MENU

Op sneeuwschoenen in plaats van de ski's of een snowboard

Sneeuwschoenwandelen in de winter? Ik weet niet of ik daar ja op zou zeggen. Op ski’s of een snowboard; dat zijn voor mij de bergen in de winter. Sterker nog, wanneer ik vanuit de skilift zag dat mensen omhoog liepen moest ik daar zelf niet aan denken. Toch stond ik voor de eerste keer op sneeuwschoenen in de Dolomieten.

Door: Denise ten Bokum

Wat neem je mee

Als je in de winter de piste op gaat en in de zomer graag in de bergen wandelt, kom je gelukkig al een heel eind. Wandelbroeken, -sokken en een skibroek tegen de kou vond ik in de kast. Waterdichte schoenen, die miste nog in mijn repertoire. Op naar de Zwerfkei in Woerden voor advies. Kies je voor waterdichte winterschoenen of -laarzen; welke je alleen in het winterseizoen kunt gebruiken. Of juist de multifunctionele wandelschoen waar je het hele jaar door iets aan hebt. Mijn keuze viel op een paar mooie waterdichte wandelschoenen van het merk Meindl. Kijk hier voor een volledige paklijst.

Net als met wandelen is het ook tijdens het sneeuwschoenwandelen verstandig om je in laagjes te kleden. ‘Dare to be bold, start cold’, de meegekregen tip van de dag. Oftewel, kleed je vooral niet te warm aan. Zorg dus voor verschillende laagjes, zie hier: les in laagjes.

Waar kun je sneeuwschoenwandelen

Ligt er sneeuw? Dan kun je sneeuwschoenwandelen. Maak een mooie dagtocht, of kies voor een meerdaagse (hutten)-tocht. Tijdens deze reis maakten we drie verschillende dagtochten in het Italiaanse Alpe Cimbra en Madonna di Campiglio in de Italiaanse provincie Trentino.

Meer weten over Trentino?

Meer weten over Trentino?

Op zoek naar een mooie wandeling in Trentino? Of wil je alles weten over dit gebied? Neem een kijkje op de gebiedsinformatiepagina!

Ontdek

Wandeling 1: Folgaria - Passo Coe

Bij de hoogvlakte van Folgaria in Alpe Cimbra start onze eerste wandeling. Samen met de typisch Italiaanse Matteo, onze gids, gaan we op pad. Hij helpt ons met het onderbinden van de sneeuwschoenen, maar dat blijkt gelukkig kinderlijk eenvoudig. Eerst ietwat onwennig lopen we al snel in vaste tred door het bos omhoog. Door de geringe stijging is deze wandeling van 8 km een perfecte kennismaking met het sneeuwschoenwandelen. Bekijk deze wandeling hier in de Tochtenwiki.

Alpe Cimbra is een prachtig gebied waar de restanten van de Eerste Wereldoorlog nog zichtbaar zijn. Zo lopen we langs een van de oude forten, Forte Dosso delle Somme, die het Oostenrijkse leger bouwde om weerstand te kunnen bieden aan een eventueel Italiaanse aanval. Dit zorgt voor een unieke combinatie van natuur en historie.

Wandeling 2: Cima Vezzena

Als de hond het kan, ik ook, toch? Vandaag gaan we op pad met de gidsen Marco en Vivian en hun hondje Belle. Deze wandeling ontdekken we het gebied Luserna in Alpe Cimbra. Ons doel is om de Cima Vezzena op 1908m te beklimmen. Marco vertelt ons onderweg veel over de verschillende soorten sneeuw en hoe sneeuw verandert door de elementen van de natuur. Ook hier zien we restanten van de Oostenrijkse verdedigingslinie en lopen we op een van de vele wegen die tijdens de Eerste Wereldoorlog aangelegd zijn.

Marco vraagt of we avontuurlijk ingesteld zijn. Volmondig roepen we ‘ja’! Dwars door het bos omhoog dus. Terwijl we ons er een weg door de vers knerpende sneeuw heen banen hebben we een prachtig uitzicht op ons einddoel en de bergen om ons heen. Bovenop de Cima Vezzena wacht ons een indrukwekkend panorama-uitzicht met in de verte zelfs oog op 2 meren; Caldonazzo en Levico. Je waant je hier echt even ‘alleen op de wereld’. Nu snap ik waarom mensen dit graag doen.

Wandeling 3: Monte Spinale

Prachtige sneeuwduinen met een strak blauwe lucht is ons decor voor onze laatste sneeuwschoenwandeling in Madonna di Campiglio. Met perfecte condities starten we vanaf de Monte Spinale, te bereiken met de lift. Op circa 2000m belanden we meteen in een witte wereld. Vanaf de lift is het een relatief makkelijke wandeling, goed gemarkeerd en is eventueel prima zonder gids te doen.

Bijzonder aan deze tocht is het contrast tussen de rotspartijen van de Dolomieten aan de ene kant en die van de Alpen aan de andere kant. Twee compleet verschillende werelden die bij elkaar komen. Gids Alessandro vertelt ons dat dit vooral in de zomer goed te zien is, dus we hebben geluk. De kant van de Dolomieten is droog doordat het gesteente hier poreus is. De kant van de Alpen is nat met veel meertjes, doordat het gesteente daar juist hard is. Dit heeft effect op de flora en fauna van beide gebieden. De hele route lang bestookt Alessandro ons met leuke weetjes, interessante informatie en tips over wat je hier allemaal in de zomer en winter kunt doen.

Mijn ervaring

Na deze drie prachtige wandelingen hebben we het sneeuwschoenwandelen wel onder de knie. En moet ik mijn mening bijstellen. Het is een fantastische ervaring, echt een aanrader! Ik dacht dat ik het skiën zou missen, maar de rust en de natuur die je tijdens de wandeling ervaart is heerlijk en niet te evenaren op de piste. Daarvoor moet je je betreden in het winterwonderland waar je alleen op sneeuwschoenen kunt komen. Als je kunt wandelen, kun je ook sneeuwschoenwandelen.

Met of zonder gids

De keuze is aan jou en afhankelijk van de route. Maar wat ik zo leuk vind, is dat de gidsen zo ontzettend veel passie hebben en graag hun kennis met je delen. Zij weten alles over de sport, het gebied, de historie, de natuur en het natuurbehoud. Maar ook over de sneeuwcondities en de eventuele gevaren. Een ander belangrijk voordeel is dat de gids het tempo van de groep in de gaten houdt. In de gebieden kun je overigens prima zelf een wandeling uitstippelen. Neem een kijkje in de NKBV-Tochtenwiki voor inspiratie.

Tips

  • Sneeuwschoenwandelen in je wandelbroek? Koop dan gamaschen (waterdichte hoesjes), zodat de sneeuw niet van bovenaf in je schoen komt;
  • Ga samen op pad met een lokale gids;
  • Heb je zelf geen sneeuwschoenen? Op wintersportlocaties kun je ze vaak huren.
Alles over sneeuwschoenwandelen

Alles over sneeuwschoenwandelen

De NKBV is er om jou alles te laten halen uit je winter in de bergen. We helpen je alvast goed voor te bereiden voor je komende sneeuwschoenwandelingen.

Sneeuwschoenwandelen

Terug naar overzicht