MENU

Hoe paraklimmen in Nederland groot werd

Ze was teleurgesteld maar niet verbaasd toen ze hoorde dat ze geen deel uit zou maken van de nationale paraklimselectie in 2021. Renske Nugter stond aan de wieg van het paraklimmen in Nederland, maar het niveau is haar naar eigen zeggen voorbijgestreefd. "Voor mij persoonlijk is dat jammer, maar voor de sport wel heel mooi", aldus de klimster.

Op elfjarige leeftijd bezorgde ze haar moeder haast een rolberoerte toen Renske haar er met een klimboek onder haar arm van overtuigde dat dít was wat ze wilde: klimmen! Renskes moeder, die last heeft van hoogtevrees, liet zich niet kennen. Ze sprak met een collega, toevallig kliminstructeur, en liet Renske de sport een keer uitproberen bij sportcentrum De Geus in Broek op Langedijk. "Ik ging daar nooit meer weg. Al gauw ontstond de wens van een paraklimcompetitie in Nederland en de droom om eens mee te doen aan een internationale wedstrijd."

Alleen naar het WK

"Vanuit de NKBV is destijds met mij contact opgenomen om te praten over mijn gedroomde deelname aan een WK. Toen is in feite het Nederlands Team Paraklimmen ontstaan en ik was het eerste en enige teamlid. Met mijn vader als coach reisde ik in 2012 als 17-jarige af naar het WK in Parijs."

Nu, nog geen tien jaar later is het Nederlands Team Paraklimmen onderdeel van het Nederlands Team Sportklimmen. Compleet met teamkleding, training en coaching. De selectie bestaat uit meerdere klimmers en staat onder leiding van bondscoach Berber Brouns.

"Het is natuurlijk heel mooi dat de paraklimsport in zo'n korte tijd zo is gegroeid en ontwikkeld. Ik vind het jammer dat ik zelf geen onderdeel meer uitmaak van de selectie, maar kijk wel met trots terug op de weg die me tot hier heeft gebracht. Bovendien wil liever vooruitkijken naar wat de parasport allemaal nog meer kan bereiken. Daar wil ik ook graag een bijdrage aan leveren, maar dan misschien op een andere manier."

Betrokken blijven

"Ik wil een trainersopleiding volgen bij de NKBV en vervolgens talententrainingen vormgeven die breedtesporters helpt aansluiting te vinden bij het Nederlands Team Paraklimmen. Vooral de sfeer in het team vond ik heel prettig. Bij de trainingen, maar vooral ook bij de internationale wedstrijden. Dat kwam omdat iedereen het gezamenlijke doel had om er het beste van te maken. Ik gun andere paraklimmers ook die ervaring. Daarom wil ik graag betrokken blijven en me inzetten om de stap van breedtesport naar topsport wat kleiner te maken."

De paraselectie van 2019 in Briancon (vlnr: Renske Nugter, Mees Vooijs, Lotte de Man (coach), Berber Brouns (coach), Fedde Benedictus, Eva Mol)

Los van het Nederlands Team geeft Renske eens in de twee weken training aan kinderen met een beperking bij het Friendship Sports Centre van Only Friends, waar de NKBV de routes heeft gefaciliteerd. Behalve als jeugdtrainster zet Renske zich sinds afgelopen jaar in voor de behartiging van belangen van wedstrijdsporters. Als voorzitter van de atletencommissie denkt ze onder andere mee over de ontwikkeling van de wedstrijdsport in Nederland.

Trots

Hoewel ze gemengde gevoelens heeft over het einde van haar topsportcarrière, is Renske vooral heel trots op wat ze met de NKBV in korte tijd heeft bereikt op het gebied van talentontwikkeling en topsport binnen het paraklimmen. Natuurlijk blijft ze zelf actief trainen en klimmen bij haar thuishal Mountain Network Amsterdam. Ben je nieuwsgierig naar wat de volgende stappen zijn? Volg Renske en het Nederlands Team.

Meer over paraklimmen