MENU

Wat neem je mee met sneeuwschoenwandelen?

De sneeuwschoenen zorgen voor drijfvermogen. Sommige sneeuwschoenen lijken op de ouderwetse houten tennisrackets. Deze grote sneeuwschoenen gebruik je op grote vlaktes, zonder hoogteverschillen (Scandinavië, Canada). De meeste sneeuwschoenen worden tegenwoordig gemaakt van metaal en kunststof. Daarbij zijn er verschillende soorten, voor verschillende terrein. Voor technisch terrein in de Alpen gebruik je een sneeuwschoen die grip geeft (ook op de zijkant) op steile stukken. Ook zit er verschil tussen sneeuwschoenen in het type binding, de ijzerpunten voor harde sneeuw en de stijghulp (voor het verhogen van de hak).

Huren of kopen?

Ga je mee met een georganiseerde tocht, dan zijn de sneeuwschoenen vaak inbegrepen. Een mooie manier om eerst ervaring op te doen met het materiaal, zonder dat je direct zelf iets koopt. Sneeuwschoenen kan je overigens ook huren kan bij buitensportwinkels in Nederland of in de Alpen bij veel sportwinkels. Check wel ruim van te voren of ze nog vooorraad hebben. Als je zelf sneeuwschoenen gaat kopen, is het handig om goed te informeren welk type past bij de tochten die jij wilt gaan doen.

Wandelschoen

De schoenen die je gebruikt in de sneeuwschoenen hoeven niet heel stijve bergschoenen te zijn. Goede bergschoenen van het type B/C passen prima op een sneeuwschoen. Het is vooral belangrijk dat ze waterdicht en voldoende warm zijn. Ondanks dat je hoog staat, komen je schoenen veel in de sneeuw. Natte schoenen is in de winter een groter probleem dan in de zomer. Het is handig om ook gamaschen te gebruiken om te voorkomen dat er sneeuw van boven in je schoen komt. Verwacht je grote kou? Kies dan voor speciale laarzen of bergschoenen die bedoeld zijn voor winterse omstandigheden.

Alles over sneeuwschoenwandelen

Alles over sneeuwschoenwandelen

Wil je graag meer weten over sneeuwschoenwandelen? Lees hier alles over sneeuwschoenwandelen.

Ontdek

Wandelstokken

De wandelstokken gebruik je voor balans en ritme. Vooral bij steile stukken steun je er op en komt er flink wat kracht op de stokken. Een telescoopstok (een stok in meerdere delen) is fijn om klein op te kunnen bergen in je rugzak. Let wel op, dat het vastklik-systeem goed werkt. Niets zo vervelend, als een stok die zomaar inklapt. De stokken worden koud, daarom is het fijn als het schuim of kurk een stukje doorloopt. Zo krijg je minder snel koude handen. Om te voorkomen dat je met je stokken ver in de sneeuw zakt zitten er grote tellers onder je stokken. Heb je al wandelstokken? De tellers koop je (vaak) los erbij en zet je zelf onder je stokken.

Rugzak

Afhankelijk van de tocht die je gaat maken heb je een grotere of kleinere rugzak nodig. De maat van je rugzak is vaak groter dan je in de zomer meeneemt. In de winter heb je meer kleding en meer spullen mee. Bij dagtochten is een rugzak van 30 liter meestal een goede keus. Voor een huttentocht heb je eerder zo’n 40/50 liter rugzak nodig. Het is handig als je rugzak bevestigingsmogelijkheden heeft om je sneeuwschoenen vast te maken, maar dat kan ook met een apart spanbandje. Er zijn rugzakken met speciale vakken voor de lawine drie-eenheid, zodat je daar in geval van nood snel bij kunt. Tot slot zijn er rugzakken met lawineairbags. Dat is een systeem dat in je rugzak zit. In geval van een lawine kun je die activeren en worden er grote ballonnen opgeblazen. Het nadeel van deze rugzakken is dat ze zwaarder zijn.

Wat trek je aan?

Kleed je niet te warm. Dat is meestal niet nodig, omdat je actief bezig bent. Het beste is om verschillende lagen aan te trekken, dan ben je flexibel onderweg. De bergbroek die je in de zomer aantrekt, kun je in de winter ook aan. Eventueel met een extra thermobroek eronder. Op je lijf is een thermoshirt ook fijn. Daarop een laag die de wind tegenhoudt, een softshell bijvoorbeeld. Natuurlijk heb je altijd een hardshell bij je, maar tijdens het lopen heb je het daar snel warm in. In je rugzak heb je een extra laag voor de warmte, bijvoorbeeld een donsjas. De uiteinden van je lijf krijgen het snel koud. Een muts en een paar handschoenen en een zonnebril zijn ook altijd mee. Voor je handen is het ook fijn om met laagjes te werken. Een dunner en dikker paar handschoenen zorgt voor flexibiliteit in temperatuur. In de winter kun je flink verbranden, dus zonnebrand en lippenbalsem smeer je ruimschoots in.

Smeren, kleren en weren

Op pad met bergsportreizen

Op pad met bergsportreizen

Altijd al een keertje willen sneeuwschoenwandelen? Bergsportreizen, de reisorganisatie van de NKBV, organiseert prachtige sneeuwschoentochten. Neem snel een kijkje!

Bergsportreizen

Materiaal voor veiligheid

Als je van de gebaande paden afgaat heb je de lawine drie-eenheid bij je. Dat zijn een lawinepieper, een schep en een sonde. De schep en de sonde zitten in je rugzak. De lawinepieper draag je op je lijf en is altijd ingeschakeld. Dit materiaal heeft alleen maar zin als je ook weet hoe je het gebruikt. Volg een cursus en blijf geregeld oefenen. Doe dat het liefst samen met je tochtgenoten. In je rugzak heb je ook altijd een ehbo-set met een reddingsdekentje, een bivakzak en natuurlijk materiaal om je te kunnen oriënteren (kaart, kompas, eventueel gps en je mobiel). Het is ook handig een koplampje mee te nemen. Zeker als je vroeg in de winter op pad bent. Maak je een meerdaagse tocht, neem dan als groep altijd wat reparatiespul mee (ducktape, multitool, veters en extra batterijen voor je pieps).

Eten en drinken

Ook al maak je maar een korte dagtocht, het is goed om altijd eten en drinken mee te nemen. In de kou verbruik je meer energie en een energiereep is dan fijn. Een thermosfles met een warme drank is niet alleen lekker, maar helpt ook om warm te worden mocht je het toch koud krijgen. Drinksystemen zijn niet handig in de kou. De slangen bevriezen al snel. Geheimtip: vul een thermosfles met soep en worst. Dan heb je echt een super lunch in de sneeuw.

Onderhoud aan paden en hutten

Als NKBV-lid draag je bij aan het onderhoud van paden en hutten. Elk jaar dragen de leden gezamelijk €400.000,- bij aan het Gegenrechtfonds. En wist je dat je als NKBV-lid korting krijgt in de meeste berghutten in de Alpen?

Gegenrechtfonds Korting in de hut

Terug naar overzicht