MENU

Moskou omgedoopt tot klimmers Mekka

Moskou werd in september omgedoopt tot klimmers Mekka. De beste klimmers uit de hele wereld kwamen bijeen voor het WK. Als eerste kwam Nederlands team paraklimmer Eva Mol in actie tijdens het WK Paraklimmen van 15 tot 17 september en in haar kielzog klommen Mark Brand, Don van Laere, Lynn van der Meer en Jorg Verhoeven bij het WK Boulder en Lead van 16 tot 21 september.

Foto's door Leo Zhukov

WK Paraklimmen

Na een wedstrijdseizoen met al 2 zilveren medailles op zak was Eva Mol’s wedstrijdvoorbereiding voor het WK niet optimaal. Twee weken voor het WK lag ze namelijk in het ziekenhuis. Toch had ze maar 1 doel. Goud winnen. De kwalificaties waren in een hele oude sporthal met hoogpolig kunstgras op de vloeren wat lastig rollen is met haar rolstoel. Hoewel de hal niet spectaculair was waren de routes dat wel. In elke kwalificatieroute kon Eva haar ei kwijt en ze stond uiteindelijk gedeeld eerste samen met haar Belgische concurrent Pavitra Vandenhoven. De finales werden gehouden in een megalomane nieuwe sporthal met alles er op en eraan. En ook daar waren de routes erg mooi gebouwd vond Eva. Eva klom haar route en gaf alles wat ze had, maar toen Pavitra na haar de route in ging klom zij net 1 greep verder. Eva won daarmee een zilveren medaille! Ze kijkt tevreden terug op haar avontuur in Rusland. En is helemaal klaar voor de volgende wedstrijd. Op naar goud?!

WK Boulder Lead en Speed

Het team kwam daar met één doel naar het WK. De volgende ronde behalen. Don van Laere en Mark Brand deden mee in de boulder competitie. Mark Brand deed ook mee aan de Lead competitie samen met Lynn van der Meer en Jorg Verhoeven. Ze hadden er zin in en ze voelden zich goed.

Boulder

Tijdens de warming up zat de sfeer er goed in en voelden Don en Mark zich top. Don moest starten, vlak daarna was het Mark zijn beurt.

Don topte zijn eerste boulder. Dat gaf natuurlijk perspectief voor de rest van de boulders. Maar dat pakte toch net iets anders uit. Bij de derde boulder was hij dichtbij een top. Hij had de eindgreep vast bij zijn eerste poging. Jammer genoeg viel hij eruit en kon in de pogingen erna niet nogmaals tot de eindgreep komen. Uiteindelijk waren zijn resultaten niet genoeg om naar de volgende ronde te gaan. Hij eindigde op de 53ste plek.

Ook Mark had moeite met de snoeiharde boulders. Bij Boulder 2 had hij net te laat de oplossing van het probleem gevonden. Hij had toen geen tijd meer om de boulder uit te klimmen. Wel topte hij boulder 3. Ook voor hem eindigde het WK na de kwalificatieronde hij eindigde op een 57ste plaats.

Lead

Na het boulder onderdeel kwamen Mark, Lynn en Jorg in actie op het onderdeel Lead.

Mark begon zijn 1e lead route goed, vond een aantal mooie oplossingen voor moeilijke passen. Hij viel bij de 25ste greep. Bij zijn tweede route viel hij redelijk vroeg in de route. Daarmee werd hij gedeeld 67ste.

Lynn zat er bij beide routes gelijk lekker in. Bij de eerste route klom ze mooi door. Toen ze bij een onzeker pasje aankwam maakte ze een verkeerde keuze waardoor ze uit de route viel. Extra zuur want ze was maar een paar grepen verwijdert van een plek in de halve finale. Ze werd 36ste.

De ervaren Jorg wist als enige de halve finale te bereiken met een hele sterke prestatie in de kwalificatie. Hij kwalificeerde zich als 13de. Tijdens zijn finale route zipte hij in het begin van de route, maar hij kon zich goed herstellen en klom vrij hoog in de route. Met zijn ervaring op zak wist hij rustig te blijven en eindige op een 15de plek.

Terug naar overzicht