MENU

Sportklimmen ook olympisch in 2024

Sportklimmen is afgelopen week officieel toegevoegd tot het programma van de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de sport. Vooral omdat na het zogeheten combined format op de Spelen van Tokio in 2021, Speed in het nieuwe format in Parijs een aparte discipline is.

In de aanloop naar de Olympische Spelen van Tokio in 2020, dat wegens corona-omstandigheden met een jaar is verplaatst naar 2021, bleek de combinatie van de drie disciplines Speed, Lead en Boulder best een lastige. Speedspecialisten scoorden laag in de andere twee disciplines en andersom. Presteren in zowel Boulder als Lead was wel goed mogelijk. Zo liet de Sloveens Janja Garnbret zien tijdens de WK in Tokio in 2019, waarop ze in beide disciplines goud won.

Oranje

Ook voor het Nederlands Team Sportklimmen is het splitsen van de disciplines goed nieuws aangezien de ontwikkeling van de Speeddiscipline in Nederland net als in omringende landen ver achterloopt op Boulder en Lead. Veel Oranje atleten zijn dan ook erg blij met de toevoeging van de sport aan de Spelen van Parijs. Tiba Vroom vertelde erover in een interview afgelopen zondag 13 december bij Radio 1.

Tiba Vroom op het NK Boulder 2018 (Foto: Zout Fotografie)

Meer deelnemers, meer medailles

Behalve dat de disciplines worden gesplitst, is een tweede wijziging ten opzichte van de Spelen van volgend jaar dat er meer atleten kunnen meedoen aan het sportklimonderdeel. Het aantal wordt opgehoogd van 40 naar 68 deelnemers die in plaats van 6 medailles, voor 12 medailles gaan.

Naast het sportklimmen zijn aan de Olympische Spelen van Parijs in 2024 ook breakdance, skatboarden en surfen toegevoegd.