MENU

Mooie langere trails in Europa

Een land of gebied volledig te voet doorkruisen, hoe machtig is dat? Op wandeltempo beleef je jouw bestemming intens. Je geniet van de geuren en kleuren en de magische landschappen. Het lopen van een langeafstandstrail is ook regelmatig afzien, maar dit wordt ruimschoots goedgemaakt zodra er weer een panoramisch uitzicht voor je opdoemt. Klaar voor de challenge? Ga mee op de mooiste langeafstandswandelingen van Europa.

Alpine Passes Trail

Zwitserland heeft vele nationale wandelroutes, maar de Alpine Passes Trail is toch wel de wildste en de meest uitdagende. In 34 etappes leg je een afstand van 610 kilometer door de bergen van Graubünden en Wallis af. Een waanzinnige tocht van Chur naar Saint-Gingolph waarbij je de mooiste bergpassen van Zwitserland aandoet. Onderweg passeer je de Greina hoogvlakte waar je marmotten hoort fluiten. Ook wandel je de Balfrin route met uitzicht op besneeuwde gletsjers en bedwing je de hoogste bergpas Col de Prafleuri. Met hoogtepunten als deze wil je toch het liefst nu van start? Let wel op dat je goed getraind bent, je moet hier echt fit voor zijn om volop te genieten. Technische vaardigheden zijn niet nodig. Stops kun je inlassen bij berghutten op de route. Sommige berghutten hebben een naastgelegen kampeerterrein. Een aantal trajecten eindigt in een knus dorpje waar je kunt kiezen voor een overnachting in een pension of homestay. Zo ervaar je ook de Zwitserse gastvrijheid.

© ByRyan Photography

Kungsleden

Ontdek een van de wildste en minst bevolkte gebieden van Europa tijdens de Kungsleden hike in Zweeds Lapland. Deze trail van 440 kilometer neemt je in een maand mee door de ongerepte natuur tussen Abisko en Hemavan. Je wandelt onder andere door Abisko Nationaal Park en Sarek Nationaal Park, de parels van Zweeds Lapland. Denk aan gletsjervalleien, besneeuwde bergtoppen en met geluk een kudde rendieren die aan je voorbij trekt. De trail is opgedeeld in 5 kortere trajecten, waarvan het meest populaire traject Abisko naar Nikkaluokta is. Deze route loop je in ongeveer een week. Wat hiken in Zweden extra bijzonder maakt is dat wildkamperen is toegestaan. Je kunt je tentje opzetten waar je maar wil. Op een bergtop met uitzicht op het nationaal park bijvoorbeeld. Of aan een wild stromende rivier. Mocht wildkamperen niet je ding zijn dan kun je ook slapen in een van de vele hutten op de route. Onderweg zul je geen technische uitdagingen tegenkomen. Het pad is goed bewegwijzerd en rivieren steek je over met houten bruggen. De grootste uitdagingen in Zweeds Lapland zijn de elementen en de vele muggen in de zomermaanden. Kleed je daarom slim en ga niet op pad zonder muggenspray. De beste reistijd voor de Kungsleden valt in de zomermaanden. Het is dan vrijwel de hele dag licht waardoor je ook niet hoeft te haasten om je tent voor het donker op te zetten. Je kunt zelfs getuige zijn van de middernachtzon. De maand september willen we in het bijzonder tippen. Hoewel het eerder donker wordt en het weer minder stabiel is, heb je wel kans op een dansend noorderlicht en is het landschap gehuld in herfstkleuren. Magisch!

Alpe Adria Trail

Van de gletsjers in Oostenrijk via de rivieren van Slovenië naar de Adriatische Zee in Italië. De Alpe Adria Trail staat in het teken van water in al zijn vormen. De 750 kilometer lange hike van 43 etappes start nergens minder dan aan de voet van de Grossglockner, de hoogste berg van Oostenrijk. De eerste etappes voeren je door het zonnige Karinthië met haar vele meren. Vervolgens steek je de grens met Slovenië over en liggen de Julische Alpen aan je voeten. Vanuit hier volg je de kraakheldere Soča rivier richting het zuiden van het land terwijl je bergpassen passeert. Wie weet kruist een alpensteenbok of gems je pad. Bij outdoordorp Bovec kun je een break nemen van het hiken en in een kano of raft stappen voor een tocht over de Soča rivier. Na een stop in historisch Kobarid loop je richting Italië waar je het heuvellandschap doorkruist. Je wisselt wandelen door de natuur af met cultuur snuiven in stadjes als Cividale del Friuli en Cormòns. Eenmaal aangekomen bij het havenstadje Muggia kun je in je handen klappen. Je hebt de Adriatische kust bereikt! De trail is goed bewegwijzerd en heeft zelfs een app die je op weg helpt. Voor de hike heb je geen technische vaardigheden nodig, maar uiteraard is een goede voorbereiding wel vereist voordat je 750 kilometer gaat hiken. Je conditie moet op orde zijn en het is fijn als je mobiel en stabiel bent. Het is dan ook een goed plan om van tevoren een aantal flinke meerdaagse hikes in Nederland te doen, met bepakking.

Alles over bergwandelen

Alles over bergwandelen

De NKBV is er om jou alles te laten halen uit je bergwandelactiviteiten. We helpen je alvast goed voor te bereiden voor je komende berwandelingen.

Bergwandelen

Slovenian Mountain Trail

Het prachtige Alpenland Slovenië te voet verkennen? Pak dan de langste hiking route van het land: de Slovenian Mountain Trail. Je legt een bijzondere hike van 617 kilometer af waarbij je maar liefst 55 berghutten passeert en 35 toppen beklimt. Dwars door Slovenië van Maribor in het binnenland naar Ankaran aan de kust. Onderweg passeer je de bosrijke Pohorje heuvels, de Kamnik Savinja Alpen, de Karawanken en de Julische Alpen. Je sluit af bij het kleine maar prachtige stukje kust dat Slovenië rijk is. Met de Slovenian Mountain Trail beleef je de mooiste plekken van Slovenië in een maand. Met als letterlijk en figuurlijk hoogtepunt de beklimming van Mount Triglav, de hoogste berg van het land. Wildkamperen op de trail is niet toegestaan, maar zoals gezegd passeer je genoeg berghutten. Let wel op dat je deze trail in de zomermaanden loopt, in de winter zijn vele hutten gesloten. Bereid je goed voor op je hike. Het vele stijgen en dalen is erg belastend voor je knieën. Het is aan te raden om oefeningen te doen en vooraf te gaan hiken in een heuvelachtig gebied zoals Zuid-Limburg of de Ardennen. Doe dit zeker ook met bepakking zodat je het gewicht op je schouders kunt ervaren.

Lees meer over de Slovenian Mountain Trail

Vind jouw ideale berggebied

Vind jouw ideale berggebied

Weet jij al waar je je volgende huttentocht gaat lopen? Laat je inspireren door de mooiste berggebieden.

Ontdek

Haute Randonnée Pyrénéenne

Van de Atlantische kust bij Hendaye naar de Middellandse Zee bij Banyuls-sur-Mer. Een epische trail van 800 kilometer waarbij je de Pyreneeën doorkruist. Tijdens de 45 etappes steek je meerdere keren de grenzen met Spanje, Frankrijk en Andorra over. Je beleefde de Pyreneeën nog nooit zo intens. De groene valleien, grillige bergtoppen en kristalheldere bergmeren van de bergketen trekken langzaam aan je voorbij. Enige voorbereiding is wel gewenst. Je kunt je voorstellen dat 800 kilometer hiken door de bergen ontzettend zwaar is. Zorg daarom voor een uitstekende conditie. Ook kun je onderweg te maken krijgen met een aantal uitdagingen. Je moet comfortabel zijn met hoogtes en met het oversteken van sneeuwvelden. Zeker als je aan het begin of einde van het seizoen komt (juni en september), heb je grote kans dat er sneeuw ligt. Hiervoor zijn stijgijzers vereist en is een ijsbijl aan te raden. Ook is het handig als je goede navigatievaardigheden hebt. Sommige delen van de route zijn niet goed aangegeven en wanneer er sneeuw ligt zijn de paden bedolven. Overnachten kan op de trail in berghutten maar bivakken is ook mogelijk op de aangegeven terreinen.

Via Alpina

Tijdens deze langeafstandshike bedwing je de veertien mooiste bergpassen van Zwitserland. Je trekt door zes Zwitserse kantons waarbij je een variëteit aan landschappen ervaart. Je start in Vaduz in Liechtenstein waarvandaan je 20 etappes aflegt tot het eindpunt Montreux, in de noordelijke Alpen. De eerste etappes zijn nog vrij vlak maar al snel zal je de bergen intrekken en telkens worden verrast door panoramische uitzichten. De highlights van deze trekking: bergdorp Grindelwald dat omsloten is door Alpenreuzen, de prachtige Surenenpas, het bergmeer Oeschinensee, de uniek gelegen Blüemlisalphütte en de Bunderchrinde met uitzicht op gletsjervalleien en pittoreske bergdorpjes. Net voor het eind van je tocht word je vanaf de Rochers de Naye nog getrakteerd op een uitzicht op het meer van Genève. Wat wil je nog meer? De route is niet moeilijk, maar wel veeleisend voor je lichaam. Zorg dus dat je traint op conditie, stabiliteit en mobiliteit. Overnachten doe je in berghutten en dorpjes onderweg. Vergeet onderweg niet te genieten van de Zwitserse gastronomie!

Wil je meer weten over het lopen van langeafstandswandelingen? Neem dan eens een kijke op deze site.

Terug naar overzicht