MENU

Medailles op internationale jeugdwedstrijd

Een deel van het Nederlands Team Sportklimmen is in september afgereisd naar Augsburg in Duitsland voor de eerste en enige IFSC European Youth Cup (EYC) dit jaar. Het was een waardevolle kans voor de jeugd om ervaringen op te doen op de weg naar hun volwassen topsportcarrière. Voor Mischa Radt en Sabina van Essen werd deze ervaring zelfs bekroond met een medaille.

Niets liever dan klimmen

In coronatijd heeft het Nederlands Team Sportklimmen veel aangepast moeten trainen. De hallen waren voor een lange tijd gesloten en sinds ze weer open zijn is er een beperkte capaciteit aan klimmers die tegelijk mogen sporten. Dat maakt het niet makkelijk voor de Nederlands Team klimmers die niets liever doen dan klimmen. Een aantal van hen hebben wel een mogelijkheid gecreëerd om thuis een klimwandje neer te zetten. Bekijk de korte documentaire Zero Altitude over hoe Nederlandse klimmers thuis trainden toen de boulder- en klimhallen gesloten waren.

Bekijk de video

Aanpassen en doorzetten

Na een lange tijd waarin het aanpassingsvermogen en het doorzettingsvermogen van de jonge klimmers op de proef is gesteld was het team heel blij en opgelucht dat ze weer een wedstrijd konden gaan klimmen. Paul Brand, Sabina van Essen, Mischa Radt, Amber Schiffeleers (die eerder een 2e plek binnensleepte bij Tout a Bloc, in het Franse L'argentiere-la-bessee) en Anya van Essen stonden in de startblokken met enorme zin en motivatie om te knallen.

Door de coronamaatregelingen in Europa ontbraken enkele teams uit het internationale speelveld. Desondanks was het een sterke en uitdagende poule waar de Nederlandse klimmers het tegenop moesten nemen.

Een avontuur om niet meer te vergeten

Paul Brand sloot zijn periode in jongens A van het Nederlands Team sportklimmen af met een 24e plaats tijdens deze internationale wedstrijd. Voor Mischa Radt en Sabina van Essen was het naast een goede ervaring met internationaal wedstrijdklimmen ook een hoogtepunt in hun jonge carrière. Mischa haalde brons bij de jongens junioren en Sabina zilver bij de meisjes jeugd B. Voor Sabina was het een extra spannende finale want ze klom door tot twee passen voor de top en haalde daarbij de hoogste score samen met een andere deelneemster. Gelijkspel dus! Door middel van ‘countback’, dat betekent dat de resultaten van de halve finale worden meegerekend, is ze op een sterke 2e plek uitgekomen.

Mischa klom tijdens de finale sterk voorbij een passage waar alle klimmer die voor hem waren geweest precies vielen. Hij zette zijn goede flow door maar maakte naar het einde toe een kleine inschattingsfout en viel moegestreden uit de harde finaleroute.

Voor Anya van Essen en Amber Schiffeleers uit meisjes jeugd A was het een goede eerste internationale jeugd lead wedstrijd. Beiden zijn dit jaar nieuw in het Nederlands Team Sportklimmen. Amber: “Ik vond het een vette ervaring. De sfeer was super leuk, en de routes waren ook erg gaaf. Echt een avontuur om niet meer te vergeten!”

Uitslagen

Naam

Categorie

Plaats

Mischa Radt

Junioren

3e

Paul Brand

Jeugd A

24e

Amber Schiffeleers

Jeugd A

13e

Anya van Essen

Jeugd A

18e

Sabina van Essen

Jeugd B

2e

Nederlandse klimgeschiedenis

Hoewel het Nederlands Team Sportklimmen in de afgelopen jaren goed bezig is geweest met de medailles bij de internationale boulderwedstrijden, is er sinds 2012 geen medaille meer gehaald op een jeugd lead wedstrijd. Mischa Radt en Sabina van Essen schrijven met hun 3e en 2e podiumplek dus een stukje van de Nederlandse klimgeschiedenis. Voor de laatste keer dat er 2 medailles werden behaald bij een internationale jeugdwedstrijd moeten we zelfs terugkijken naar 2002, toen Zeb Crijns van de junioren en Jorg Verhoeven uit jeugd A beiden brons haalden op een EYC lead. En dat terwijl het deelnemersveld sindsdien is verdubbeld van 75 klimmers in 2002 naar 150 klimmers in 2020.

De eerste en laatste wedstrijd

Er zijn mooie stappen gezet door het jeugdteam. Deze wedstrijd was alleen meteen het begin en eind van het internationale wedstrijdseizoen voor de jeugd dit jaar. De IFSC heeft alle andere EYC’s geannuleerd door de ontwikkeling van het coronavirus. Ondertussen trainen de jeugdklimmers gewoon hard door, misschien met vallen en opstaan, maar met hun blik scherp gericht op de volgende wedstrijd!

Volg het Nederlands Team Sportklimmen op social media via #dutchclimbingteam.

Facebook Instagram

Foto’s: Hannes Kutza / DAV Wettkampfklettern