MENU

Tiba Vroom surft door Magic Wood

In het Zwitserse Magic Wood heeft Nederlands Team klimmer Tiba Vroom haar eerste 8A+ geboulderd na een reeks van 8A's. Een uitzonderlijke prestatie voor de atlete die door coronamaatregelen veel langer in het Zwitserse bouldermekka verbleef dan gepland.

Tiba Vroom in Sofa Surfer. Foto: Hannes Kutza

Sofa Surfer

Hoewel de naam anders doet vermoeden, is Sofa Surfer geen boulder om lekker in achterover te leunen. Met het toppen ervan is Tiba Vroom de tweede Nederlandse vrouw die een route van deze gradatie weet af te tikken.

Eerder klom Susan Dudink in 2009 'Tea with Elmarie' in Rocklands. Deze boulder werd toentertijd op een 8A+ gradatie gescoord, maar is deze inmiddels op 8A gewaardeerd. Sofa Surfer lijkt wel zeker van de graad te zijn.

Met deze topprestatie schaart Tiba zich in de top van de internationale buiten boulder top. Inmiddels staat ze op een 11e plek en plaatste klimwebsite 8a.nu er een nieuwsbericht over.

lees meer op 8a.nu

Tiba won de nationale competitie van 2020. Foto: Sytse van Slooten

Nationale competitie

Begin dit jaar liet Tiba tijdens de nationale bouldercompetitie al zien in topvorm te zijn. Door de uitbraak van het coronavirus kwam een abrupt eind aan alle klim- en boulderwedstrijden en werd het NK Boulder 2020 uitgesteld. De klimster ging niet bij de pakken neer zitten, maar trainde door en verschoof haar focus naar het rotsklimmen en buiten boulderen.