MENU

Drie huttentochten in Zwitserland voor op je wensenlijst

De beste manier om de Zwitserse bergen echt te beleven, is een meerdaagse huttentocht. Even helemaal weg van het dagelijks leven, slechts omringd door de elementen en de natuur. Overnachten doe je in authentieke berghutten en je zoekt daar de gezelligheid op van andere bergwandelaars. Doordat je in hutten overnacht, blijf je gedurende de hele tocht op hoogte en hoef je niet aan het einde van elke wandeling terug te keren naar het dal.

Er zijn ontzettend veel verschillende huttentochten in Zwitserland. We zetten drie prachtige routes voor je op een rijtje. Wat wordt jouw volgende tocht?

Beeld: Zwitserland Toerisme fotodatabase en Bergsportreizen

Acht dagen wandelen tussen de vierduizenders van het Berner Oberland met de Bärentrek

Welke huttentocht in Zwitserland de allermooiste is, zal altijd een discussiepunt blijven. Toch geven veel mensen als antwoord op die vraag de Bärentrek in het Berner Oberland. Indrukwekkend is deze zeven- à achtdaagse tocht zeker. Je loopt op grote hoogte en ziet de vierduizenders om je heen nog steeds ver boven je uitsteken. Tijdens je wandeling heb je zicht op beroemde bergen zoals de Eiger (3.970 m), Jungfrau (4.158 m) en Mönch (4.107 m). Natuurlijk zie je de gletsjers met eeuwige sneeuw, maar ook de uitgestrekte dalen beneden je, de diepe kloven, prachtige watervallen en mooie bergmeren benemen je af en toe de adem.

Hoewel de naam Bärentrek anders doet vermoeden, kom je onderweg geen beren tegen. Wel loop je over goed begaanbare paden over hoge bergpassen. Zeker aan het begin en einde van het seizoen is de kans groot dat je door de sneeuw moet stappen. Toch is het wandelen op deze hoogte absoluut geen straf, want je wordt rijkelijk beloond met de meest waanzinnige uitzichten. Onderweg doe je wereldberoemde plaatsen aan als Grindelwald en Lauterbrunnen. Natuurlijk wandel je ook door kleine en pittoreske bergdorpjes. Onderweg overnacht je in authentieke berghutten, of je stopt er halverwege voor een welverdiende pauze. Je kunt de hele route achter elkaar afleggen, maar het is ook mogelijk om losse etappes te lopen. Verdiep je dan vooraf in de openbaarvervoermogelijkheden en maak een onvergetelijke trip door het Berner Oberland.

Doe de spectaculaire vierdaagse Kesch-Trek door Graubünden

Ben je nog niet zo’n doorgewinterde wandelaar of is dit zelfs je eerste huttentocht? Dan is de Kesch-Trek een goed idee. In een overzichtelijke vier dagen wandel je door het prachtige Graubünden. Bovendien is de natuur prachtig, maar de route nooit écht moeilijk. Gewoon heerlijk genieten en de boel de boel laten. Graubünden is het meest oostelijke kanton van Zwitserland. De bevolking spreekt hier maar liefst drie officiële talen: Duits, Italiaans en Reto-Romaans.

De eerste van de vier etappes kun je lekker opwarmen. In zo’n tweeënhalf uur loop je naar de Grialetsch-hut, waar je de eerste nacht slaapt. Je hebt tijd genoeg, dus je kunt onderweg rustig een poosje pauzeren en genieten van het prachtige uitzicht. Om je heen zie je de imposante bergtoppen, waarvan er veel boven de 3.000 meter hoogte uitkomen. Onderweg loop je langs idyllische bergmeren, die uitnodigen tot een duik in het koude water.

De volgende etappes zijn allemaal wat langer en je bent dan zo tussen de vier en zes uur onderweg. Het berglandschap om je heen is werkelijk prachtig, en doordat je op flinke hoogte van soms wel 2.800 meter loopt, is het zicht op het dal in de verte fenomenaal. Hou er door deze hoogte wel rekening mee dat je deze tocht het beste tussen half juni en half oktober kunt maken. Buiten deze periode zijn de hutten gesloten en kun je te maken krijgen met flinke sneeuwval. Overigens is er in de zomerperiode ook kans op sneeuw. Hou daarom altijd het weerbericht goed in de gaten.

Je overnacht tijdens deze tocht in drie hutten van de Zwitserse Alpenclub; de Grialetsch-hut, de Kesch-hut en de Es-ch-hut. Je kunt de gehele wandeling bij één van de drie boeken, inclusief ontbijt, diner en een lunchpakket voor onderweg. Je hoeft je dan zelf helemaal nergens druk om te maken en kunt optimaal genieten van de pracht en de stilte van Graubünden.

Tour des Combins: zes dagen bergwandelen op de Zwitsers-Italiaanse grens

Het prachtige Combins-massief ligt aan beide zijden van de grens tussen Zwitserland en Italië. De hoogste berg is de Grand Combin met 4.314m en de zesdaagse huttentocht voert je rondom deze imposante berg. Je loopt zowel over Zwitsers als Italiaans grondgebied. Tijdens je tocht zie je de indrukwekkende toppen van de Mont Blanc, Combin en andere Walliser bergen.

Het is een pittige en afwisselende route waarvoor een goede conditie een must is. Toch is deze tocht technisch niet echt lastig. Je wandelt in totaal zo’n 130 kilometer op een hoogte van 1.300 tot 2.800 meter. In de verte zie je de gletsjers op de hoge toppen van het massief. De normale duur is zes dagen, maar een dagje korter of langer kan ook. Je verblijft aan het einde van elke etappe in een authentieke berghut. Reserveer wel ruim op tijd om te voorkomen dat je geen slaapplek meer kunt bemachtigen.

Je begint je huttentocht in Bourg Saint Pierre, een pittoresk stadje dat een bezoek waard is voordat je aan je tocht begint. Laat vervolgens de historische huizen, brug en klokkentoren achter je en zoek de hoogte op. Je stijgt langzaam maar zeker via de alpenweides tot je een prachtig uitzicht over het hele dal hebt. Zodra je verder en verder de bergen in trekt, laat je de bewoonde wereld steeds verder achter je. Je passeert in het begin nog af en toe een klein dorpje, maar als je een paar dagen onderweg bent, zie je hooguit af en toe een berghut.

Het gemarkeerde pad voert je verder richting de gletsjer en je bereikt het hoogste punt van je tocht op 2.870 meter, de Col des Otanes. Langzaam begin je met je afdaling en je wandelt langs bergmeren en watervallen, natuurlijk nooit zonder de hoge pieken van meerdere drieduizenders en de gletsjers in de verte uit het oog te verliezen. Na bijna een week wandelen bereik je opnieuw Bourg Saint Pierre.

Meer over huttentochten in Zwitserland

Heb je nog niet eerder een meerdaagse huttentocht gemaakt? Lees je dan in via Eerste keer van hut naar hut. Of verdiep je in onze 10 tips voor een huttentocht. We hebben ook nog een mooie checklist voor je met Paklijst Huttentocht.

Meer over bergwandelen in de verschillende regio’s van Zwitserland lees je trouwens hier.

zwitserland

Onderhoud aan paden en hutten

Als NKBV-lid draag je bij aan het onderhoud van paden en hutten. Elk jaar dragen de leden gezamelijk €400.000,- bij aan het Gegenrechtfonds. En wist je dat je als NKBV-lid korting krijgt in de meeste berghutten in de Alpen?

Gegenrechtfonds Korting in de hut

Terug naar overzicht