KLIMJAARKAART BELGIë

Klimjaarkaart België
Met de NKBV klimjaarkaart krijg je toegang tot de grootste en mooiste Belgische klimgebieden. Dit zijn er inmiddels 21, een verdrievoudiging ten opzichte van ruim 10 jaar geleden! 

Klimjaarkaart bestellen 
De klimjaarkaart kost €20,- en kan besteld worden via je persoonlijke profiel in Mijn NKBV. De klimjaarkaart is één kalenderjaar geldig en wordt, tenzij voor 31 oktober opgezegd,  automatisch verlengd. Vanaf 1 oktober bestel je de klimjaarkaart voor de laatste drie maanden van het jaar voor maar €10,- . Let op: ook dan moet je voor 31 oktober opzeggen als je geen gebruik meer wilt maken van de klimjaarkaart in het daaropvolgende jaar!

Na het afsluiten van de bestelling ontvang je een nieuwe ledenpas met daarop de vermelding klimjaarkaart.

  • Deze pas moet je meenemen en bij je hebben in de klimgebieden in België die onder de regeling vallen.
  • Let op! Het is verplicht op de rotsen die onder de klimregeling vallen om over een aansprakelijkheidsverzekering (particulier) te beschikken. Dit is in verband met eventuele schade die aan het particulier eigendom zou kunnen worden toegebracht.  

Kinderen
Zowel kosten voor de klimjaarkaart zijn voor volwassenen en kinderen gelijk; voor serieus mee-klimmende kinderen moet je dus ook een klimjaarkaart kopen, ongeacht hun leeftijd. Wie op pad is in een klimgebied met mensen die niet klimmen, hoeft voor hen geen klimjaarkaart aan te schaffen. Ben je met niet klimmende kinderen op pad? Ze mogen dan best een keer aan het touw schommelen of een paar meter klauteren. Er is geen specifieke regelgeving voor het af en toe mee laten klimmen van kinderen opgesteld. Ga er daarom op verstandige wijze mee om, met name wanneer een controleur in het klimgebied naar jullie klimjaarkaarten informeert. 

Waarom een klimjaarkaart? 
In tegenstelling tot elders in Europa liggen in België vrijwel alle rotsmassieven op privé-terrein. Dat betekent dat je alleen met de nadrukkelijke toestemming van de eigenaar het terrein mag betreden en/of de rotsen mag beklimmen. 

Om de klimgebieden toegankelijk te maken huren de twee grote Belgische federaties, de Klim- en Bergsport Federatie (KBF) en de Club Alpin Belge (CAB), de rotsmassieven van de eigenaren. In enkele gevallen zijn ze zelf eigenaar van het klimgebied. Omdat pacht en onderhoud veel geld kosten, worden alleen leden van KBF en CAB toegelaten.

Wat nu als je Nederlander bent? Je hoeft geen lid te worden van KBF of CAB want de NKBV heeft een regeling met hen getroffen en draagt jaarlijks een fors bedrag bij voor de huur en het onderhoud van de klimgebieden. Wil je als Nederlander en NKBV lid in deze gebieden klimmen, dan schaf je de klimjaarkaart aan. Op die manier draag je jouw steentje bij aan huur en onderhoud. Er wordt door de NKBV niet aan de klimjaarkaart verdiend. De inkomsten van de klimjaarkaart gaan naar de klimgebieden.

Introducees bij regio- en verenigingsactiviteiten
NKBV-regio’s en bij de NKBV aangesloten klimclubs hebben de mogelijkheid introducés (niet-leden) in de Belgische rotsen te laten klimmen. Zij hoeven dan geen lid te zijn van de NKBV, maar moeten wel een weekend-klimkaart aanschaffen. Individuele klimmers kunnen geen eenmalige klimkaart aanvragen. Introducés kunnen slechts tweemaal gebruik maken van deze mogelijkheid. De kosten per persoon zijn:

  • € 6,- eenmalig een weekend klimmen in België;
  • € 6,- reis- en ongevallenverzekering.

De kosten worden per kwartaal in rekening gebracht bij de penningmeester van de regio/SAC. Download het formulier dat je als organisator, dus niet als individueel lid, ingevuld kunt terugsturen aan ledenservice@nkbv.nl

Groepen / Klimgebied afhuren 
Voor alle gebieden geldt dat het klimmen met groepen alleen is toegestaan voor NKBV regio's, bij de NKBV aangesloten verenigingen en voor samenwerkende klimhallen. Zij moeten zich hiertoe aanmelden bij de NKBV (info@nkbv.nl). 

Groepen die niet verbonden zijn met de NKBV (scholen en bedrijven) kunnen tegen betaling in een door KBF en CAB beheerd klimgebied klimmen. Voor de gebieden die door de KBF worden beheerd kun je contact opnemen met het secretariaat met via info@kbfvzw.be. Voor de gebieden die door de CAB worden beheerd kun je contact opnemen met het secretariaat via secrétariat@clubalpin.be. 

Eigenschappen klimgebieden NKBV klimjaarkaart
In onderstaande tabel vind je een kort omschrijving van de 21 klimgebieden die onder de klimregeling België vallen. Hoeveel routes zijn er, wat is de klimstijl, wat is de gemiddelde steilte van de routes en voor welk ervaringsniveau is het gebied het meest geschikt. 

Gebied

Aantal routes/

 max. lengte

Klimstijl/steilte

Niveau routes: laag/medium/hoog*

Aiguilles de Chaleux

15/60m

Wand 70-90°

Medium

Anhée

20/25m

Plaat 60°

Laag

Beez

150/60m

Wand 70-95°

Laag/Medium

Carrière de Durnal

75/30m

Hellende wand 60-80°

Laag

Carrière des Awirs

100/70m

Plaat/wrijving 60-80°,

Overhang: 100°-120°

Laag/Medium/Hoog

Carrière Jaminon (Pepinster)

50/35m

Plaat/wand 50-90°

Laag

Copère, Naussée (Plain des Fosses)

40/30m

Wand 80-90°

Medium/Hoog

Corphalie

100/60m

Plaat/wrijving 50-60°

Laag

Dalle d’Engis (Tour en Bêche)

10/25

Plaat/wrijving 50-60°

Laag

Landelies

60/35m

Plaat/wand 70-90°

Laag/Medium

Roche aux Corbeaux

26/25m

Wand 80-90°

Laag/Medium

Rocher du Chateau de Moha

30/18m

Wand 70/95°

Laag/Medium

Rochers de Freyr

450/110m

Wand 70-95°

Medium/Hoog

Rocher de la Vièrge (Comblain-la-Tour)

50/25m

Wand 80-90°

Medium/Hoog

Rochers du Néviau (Dave)

150/60m

Wand 70-90°

Laag/Medium

Rochers de Renissart (Hotton)

75/40m

Plaat/wand 60-90°

Laag/Medium

Rochers de Regissa

60/20m

Wand 70-90°

Laag/Medium

Rochers des Grands Malades

60/20m

Wand 80-90°

Laag/Medium

Rochers du Castel (Pont-à-Lesse /Castel)

150/25m

Plaat/wand 70-90°

Laag/Medium

Rochers du Paradou (Yvoir)

140/55m

Plaat 60-75°

Laag/Medium

Sy (Vignobles, Vièrge, Rochers du Banc,
Rocher de la Cathedrale)

100/55m

Plaat/wand 70-90°

Laag/Medium/Hoog

     

* Zwaartepunt van het niveau van de routes. In Franse waardering: Laag = 3-5, Medium = 5-6, Hoog = 7-8.


Toegang
klimgebieden 
De klimgebieden waar geklommen wordt liggen zonder uitzondering in kwetsbare natuur. Ook zijn de parkeermogelijkheden vaak beperkt. Voor elk van de 21 klimgebieden hebben we de regels voor de toegang, het gedrag in het gebied of voor waar je het best kunt parkeren in het volgende document samengevat:

Download de info over de toegang tot de Belgische klimgebieden (8 Mb, versie 09-05-2018)

Alle info over de klimgebieden is ook opgenomen in de NKBV Tochtenwiki. Je kan er ook je eigen foto's, video's en opmerkingen over de klimgebieden plaatsen. 

Aiguillles de Chaleux

De topo van de Aiguilles de Chaleux is online te vinden. Let op dat deze site op smartphone en tablet je naar spam doorstuurt! De site is alleen op desktop te bekijken. Het kan zijn dat je moet aanmelden voor je  alle informatie op deze site te zien krijgt.

Beez
Je vindt in het document over de toegang tot de klimgebieden in België een topo van de recent behaakte routes op de Aiguilles du Noble en een lijst met routes die niet in de topo van Beez staan opgenomen.

Roche aux Corbeaux
Download de topo van de Roche aux Corbeaux.

Rocher du Chateau de Moha
Download de topo van Moha.

Rochers de Regissa
De topo van Regissa is online te vinden. Let op dat deze site op smartphone en tablet je naar spam doorstuurt! De site is alleen op desktop te bekijken. Het kan zijn dat je moet aanmelden om alle informatie op deze site te zien.

Rochers de Freyr
Je vindt in het document over de toegang tot de klimgebieden in België een lijst met routes/updates die niet in de actuele topo van Freyr zijn opgenomen. 

Sy
Download de complete Topo van Sy (auteur Jan Groeneveld, bedankt!) uit 1986. Let op dat de locatie van de haken niet meer klopt en dat lang niet alle massieven en routes toegankelijk zijn.

 

Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info?