MENU

Deelnemers NK Boulder 2020 bekend na Boulder 4

Boulder 4, de laatste wedstrijd van het nationale seizoen belooft een spannende strijd te worden in Monk Bouldergym in Eindhoven. Niet alleen is na deze wedstrijd bekend welke 12 dames en 12 heren zich hebben geplaatst voor het Nederlands Kampioenschap, Boulder 4 is ook aangewezen als officieel meetmoment voor klimmers buiten het Nederlands Team om een startbewijs te verdienen voor internationale deelname.

Door Anouk van Hoof

Niet voor niets zijn alle bekende klimmers weer van de partij. Bij de dames is Tiba Vroom al vrij zeker van de competitiewinst, maar ook vandaag zal ze uiteraard weer haar uiterste best gaan doen. Tot nu toe heeft ze in elke wedstrijd het maximale aantal punten gepakt; het zou mooi zijn als ze dat ook deze wedstrijd vol kan houden.

Bij de heren is het nog spannend wie de competitiewinst zal pakken. Mark Brand, Don van Laere en Tim Reuser wonnen elk één van de eerdere competitiewedstrijden en dus liggen de scores dicht bij elkaar.

On-sight

Als pilot wordt er deze keer een ander format gebruikt tijdens de kwalificatieronde. In plaats van acht flash boulders (klimmers kunnen elkaar zien klimmen en met elkaar overleggen) moeten de klimmers vijf boulders on-sight klimmen. Voor elke boulder krijgen ze daarvoor vijf minuten de tijd. Dit komt overeen met het wedstrijdformat dat de International Federation of Sport Climbing hanteert voor de halve finales van internationale wedstrijden. Hiermee krijgt Boulder 4 een iets professioneler karakter en kunnen de klimmers die uitgezonden worden alvast wennen aan deze opzet.

De ervaren wedstrijdklimmers kunnen goed omgaan met de on-sight kwalificatieronde en we zien dan ook weinig verrassingen bij de finalisten. Bij de dames hebben zich gekwalificeerd: Amber Schiffeleers, Sabina van Essen, Tiba Vroom, Lisa Klem, Lynn van der Meer en Pleun Frank. Ook bij de heren zien we veel bekende namen: Don van Laere, Tim Reuser, Jens de Louw, Iwan Pasveer, Ferdinand Schulte en Mark Brand.

Volumes, grote grepen en randjes

De eerste boulder bij de dames is geen weggevertje. De start bestaat uit twee driehoekige volumes. Daarna komen enkele kleine randjes en tenslotte nog drie volumes en de eindgreep. Je vraagt je af hoe de dames erin slagen die volumes vast te houden. Dat blijkt inderdaad vrij lastig. Pleun komt een heel eind, maar alleen Sabina slaagt erin de boulder te toppen. Ze oogst hiermee veel bewondering van het publiek en neemt meteen afstand van de rest.

Heren 1 is een mix van grote grepen en dual texture randjes. Allereerst moeten de klimmers onder een dak uit zien te komen. Lukt dat, dan moeten ze een flinke zwaai naar links maken, omhoog mantelen en via randjes naar de eindgreep klimmen. De boulder heeft dus van alles wat. Don en Tim noteren een flash; Mark heeft twee pogingen meer nodig.

Voetenwerk

Dames 2 bestaat uit grote slopers voor de handen en driehoekige volumes voor de voeten. Om spanning te houden moeten er heel wat toe hooks en een heel hook worden gelegd. De meeste dames bereiken de zone, maar komen vervolgens niet verder. Behalve Lisa; met een enorme krachtinspanning lukt het haar uiteindelijk wel de boulder te toppen.

De heren krijgen als tweede boulder een echte plaat voorgeschoteld: de voeten op wrijving op volumes en enkele kleine randjes voor de handen. Balans en goede voetplaatsing zijn dus heel belangrijk. Don en Tim toppen beide de boulder.

Kracht

Dames 3 is heel anders dan de vorige twee boulders. Allereerst moeten de dames zich uitduwen in een hoek. Daarna springen ze naar een uitstekende greep om daar vervolgens bovenop te klimmen zodat het kleine eindgreepje kan worden gefixeerd. De meeste dames hebben wel even nodig om het einde uit te vogelen. Lisa zit op een gegeven moment zelfs 2,5 minuut in de boulder. Toch lukt het uiteindelijk bijna iedereen om de boulder te toppen.

De derde boulder voor de heren bestaat uit blauwe volumes waarop kleine greepjes zijn geschroefd en grote blauwe slopers. Met name voor het fixeren van de laatste passen komt het aan op lichaamsspanning en sterke schouders. Don en Tim nemen afstand van de rest door beide de boulder te toppen. Met ieder drie tops zullen zij in de laatste boulder gaan strijden om de winst.

Ontknoping

De laatste boulder voor de dames is in een hoek gebouwd. Ook hier zien we weer veel volumes en slopers. De scores bij de dames liggen allemaal dicht bij elkaar en dus er wordt een felle strijd geleverd in deze boulder. Uiteindelijk is Tiba de enige die de eindgreep bereikt. Omdat het Sabina niet lukt de zonegreep te fixeren, pakt Tiba hiermee de winst van Boulder 4. Lynn en Pleun weten dat ze moeten toppen om nog een podiumplaats te bemachtigen, maar beide slagen daar niet in. Sabina wordt zo uiteindelijk tweede en Lisa derde.

De laatste boulder voor de heren is een boulder “nieuwe stijl”. De mannen moeten flink afzetten op een volume en een zwaai maken naar twee puntige volumes die zich een heel stuk naar links bevinden. Hierna volgt een verticale rand en tenslotte de eindgreep. Don is als eerste aan de beurt en hij flasht de boulder. Hij verhoogt hiermee de druk op Tim, maar die laat zich niet van de wijs brengen en topt de boulder keurig in zijn tweede poging. Hij pakt hiermee de winst van Boulder 4; Don eindigt op de tweede plek. Ook Mark slaagt er uiteindelijk in de boulder te toppen en daarmee het podium compleet te maken.

bekijk een foto-impressie

Competitie-eindstand

Na Boulder 4 is ook de eindstand van de competitie bekend. Bij de dames pakt Tiba overtuigend de eerste plek, Lisa wordt tweede en Lynn derde.

De drie winnaars van Boulder 4 zien we ook terug op het podium van de eindstand van de competitie, maar dan in iets andere volgorde. Met een minimaal verschil van 3 punten wordt Mark eerste, Don pakt de tweede plek en Tim eindigt op de derde plaats.

eindstand competitie

NK Boulder 2020

De beste 12 dames en heren van de competitie zullen op 21 maart in Revolt Bouldering Gym in Delft strijden om de nationale titel. Kaartjes voor het NK Boulder 2020 zijn inmiddels te koop.

tickets