MENU

Klimselectie met olympische aspiraties

Met de Olympische Spelen van 2024 in Parijs in zicht, presenteren we vol trots de nationale klimselectie van 2021. De Olympische Spelen in Tokio komen net wat te vroeg voor de selectie, daar zijn geen Nedelandse klimmers van de partij. Des te groter zijn de ambities voor 2024. Na een jaar waarin veel flexibiliteit werd gevraagd van de Oranje atleten, kijkt de nieuwe selectie met vertrouwen naar komend jaar.

Een bewogen jaar

Het was een vreemd jaar, 2020. Waar we in januari vol goede moed het Nederlands Team presenteerden bij Boulderhal Sterk in Utrecht, volgde vanaf maart een pas op de plaats. Geen wedstrijd ging meer door en met uitzondering van leadklimmers Lynn van der Meer en Mark Brand en enkele Jong Oranje klimmers, zij het verdienstelijk, konden de teamleden geen internationale ervaring opdoen. Net als alle internationale klimmers natuurlijk. Iedereen zat in hetzelfde schuitje.

Buitenprestaties

Gelukkig waren de klim- en bouldergebieden buiten een deel van het jaar wel bereikbaar. Een kans die onder andere Tim Reuser, Tiba Vroom en Leto Cavé met beide handen aangrepen om hun spierballen in de rots te laten zien. Ze baarden hierbij internationaal opzien door boulders en routes op hun naam te zetten die door Nederlanders niet eerder, of slechts een enkele keer waren geklommen.

Tiba Vroom klimt Riverbed 8B (Credits: Liam Fyfe)

Wijzigingen NL Team

Jong Oranje heeft twee nieuwe klimmers mogen verwelkomen. Aan de huidige seniorenselectie van het Nederlands Team verandert weinig. Alleen Elko Schellingerhout maakt in 2021 niet langer deel uit van de senioren selectie. Nieuwelingen Briq Middelburg en Bibi Hamers zijn eerstejaars B klimmers van 13 jaar en laten het klimniveau zien dat nodig is bij internationale wedstrijden. "Het zijn goede bewegers, creatief en leren snel. Bovendien hebben ze de mindset die nodig is om tot internationale topklimmer door te groeien, zoals doorzettingsvermogen, motivatie en het vermogen om snel te leren van fouten," aldus bondscoach Aukje van Weert.

Paraklimteam

Eva Mol, Jamie Barendrecht en Joy Rubingh zijn de Nederlandse paraklimmers die komend jaar opnieuw deel uitmaken van de selectie. Dat betekent dat het team afscheid heeft genomen van Michael Hendriks en Renske Nugter. De toevoeging van Christiane Luttikhuizen na een selectieperiode en drie proeftrainingen in november, brengt de paraselectie op vier klimmers.

bekijk het NL Team

Olympische aspiraties

Sportklimmen is onlangs officieel toegevoegd tot het programma van de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. In de aanloop naar de Olympische Spelen van Tokio in 2020, dat wegens corona-omstandigheden met een jaar is verplaatst naar 2021, bleek de combinatie van de drie disciplines Speed, Lead en Boulder best een lastige. Speedspecialisten scoorden laag in de andere twee disciplines en andersom. Presteren in zowel Boulder als Lead was wel goed mogelijk. Voor het Nederlands Team Sportklimmen is het splitsen van de disciplines goed nieuws aangezien de ontwikkeling van de Speeddiscipline in Nederland net als in omringende landen ver achterloopt op Boulder en Lead. Veel Oranje atleten zijn dan ook erg blij met de toevoeging van de sport aan de Spelen van Parijs.

Tim Reuser tijdens NK Lead 2019 (Foto: Zout Fotografie)

Wedstrijdkalender 2021

Hoewel het verloop van de het internationale wedstrijdseizoen komend jaar nog heel onzeker is, staat de kalender vol mooie wedstrijden. Het is te hopen dat deze kunnen doorgaan, want dat helpt de motivatie hoog te houden tijdens periodes van lockdown. De tijd zal het leren. Volg het #Dutchclimbingteam via Facebook en Instagram!

IFSC wedstrijdkalender