MENU

De Bärentrek: uitdagende tocht door het Berner Oberland

Op de Bärentrek, een ultieme tocht van Meiringen naar Lenk in Zwitserland, wandel je tussen de vierduizenders in het Berner Oberland. Deze langeafstandswandeling is ongeveer 120 kilometer lang en is onderdeel van de Via Alpina die dwars door Zwitserland loopt. Een pittige trektocht die je over bergpassen, door typisch Zwitserse bergdorpjes en langs bekende highlights voert.

Je wandelt met uitzicht op de Eiger, Mönch, Jungfrau en de Oeschinensee waar je overnacht in de nabijgelegen Blüemlisalphütte op 2840 meter hoogte. Met minstens 8000 hoogtemeters in 6 dagen is het flink doorbijten. Maar gelukkig zorgen de mooie uitzichten en het ‘Bergsteigeressen’ in de berghut voor de juiste energie om er de volgende dag weer tegenaan te kunnen. We nemen je mee op de Bärentrek.

Tekst: Elmar Teegelbeckers

De cijfers:

 • Afstand: +/- 120 km
 • Etappes: 6 (etappe 10 t/m 15 van de Via Alpina 1)
 • Duur: 6 dagen
 • Stijgen: 8260m
 • Dalen: 7804m

Steile start

We starten in Meiringen en beginnen meteen met een flinke etappe naar Grindelwald. Het is behoorlijk steil en we stijgen al snel tot boven de boomgrens. Wanneer we de pas beklimmen die ons richting Grindelwald brengt zien we in de verte de machtige bergen van de Jungfrau Regio liggen. Het is behoorlijk warm, maar de rivier die naast de route loopt zorgt voor de welkome afkoeling. Na ongeveer vijf uur wandelen passeren we het hoogste punt van de etappe, de Grosse Scheidegg op 1962 meter, en zien we in de verte Grindelwald al liggen. Na een korte pauze dalen we af naar misschien wel het meest bekende bergdorpje van Zwitserland waar we vanavond overnachten.

Langs de Mönch, Eiger en Jungfrau

Na een goede nachtrust verlaten we Grindelwald en gaan we op weg naar de Kleine Scheidegg. Veel wandelaars nemen de trein. De Kleine Scheidegg is namelijk een belangrijk knooppunt voor treinreizen in de regio, maar wij wandelen vanaf het dal naar het bekende treinstation. Eenmaal aangekomen hebben we een prachtige blik op de Mönch, Eiger en Jungfrau, het hoogtepunt van deze etappe. Het is er ietwat druk maar als we 30 minuten doorlopen wandelen we helemaal alleen langs de bergflanken. Dat is het fijne van deze trektocht, we komen langs de bekende plekken waar het wat drukker is, maar slechts een stukje verderop komen we weinig andere wandelaars tegen. We wandelen langs Lauterbrunnen, Murren en Wengen. Onweer zorgt ervoor dat we kort even moeten schuilen waarna we onze weg naar de hut weer vervolgen. We slapen namelijk in de gezellige Rotstockhütte op 2039 meter hoogte waar we veel andere wandelaars ontmoeten die dezelfde tocht lopen.

Overnachten in de Blüemlisalphütte

Vandaag staat er een pittige klim op het programma. Terwijl we richting Kandersteg wandelen passeren we een steile pasovergang. Dit is de koningsetappe van de Bärentrek en we snappen meteen waarom. Langs de route genieten we van alweer een panoramisch uitzicht, via de mooiste paden komen we steeds hoger en na een laatste klim over zo’n honderd traptreden richting de Hohtürli pasovergang wandelen we nog iets verder door naar de Blüemlisalphütte. Dit is het eindpunt van etappe 3 en het startpunt van etappe 4. Hier overnachten we op bijna 3000 meter! De omgeving rondom de hut is fantastisch. Met uitzicht op de Blüemlisalpgletsjer en bekende toppen in de buurt is dit een perfecte uitvalsbasis voor alpinisten en wandelaars.

De volgende ochtend dalen we af richting de Oeschinensee. Het alpiene meer is een van de hoogtepunten op deze Bärentrek en is misschien wel een van de mooiste meren van Zwitserland. Doordat je van bovenaf aan komt wandelen, de meeste wandelaars wandelen namelijk vanuit Kandersteg in het dal richting het meer naar boven, kun je hier extra vroeg zijn en heb je het meer helemaal voor jezelf. Magisch!

De laatste pas

We dalen verder af naar Kandersteg. De volgende dag beklimmen we de hoge bergpas richting Adelboden. De route vanaf Kandersteg gaat geleidelijk omhoog en het laatste stuk gaat over blokkenterrein. In de verte zien we de Oeschinensee liggen die al een heel stuk verder weg lijkt terwijl we daar gisteren nog waren. We steken de pas over en dalen stijl af door wat gruisvelden richting het dorp. De laatste etappe naar Lenk is gemoedelijk en wat korter. Je loopt door een skigebied en hebt een laatste uitzicht op de omringende bergen van het Berner Oberland. Onderweg zijn er genoeg mogelijkheden voor een kopje koffie en stevige lunch alvorens we afdalen en onze tocht door het Berner Oberland erop zit als we Lenk bereiken.

Meer weten over regio Bern?

Meer weten over regio Bern?

Een leuke blog, mooie berghutten of de afstand vanaf Utrecht? Wil je alles weten over dit gebied? Neem een kijkje op de gebiedsinformatiepagina!

Ontdek

Goed om te weten

De Bärentrek loopt voornamelijk over T3 wandelpaden waarbij je kleine stukjes op een wat technischer pad loopt. Deze langeafstandswandeling vraagt om een goede conditie omdat je elke dag zeker zo’n 1000 hoogtemeters maakt. Je kunt overnachten in een aantal berghutten én accommodaties in de dorpen. De etappes kun je gemakkelijk wat korter maken door op sommige stukken de lift omhoog of naar het dal te nemen.

Openbaar Vervoer

Het startpunt van de Bärentrek, Meiringen is gemakkelijk per trein te bereiken. Boek je tickets op de website van NS International en reis comfortabel en ontspannen in 9 uur naar het beginpunt van de tocht.

De etappes - Etappe 10 t/m 15 van de Via Alpina

 • Meiringen – Grindelwald: 23km - 1500m stijgen - 1100m dalen
 • Grindelwald – Lauterbrunnen: 20km - 1200m stijgen - 1400m dalen
 • Lauterbrunnen – Blüemlisalp: 22km - 2000m stijgen - 1400m dalen
 • Blüemlisalp – Kandersteg: 17km - 1450m stijgen - 1700m dalen
 • Kandersteg – Adelboden: 16km - 1400m stijgen - 1250m dalen
 • Adelboden – Lenk: 14km - 700m stijgen - 1000m dalen

Meer over de Bärentrek

alle etappes Via alpina 1