MENU

Vorige

Coach & berggids Boris Textor

  • Leeftijd: 35
  • Beroep: berg en skigids sinds 2013

Waarom ben je coach voor de Expeditie Academie?

Toen ikzelf die leeftijd had bestond de Expeditie Academie nog niet. Nu ik weet wat dit project je als jonge alpinist kan bieden voelt dat als een gemis. Daarbij vind ik het erg leuk om nu het 'duwtje in rug' te zijn op de berg. Vertellen en uitleggen welke gedachten door mijn hoofd gaan tijdens beslissingen of een beklimming. MIjn kennis en ervaringen delen met de deelnemers.

Wat is jouw uitdaging in het coachen van de deelnemers?

Hen de tijd geven om tot een weloverwogen beslissing te komen.

Hoe begon jouw liefde voor de bergsport?

Die was er al heel vroeg. Als kind kon ik urenlang naar de dwarrelende sneeuw kijken. Hetzelfde geldt voor de bergen. De contouren en kleuren trokken toen en nu nog steeds mijn aandacht. Ookal heb je de berg al vele malen gezien, telkens ontdek je weer iets nieuws. Dat is voor mij liefde voor de bergen.

Welke eigenschappen moet je als alpinist hebben?

Vertrouwen in de breedste zin van het woord. Vetrouwen in jezelf, maar ook in de ander. Je moet als alpinist ook opportunistisch zijn.

Welke vooroordelen over alpinisme leven er?

Mensen denk dat je of alpinist of sportklimmer bent. Maar waarom niet allebei?

Een ander misverstand is ook dat het alleen maar afzien is. Je moet ook leren genieten van de sport en daar word helaas te weinig nadruk op gelegd.

Hoe ziet volgens jou de toekomst van het alpinisme eruit?

De komende tijd gaat het alpenlandschap erg veranderen doordat de 0 graden grens steeds verder omhoog gaat. Hierdoor zullen we steeds flexibeler moeten zijn in de momenten waarop we op pad gaan. Dit houdt in dat het op bepaalde momenten heel druk gaat zijn op de berg. Hier zullen we zijn allen een oplossing voor moeten vinden.

Meer over Boris

Boris is een van de weinige Nederlandse UIAGM ski- en berggidsen. Hij woont en werkt al jaren in Innsbruck. Met zijn jarenlange ervaring in de bergsport, als klimmer en skiër, weet hij je als geen ander veilig en deskundig door de bergen te leiden.

Het avontuur om iets nieuws te vinden en uit te proberen is voor Boris zijn lust en zijn leven. Hier door blijft hij zichzelf ontwikkelen als allround alpinist. De nieuwste ontwikkelingen in de bergsport volgt hij op de voet. Als uitgangspunt voor alle bergsportavonturen is hij geïnspireerd door de Britse klimmer Edward Whymper: ‘Klim als je wilt, maar vergeet niet dat moed en kracht niets voorstellen zonder voorzichtigheid. Bedenk goed dat een kortstondige nalatigheid het geluk van het leven kan vernietigen. Doe niets overhaast, kijk goed bij elke stap, en denk vanaf het begin aan wat het einde kan zijn’.

Boris Textor is enthousiast, relaxed en gezellig. Als het avontuurlijker moet, is er altijd wel een mogelijkheid toe. Daarnaast geeft het geduld en de rust van deze geboren Groninger een blijvend veilig gevoel, ook in spannende omstandigheden.