MENU

Klimgebied: Sy

Ooit waren de rotsen van Sy voor Nederlanders de plek bij uitstek om te leren rotsklimmen, maar door een lange sluiting raakte het gebied in de vergetelheid. Een forse facelift in de laatste jaren heeft van Sy weer een prachtig klimgebied gemaakt in een rustig deel van de Ourthe vallei.

Benieuwd naar wat dit klimgebied je te bieden heeft? Bekijk onze video over de Rochers de Sy:

Halverwege jaren 90 werd het gebied na een conflict met de gemeente gesloten. In 2012 werd het weer toegestaan om op de Vignobles te klimmen. Maar voor veel mensen was Sy niet compleet zonder de stroomopwaarts gelegen rotsen. Na 16 jaar wachten kwam in 2017 het goede nieuws dat er weer geklommen zou mogen worden op deze massieven. Sindsdien is door de mensen van de Club Alpin Belge (CAB) veel werk verzet en zijn de eerste drie stroomopwaartse massieven, de Rocher du Banc, de Cathédrale en de Nandouire opnieuw ingericht en geopend. Sy is anno nu weer een prachtig en in een rustig deel van de Ourthe-vallei gelegen klimgebied.

Kenmerken

  • Aantal routes/maximale lengte: 125/55m.
  • Klimstijl/steilte: wand 70-90°.
  • Niveau routes: 3-7c+, met het zwaartepunt tussen 4+ en 6b.
  • Gesteente: kalk en dolomiet.
  • Expositie: grotendeels zuidoost.
  • Beste jaargetijde: het gehele jaar. De meeste massieven drogen snel door de open ligging op het zuidoosten.
  • OV: vanaf station Sy in het centrum van het dorp is het net zo ver lopen naar de rotsen als vanaf de parking.
  • Voor Nederlanders alleen toegankelijk met de NKBV klimjaarkaart.

Meer info

Meer informatie over dit klimgebied, waaronder info over parkeren, de toegang, de stijl van het klimmen, nieuwe routes, de topo, enzovoort vind je in de Tochtenwiki van de NKBV.

NKBV tochtenwiki

Op zoek naar info over klimmen in de omgeving van Nederland? nkbv.nl/buiten is het startpunt voor info over meer dan 70 klim- en bouldergebieden in België, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk.

NKBv.nl/buiten

De topo van dit klimgebied is te koop in de NKBV Webshop:

Nieuwe topo: Rotsen trotseren in Sy

Nieuwe topo: Rotsen trotseren in Sy

Na 34 jaar is er eindelijk weer een klimgidsje van Sy verschenen. Een forse facelift heeft van Sy weer een interessant en prachtig klimgebied gemaakt, gelegen in een rustig deel van de Ourthe vallei. Neem eens een kijkje in de langverwachte nieuwe topo voor inspiratie. Nu voor maar €19,95 verkrijgbaar in de NKBV-webshop.

Bestel de topo van Sy