MENU

Tim Reuser klimt 8C in Fionnay

Begin september was Nederlands Team klimmer Tim Reuser in het Zwitserse bouldergebied Fionnay. Na al het klimmen op plastic had hij zijn zinnen voor de zomer gezet op buitenklimmen, en niet zonder resultaat. Hij klom Foundations Edge, 8C en deed twee 8A+ flashes Permanent Midnight en Scarred for life high.

Van maximaal presteren naar huiskamertrainen

2019 was voor Tim een topjaar wat betreft de internationale wedstrijden. Hij werd 11e tijdens de Lead World Championships in Hachioji. En hij werd 7e tijdens de boulder Worldcup in Munchen. Daarmee stevende hij af op een ticket om mee te doen met de Olympische Spelen van 2021. Hij greep echter net mis en niet lang daarna gingen de klimhallen op slot door corona.
Sinds de klimhallen weer open zijn is Tim weer hard gaan trainen. Hij heeft in het speciaal het MoonBoard ontdekt, een trainingswand met grepen die veel meer lijken op wat je buiten tegenkomt. Daarmee kon hij zich goed voorbereiden op het buitenklimmen.

Het project: Foundations Edge

Tim had Foundations Edge speciaal uitgekozen omdat hij al een lange tijd een 8C wil boulderen. Het klimmen van een 8C boulder is een prestatie van de wereldtop. Ter vergelijking: er zijn maar twee 9A boulders op de hele wereld en iets meer dan twee handen vol 8C+ boulders. In onderstaande video zie je hoe Dave Graham de route openende in 2013.

De perfecte condities

Tim Reuser: “Fionnay is een zomergebied. Het ligt op 1600 meter dus het blijft vrij koel. Ik klim het liefst met een temperatuur tussen 10 en 15 graden; Niet te koud niet te warm. Hierdoor kan je lang rusten tussen de pogingen zonder te snel af te koelen. De boulder Foundations Edge hangt zo’n 60 graden over. De grepen zijn wat groter dan bij minder steile boulders van dit niveau en lichaam spanning speelt een belangrijke rol. Van nature ben in goed in deze stijl. Uiteindelijk heb ik drie dagen gedaan over het klimmen van deze boulder. Daarvoor heb ik meer dan een maand over de bewegingen van de boulder gefantaseerd. Ik heb filmpjes gekeken van verschillende klimmers en toen ik aankwam wist ik in mijn hoofd precies hoe de boulder moest. De eerste dag heb ik het bovenste (makkelijkere) deel uitgewerkt, de tweede dag het onderste deel en op dag drie klom ik de hele boulder.”

Naast het klimmen van Foundations Edge deed Tim ook nog twee 8B+ boulders Scarred for Life en Pied de biche en klom hij twee 8A+ boulders Permanent Midnight en Scarred for life high flash. Een flash beklimming betekent dat Tim van te voren wel kennis had over de bewegingen, grepen en rustpunten maar hij had de routes nog nooit geprobeerd en klom ze in één keer. Bekijk hieronder zijn flash van Permanent Midnight.

Volg Tim en het Nederlands Team via #dutchclimbingteam en Facebook of Instagram.