dat de route op deze manier nooit dooit. Maar als het weer het toelaat worden er echte ijselementen toegevoegd. Wat vandaag het geval is.

Tijdens de kwalificatie is het fris en de zon blijft verstopt achter de mist die de hele dag aanhoudt. Voordat het startschot van de kwalificaties klinkt, worden de bijlen en stijgijzers nog met zorg geslepen en na de briefing stappen de eerste deelnemers de kwalificatieroute in.

Dennis van Hoek en Tom Phillips toppen de twee kwalificatieroutes en hebben daarmee respectievelijk een plek in de finale bemachtigd. Bij de dames weten vier dames beide kwalificatieroutes te toppen; Marianne van der Steen, de Tsjechische Aneta Louzecka, Line van den Berg en Annick Teepe. De acht beste klimmers gaan door. Dat betekent dat bij de heren acht deelnemers afvallen. Met een gedeelde achtste plaats gaan er negen dames door naar de finale.

IJs komt tevoorschijn

Hoofdroutebouwer Elwin van der Gragt heeft met ondersteuning van Ferd van Banning, Joris Timmermans en Maël Durand de routes in de wand geschroefd. Net als bij sportklimmen proberen routebouwers een uitdagende puzzel te fabriceren, die de deelnemers zo efficiënt mogelijk moeten oplossen. Na de kwalificaties worden de laatste aanpassingen gemaakt. De bouwers hijsen ijzige pilaren in de wand en schroeven de laatste grepen in het hout.

Om en om

Om en om klimmen de dames en heren hun finaleroute. Bij de dames blijkt de finaleroute pittig. Het onderscheid tussen de doorgewinterde “pro’s” en de nieuwe garde ijsklimmers is zowel bij de heren als dames zichtbaar. De ervaring in combinatie met een dosis zelfvertrouwen loont. Bij de dames blijft het merendeel haken bij dezelfde pas. En ook bij de heren is het een pas waar de deelnemers over struikelen; een verre pas waar je slim doorheen moet manoeuvreren.

Annick Teepee komt net iets verder dan haar voorgangers, maar de route vergt veel energie en bij de uithaal naar de volgende greep mist ze. Zowel Line van den Berg, Aneta Louzecka en Marianne van der Steen klimmen met overmacht naar boven. Line glipt alleen van een greep af. Vervolgens is het de beurt aan Aneta die als eerste bij het horizontale dak komt, waar al snel de acrobatische ‘figure fours’ hun intrede doen. Onder luid gejuich van het publiek klimt zij verder. Maar met nog enkele seconden op de klok haalt ze het einde net niet. Marianne stapt als laatste de route in en laat al gauw zien waarom zij op het internationale podium staat. Binnen een mum van tijd topt Marianne de route. Haar favorietenrol maakt ze hiermee meer dan waar. De tweede plek gaat naar Line van den Berg en Annick Teepee is derde.

Vliegen

Gabriël Bijleveld gaat als een speer door de route heen. Hij weet het ver te schoppen, wat hem uiteindelijk een bronzen medaille oplevert. Ook Tom Phillips lijkt omhoog te vliegen, waarmee hij met nog 4,5 minuut op de klok de dakpassage in gaat. Maar de energie slipt langzaam maar zeker uit zijn vingers nu hij op zijn kop boven het publiek hangt. Met de tanden op elkaar hangt hij de bijlen in de artificiële stalactiet en reikt naar het einde, waar hij zijn bijlen in het laatste blok ijs beukt. Even lijkt het erop dat hij blijft hangen en het laatste setje inclipt, maar dan moet Tom zich toch gewonnen geven en komt naar beneden.

Nadat Tom Phillips met een knappe beklimming zichzelf van een zilveren medaille heeft verzekerd, is het aan Dennis van Hoek om het evenement feestelijk af te sluiten. Het publiek merkt niets van het snotteren en hoesten van de niet helemaal fitte Dennis, want zonder problemen bereikt hij het dak en klimt spectaculair langs de ijsblokken en wikkelt zichzelf om de artificiële stalactiet heen, zodat hij zich naar het einde kan uitstrekken. Terwijl hij het laatste setje inclipt maakt hij een spagaat in de lucht van blijdschap, wetend dat hij opnieuw het goud in handen heeft.

VOLLEDIGE UITSLAG

Nog niet genoeg van het ijsklimmen?

Dit seizoen doen Marianne van der Steen en Dennis van Hoek mee met de volgende internationale wedstrijden:

Zelf de uitdaging aan

Of ga zelf de uitdaging aan in ijzige omstandigheden tijdens de gevorderdencursus op 2 januari 2023 en verbeter je ijsklimtechnieken, zodat jij later zelfstandig watervallen kunt beklimmen. Wil jij de uitdaging aan, maar heb je nog geen ervaring op zak. Ga dan mee met de basiscursus op 29 januari 2023.

Ga mee

Terug naar overzicht