MENU

Dit is sneeuwschoenwandelen

Sneeuwschoenwandelen is bergwandelen in het verstilde winterse landschap. Weg van de geprepareerde pistes ontdek je witte toppen met glinsterende poedersneeuw.

Sneeuwschoenwandelen verschilt weinig van bergwandelen. Je wandelt door de mooiste berglandschappen ver weg van de bewoonde wereld, overnacht in hutten en bent één met de natuur, maar dan met het knisperen van de sneeuw onder je sneeuwschoenen. Wat wil je nog meer?

Voor wie is sneeuwschoenwandelen?

Als je kunt bergwandelen, kun je ook sneeuwschoenwandelen. Sterker nog, het is handig als je al wat bergwandelervaring hebt. Een goede conditie is bij het sneeuwschoenwandelen belangrijk, want het wandelen door de sneeuw is zwaarder dan gewoon wandelen. Onmisbaar is het in elk geval dat je houdt van winterse omstandigheden.

Hoe begin je nu met sneeuwschoenwandelen?

IML-er Allard geeft je tips om te beginnen met sneeuwschoenwandelen.

Sneeuwschoenwandelen ook iets voor jou!

Een basiscursus sneeuwschoenwandelen is de eerste stap in je alpiene winteravontuur. In maart en april organiseert Bergsportreizen basiscursussen en ga je veilig en met begeleiding op pad.

Lees meer

Veilig sneeuwschoenwandelen

Zoals bij alle activiteiten die je in de bergen doet, heb je bij sneeuwschoenwandelen met bergrisico's die je zo klein mogelijk kunt maken door de goede keuzes te maken. Weet jij hoe je het lawinerisico inschat? Zorg ervoor dat je voorbereid en met voldoende kennis op pad gaat.

Veilig buiten de piste

Behalve dat je het terrein goed moet kunnen inschatten, is het ook belangrijk om jezelf te beschermen tegen de weersomstandigheden. In de bergen in het algemeen, maar zeker in de winter met reflectie van de sneeuw, moet je je huid en ogen goed beschermen tegen de zon. Is die zon weg, dan is het verstandig om in de gaten te houden dat je jezelf warm genoeg houdt. Zonnebrand en een zonnebril, maar ook genoeg laagjes kleding en een bivakzak mogen op de paklijst.

meer over zonnebrand meer over onderkoeling

Dit neem je mee

Zoals je al hebt gelezen, is een goede conditie een voorwaarde. Dan heb je veel meer plezier. Verder zijn goede schoenen en must en trek je kleding aan die past bij het weer en het soort tocht. Wat je in je rugzak stopt, hangt natuurlijk ook af van de tocht. Pak in elk geval een EHBO-set, extra kleding (regenjas en -broek, muts, handschoenen), extra eten/drinken, een (opgeladen) telefoon, kaart/kompas en zonnebrandcrème in.

PAKLIJST sneeuwschoenWANDELEN alles over sneeuwschoenwandelen