MENU

Tiba Vroom: van Le Mandarin (8A) naar Riverbed (8B)

Nederlands Team klimster Tiba Vroom heeft vorige week als eerste Nederlandse vrouw een 8B geboulderd; Riverbed in het Zwitserse Magic Wood. Daarmee heeft zij na haar eerste 8A in juli, Le Mandarin, en een 8A+ in oktober, Sofa Surfer, opnieuw haar grens verlegd en maakt ze wereldwijd deel uit van een selecte groep vrouwen die dit niveau het afgelopen jaar gehaald heeft.

Van binnen naar buiten

Het jaar liep zoals voor iedereen voor Tiba heel anders dan verwacht. Waar ze begin dit jaar de bouldercompetitie won en zich voorbereidde op de internationale competitie, verdwenen deze één voor één van de kalender. Tiba en haar coach Jörg Franken richtten zich vervolgens volledig op het buiten klimmen te richten. Eind juni vertrokken zij naar Fontainebleau, met als doel voor Tiba om haar eerste 8A te boulderen. Le Manderin werd de boulder waar ze al haar pijlen op richtte. Op de laatste dag van hun trip kon Tiba de boulder afmaken en had ze daarmee haar eerste 8A te pakken.

Magic Wood

Eind augustus vertrokken Tiba en Jörg met hun tot camper omgebouwde schoolbus opnieuw naar Magic Wood in Zwitserland, waar Tiba eerst een aantal 8A’s aan haar lijstje toevoegde. Waar Jörg in de tussentijd verplichtingen had in Nederland en door het negatieve reisadvies moeilijk kon terugkomen, kreeg Tiba de smaak van het buiten klimmen en buiten leven te pakken. Na een paar dagen projecten lukte het om Sofa Surfer te klimmen, haar eerste 8A+. Dat gaf haar internationale aanzien een flinke boost; ze steeg op buitenklim rankingwebsite 8a.nu van de 29e naar de 10e plaats bij de dames.

Riverbed

Tiba besloot om langer te blijven en een nieuwe poging te doen om haar grenzen te verleggen. Haar volgende doel werd dé klassieke 8B van Magic Wood: Riverbed. Een 30 passen lange boulder langs de rand van een horizontaal dak, aan de oever van de rivier die door het gebied stroomt. Hoewel ze de passen vrij snel had uitgewerkt, bleek het klimmen van de hele boulder nog een te grote uitdaging. Een bevestiging dat dit niet aan haar fitheid lag, kreeg ze tijdens een kort uitstapje met Jörg naar Riesenstein bij Heidelberg, waar ze nog twee 8A’s aan haar ticklist toevoegde. Een goede voorbode voor de ultieme poging op Riverbed!

Tiba Vroom klimt Riverbed 8B (Foto: Liam Fyfe)

Juiste mindset

Na nog een paar weken projecten was het duidelijk dat Tiba fysiek het niveau van de boulder aankon en was het vooral een kwestie van de goede mentale voorwaarden creëren om de boulder te kunnen afmaken. Dit bleek de lastigste barrière. Na veel telefonische gesprekken met Jörg lukte het om de juiste mindset te vinden. Na een rustdag ging ze goed voorbereid naar de boulder om hem in haar eerste poging te toppen.

Tiba's niveau is in ruim vier maanden gestegen van 7C naar 8B. Een zeer knappe prestatie. “Ik ben ongelofelijk blij dat ik de kans had om zó lang in Magic Wood te blijven en het gevecht met Riverbed aan te gaan! Het was vooral een mentale strijd, veel meer dan een fysieke. Veel ups en down, onzekerheid afgewisseld met sterke momenten, en uiteindelijk de overwinning. Ik heb daarbij heel veel aan Jörg gehad, ook als het op afstand was. Het voelde echt als een gezamenlijk project”, aldus de atlete.