MENU

Het eerste selectieweekend van Expeditie Academie IV

Afgelopen weekend vond het selectieweekend voor de vierde lichting van de Expeditie Academie plaats in Ettringen. De NKBV Expeditie Academie leidt jonge en getalenteerde Nederlandse klimmers op tot allround alpinisten die eerstbeklimmingen gaan doen in ongebaand terrein. Voor deze vierde lichting ontving de NKBV maar liefst 49 aanmeldingen van klimmers die graag wilden deelnemen aan dit leertraject. Na een voorselectie zijn afgelopen vrijdag 20 deelnemers uitgenodigd op camping Falkeymuehle. De deelnemers kwamen uit alle hoeken van Nederland.

Tijdens het selectieweekend ligt de focus op verschillende aspecten. Naast het plezier maken, worden de deelnemers getest op hun klim- en oriëntatievaardigheden. Daarnaast wordt er gekeken naar hun algehele conditie en het vermogen om goed samen te werken als team. Het uiteindelijke doel is om de groep van 20 deelnemers in twee selectiemomenten terug te brengen tot een groep van 6-8 deelnemers die het leertraject van 2 jaar gaan volgen en uiteindelijk hun eigen eindexpeditie gaan vormgeven.

Kennismaking

De vrijdagavond stond in het teken van kennismaken en het invullen van de Belbin-persoonlijkheidstest, waarmee inzicht verkregen kan worden in welke rol iemand in een team kan hebben. Het vormen van een hecht team is een belangrijk onderdeel van de Expeditie Academie, waarbij individuele klimmers elkaar aanvullen en samenwerken om tot een succesvolle expeditie te komen.

Big-wall beklimming

Op zaterdagochtend voegde de laatste klimmer zich bij de groep en werd er verzameld bij Kottenheim. De eerste opdracht van de dag bestond uit het in 2-tallen in 2 ½ uur beklimmen van de majestueuze big-wall in het basalt mekka rondom Ettringen/Kottenheim. Tijdens deze uitdaging werden de klimmers getest op hun klimvaardigheden en hun vermogen om als team samen te werken. Het was niet alleen belangrijk om de hoogste big-wall te beklimmen, maar ook om dit te doen in de meest esthetische stijl om zo bonuspunten te verdienen.

Mini expeditie

Voor de tweede opdracht werden de deelnemers in een team van vijf gedropt in een van de meest verlaten en minst beklommen wanden van Ettringen, zonder topo. De expeditie had als hoofddoel om veilig terug te komen, plezier te maken en goed samen te werken. Daarnaast was het doel om nieuwe routes te openen, deze in kaart te brengen en hierover verslag uit te brengen voor het "thuisfront". Deze uitdagende missie vraagt niet alleen om klimvaardigheden, maar ook om teambuilding en communicatie. Het verkennen van onbekend terrein zonder voorkennis, dwingt de klimmers om samen te werken en op elkaar te vertrouwen.

Kennistest

Na een dag vol avontuur en het openen van nieuwe routes, begon het helaas te regenen en werd er besloten om ons basiskamp op te slaan in een "bivakhut". Ondanks de krappe ruimte van slechts 10m2, zorgde de aanwezigheid van 25 natgeregende klimmers voor een gezellige en dampende atmosfeer.

Dit was het perfecte moment voor teambuilding onder leiding van Eveline. De groep werd uitgedaagd met verschillende opdrachten. Van het maken van een teruggestoken acht knoop met 20 personen aan een touw, tot het oversteken van een levensgevaarlijke rivier. Het was een mooie mix van leiderschap, creativiteit, samenwerken en communiceren, wat leidde tot prachtige taferelen.

De magen begonnen echter te knorren en gelukkig waren er 8 familie pizza's om dit te stillen. Onder het genot van een drankje was het tijd voor de roemruchte bergsportquiz, waarbij iedereen zijn kennis over belangrijke klimweetjes kon laten zien. Kortom, een dag vol avontuur, teambuilding en gezelligheid in Ettringen.

Oriëntatie run

Zondagochtend ging de wekker vroeg. Vanaf het klimgebied van Kottenheim stond er een oriëntatie run op het programma. Eerst met behulp van kompas de coördinaten van de eerste waypoints zoeken en daarna met een oriëntatieapp op de telefoon op zoek naar de punten in het bos en middels kompas naar de uiteindelijk finish. Alle teams wisten dit zo voortvarend af te ronden dat de begeleiders moeite had om overal op tijd aan te komen. Hierdoor was iedereen ruim op tijd op de parkeerplaats Ettringer Lay. Dit gaf de ruimte om in de middag nog te klimmen, voor de coaches een extra moment om iedereen nog een keer in de rots aan het werk te zetten. Dit keer in uitdagende routes waar menige klimmer behoorlijk uit de comfortzone getrokken werd. Na een goed uur moesten de coaches zich opmaken voor hun moeilijkste taak.

De selectie

Het was een hele uitdaging voor coaches Bas Visscher, Eveline van Tuinen, Niek de Jonge en Court Haegens om de maximale 15 deelnemers te selecteren voor de Alpen selectieweek in juli. Het niveau van de deelnemers was opvallend hoog en de verschillen waren minimaal, waardoor het selectieproces een zware opgave bleek te zijn. Na een lang en grondig beraad zijn de coaches er uiteindelijk in geslaagd om de beste kandidaten te selecteren. De groep wordt bij elkaar geroepen en één voor één krijgen de geselecteerden persoonlijke feedback en een uitnodiging voor het vervolgtraject.

De coaches hebben uiteindelijk 10 heren en 4 dames geselecteerd. Hoewel het helaas nodig was om een dame en 4 heren teleur te stellen, is de selectie gemaakt met grote zorgvuldigheid en zijn de coaches trots op alle deelnemers.

Het weekend werd gezamenlijk afgesloten met een gevoel van voldoening. De deelnemers beschreven het als een bijzonder en verrijkend avontuur vol met leuke, leerzame en gezellige momenten. Hoewel de meesten elkaar binnenkort weer zullen zien, hopen ze ook de anderen in de toekomst in de bergen of op de rotsen tegen te komen.

Het vervolg

Vol goede moed wordt komende zomer het volgende selectiemoment gehouden in de Alpen, met de huidige selectie van 14 getalenteerde deelnemers. Dit keer zal berggids Boris Textor zich bij het team voegen om de definitieve selectie te maken. Het belooft een spannende en uitdagende week te worden vol met nieuwe ervaringen en kansen voor de deelnemers om zichzelf te laten zien en verder te ontwikkelen.

Na deze selectieweek in de Alpen zal het programma voor EA IV dan eindelijk van start gaan in september.

De coaches en begeleiders

De coaches en begeleiders van de Expeditie Academie bestaat uit een team van ervaren alpinisten: Court Haegens, Niek de Jonge en Bas Visscher. Dit team wordt aangevuld met berggids Boris Textor, teambuildingscoach en vertrouwenspersoon Eveline van Tuinen en projectleider Rogier Wouters. Samen zullen zij de deelnemers van EA IV begeleiden op hun avontuurlijke reis naar de top van hun kunnen. Met hun brede expertise en passie voor het bergbeklimmen, zijn ze klaar om de deelnemers te motiveren en te ondersteunen in hun groei en ontwikkeling tot expeditie klimmers.

laatste nieuws Expeditie Academie VOLG DE Expeditie academie OP INSTAGRAM

Terug naar overzicht