MENU

Blik terug op klimjaar 2021

Het Nederlands Team kijkt terug op een bewogen jaar vol met hoogtepunten en toch ook een jaar met een lange tijd geen trainingen.

Internationaal seizoen

Met enig papierwerk, lang wachten en harde boulders reisden het Nederlands Team in het tweede weekend van april af naar de eerste internationale wedstrijd van 2021. Na een jaar zonder tot weinig trainen in tegenstelling tot de rest van de landen wist Don van Laere knap een finale plek te bemachtigen tijdens de European Cup Bouldering in het Oostenrijkse Klagenfurt. Veel jeugdklimmers deden vanwege het geringe aantal wedstrijden naast de European Youth Cups (EYC's) ook ervaring op in het seniorencircuit. In juni tijdens de EYC Lead in Imst klom Leto Cavé in de finale. Ook Paul Brand wist hier een mooie 15e plek te bemachtigen.

Tijdens de World Cup in Meiringen stonden zeven Nederlanders in de startblokken, jeugdklimmer Sabina van Essen gooide hoge ogen op toen ze nét naast de halve finale greep. De World Cup was een voorproefje tijdens de European Youth Cup sleepte ze namelijk goud binnen. En vervolgens zetten ze deze prestatie voort met een derde plaats in Ostermundigen en goud in Puurs. Ook teamgenoten Noor Witte, Briq Middelburg en Bibi Hamers maakten voor het eerst meters tijdens het internationale wedstrijdseizoen.

Ook het paraklimteam levert verschillende mooie prestaties. Tijdens de World Cup Paraklimmen sleepten Jamie Barendrecht, Eva Mol en Christiane Luttikhuizen allemaal een tweede plek binnen. Deze prestatie zet Christiane voort in Briançon bij de volgende World Cup Paraklimmen waar ze met een gouden medaille naar huis ging. Eva Mol ging er met zilver vandoor. Eva was goed op dreef en wist zelfs zonder optimale voorbereiding opnieuw zilver mee naar huis te nemen tijdens het wereldkampioenschap in Moskou.

Ook Lynn van der Meer liet tijdens het Petzl NK Lead wederom zien wat zij in haar mars had door haar titel te prolongeren. Een week later blies zij alle verwachtingen het veld uit toen ze in Laval tijdens de European Cup een eerste plek wist te bemachtigen. Ook Leto Cavé klom na zijn overwinning tijdens het Petzl NK Lead met een 6e plaats door naar de halve finale.