MENU

Mooie langeafstandswandelingen in Europa

Wil je landen of gebieden ontdekken door trails te lopen? Te voet kun je nog meer genieten van de landschappen en de mensen om je heen. 's Avonds rust je uit in berghutten of kampeer je op de mooiste plekjes. Trek je wandelschoenen aan en kies uit de talloze langeafstandswandelingen die Europa te bieden heeft.

Wat is een langeafstandswandeling?

Een langeafstandswandeling is een trektocht over een lange route, vaak door verschillende regio's en soms zelfs over nationale grenzen heen. Zo'n tocht loop je zonder onderbreking en dat vraagt om een goede voorbereiding en planning. Informatie over mogelijke routes is te vinden in verschillende gidsen en op websites, zoals Huttentochten.nl. Kijk goed naar de afstand, het aantal etappes en de hoogtemeters, zodat je een route vindt die aansluit bij jouw wensen. Naast het plannen van de route, is het belangrijk om jezelf fysiek voor te bereiden op een langeafstandswandeling. Zo kun je met vertrouwen op pad gaan.

Grenzeloze mogelijkheden

Over de hele wereld vind je langeafstandswandelingen. De Pacific Crest Trail in Amerika en Araroa in Nieuw Zeeland spreken bij menig wandelliefhebber tot de verbeelding. Maar je kunt ze ook veel dichterbij, hier in Europa, vinden. Het enige wat je hoeft te doen is je agenda leegmaken, je wandelschoenen aan en op pad gaan. Wij hebben hieronder een aantal van onze favorieten voor je uitgelicht.

Alpine Passes Trail

© ByRyan Photography

  • Lengte: 695 km
  • 47100 hoogtemeters
  • Etappes: 43 etappes
  • Startpunt: St, Moritz
  • Eindpunt: St. Gingolph

Zwitserland heeft vele nationale wandelroutes, maar de Alpine Passes Trail steekt er toch met kop en schouders bovenuit als de meest ongerepte en uitdagende. In 43 etappes leg je een afstand van 695 kilometer af door de bergen van Graubünden en Wallis. Een waanzinnige langeafstandswandeling van Chur naar Saint-Gingolph, waarbij je enkele van de mooiste bergpassen van Zwitserland passeert.

Onderweg kom je langs de uitgestrekte Greina-hoogvlakte, waar je marmotten hoort fluiten. Ook wandel je de Balfrin-route met uitzicht op besneeuwde gletsjers, en bedwing je de hoogste bergpas, de Col de Prafleuri. Je kunt ook een aantal etappes aan elkaar knopen waardoor je net iets sneller klaar bent.

Kungsleden

  • Lengte: 440 kilometer
  • Etappes: Voor het hele traject heb je zeker 23 dagen nodig.
  • Start- en eindpunt: Abisko en Hemavan
  • Beste seizoen: Juli en augustus

Ontdek een van de meest wilde en dunbevolkte gebieden van Europa tijdens de Kungsleden hike in Zweeds Lapland. Deze trail van 440 kilometer neemt je mee door de ongerepte natuur tussen Abisko en Hemavan.

Je wandelt onder andere door het Abisko Nationaal Park en het Sarek Nationaal Park, de parels van Zweeds Lapland. Verwacht gletsjervalleien, besneeuwde bergtoppen en met geluk een kudde rendieren die aan je voorbijtrekt. De route is opgedeeld in vijf kortere trajecten, waarvan het meest populaire traject loopt van Abisko naar Nikkaluokta. Wat het hiken in Zweden extra bijzonder maakt, is dat wildkamperen is toegestaan.

Meer informatie

Alpe Adria Trail

  • Lengte: 750 kilometer
  • Etappes: 43 etappes
  • Start- en eindpunt: Kaiser Franz Josefs Höhe (AT) - Muggia (IT)
  • Stijgen & dalen: 24183 meter | 26623 meter

De Alpe Adria Trail staat in het teken van water in al zijn vormen. Deze 750 kilometer lange hike, verdeeld over 43 etappes, doorkruist drie Alpenlanden: Oostenrijk, Italië en Slovenië. Hij start aan de voet van de Großglockner, de hoogste berg van Oostenrijk, en eindigt in het vissersdorpje Muggia aan de Adriatische Zee.

De route biedt een mix van culture geschiedenis en wandelplezier. Onderweg passer je onder andere de vele bergen en meren van Karinthië, het Sloveense Sočadal en Kobarid, cultureel erfgoed uit de Eerste Wereldoorlog.

Meer informatie

Alles over bergwandelen

Alles over bergwandelen

De NKBV is er om jou alles te laten halen uit je bergwandelactiviteiten. We helpen je alvast goed voor te bereiden voor je komende berwandelingen.

Bergwandelen

Slovenian Mountain Trail

  • Lengte: 617 kilometer
  • Etappes: 35 – 40 (dagen)
  • Start- en eindpunt: Maribor - Debeli Rtič
  • Hoogtemeters: 37000

Het prachtige Alpenland Slovenië te voet verkennen? Pak dan de langste hiking route van het land: de Slovenian Mountain Trail. Je legt een bijzondere hike van 617 kilometer af waarbij je maar liefst 55 berghutten passeert en 35 toppen beklimt. Dwars door Slovenië van Maribor in het binnenland naar Ankaran aan de kust. Onderweg passeer je de bosrijke Pohorje heuvels, de Kamnik Savinja Alpen, de Karawanken en de Julische Alpen. Je sluit af bij het kleine maar prachtige stukje kust dat Slovenië rijk is.

Met de Slovenian Mountain Trail beleef je de mooiste plekken van Slovenië in een maand. Met als letterlijk en figuurlijk hoogtepunt de beklimming van Mount Triglav, de hoogste berg van het land. Wildkamperen op de trail is niet toegestaan, maar zoals gezegd passeer je genoeg berghutten. Let wel op dat je deze trail in de zomermaanden loopt, in de winter zijn vele hutten gesloten.

Lees meer over de Slovenian Mountain Trail

Vind jouw ideale berggebied

Vind jouw ideale berggebied

Weet jij al waar je je volgende huttentocht gaat lopen? Laat je inspireren door de mooiste berggebieden.

Ontdek

Haute Randonnée Pyrénéenne

  • Lengte: 800 km
  • Etappes: ca. 45 etappes
  • Startpunt: Handaye (FR)
  • Eindpunt: Banyuls-sur-Mer

Op deze epische 800 kilometer lange trail doorkruis je de Pyreneeën. Je start aan de Atlantische kust bij Hendaye in het oosten en wandelt naar de Middellandse Zee bij Banyuls-sur-Mer in het westen. Tijdens de 45 etappes steek je meerdere keren de grenzen met Spanje, Frankrijk en Andorra over.

Bereid je wel goed voor en zorg voor een uitstekende conditie. De tocht is zwaar en onderweg kun je voor een aantal uitdagingen komen te staan. Je moet geen hoogtevrees hebben en sneeuwvelden kunnen oversteken voor het geval je deze tegenkomt. Neem dus voor de zekerheid ook stijgijzers en een pickel mee. Weet hoe je moet navigeren met kaarten en GPS, want de HRP heeft geen eigen bewegwijzering. Overnachten kan op de trail in berghutten maar bivakken is ook mogelijk op de aangegeven terreinen.

Meer informatie

Via Alpina

Tijdens deze langeafstandshike bedwing je de veertien mooiste bergpassen van Zwitserland. Je trekt door zes Zwitserse kantons waarbij je een variëteit aan landschappen ervaart. Je start in Vaduz in Liechtenstein waarvandaan je 20 etappes aflegt tot het eindpunt Montreux, in de noordelijke Alpen. De eerste etappes zijn nog vrij vlak maar al snel zal je de bergen intrekken en telkens worden verrast door panoramische uitzichten. De highlights van deze trekking: bergdorp Grindelwald dat omsloten is door Alpenreuzen, de prachtige Surenenpas, het bergmeer Oeschinensee, de uniek gelegen Blüemlisalphütte en de Bunderchrinde met uitzicht op gletsjervalleien en pittoreske bergdorpjes. Net voor het eind van je tocht word je vanaf de Rochers de Naye nog getrakteerd op een uitzicht op het meer van Genève. Wat wil je nog meer? De route is niet moeilijk, maar wel veeleisend voor je lichaam. Zorg dus dat je traint op conditie, stabiliteit en mobiliteit. Overnachten doe je in berghutten en dorpjes onderweg. Vergeet onderweg niet te genieten van de Zwitserse gastronomie!

Wil je meer weten over het lopen van langeafstandswandelingen? Neem dan eens een kijkje op deze site.

Terug naar overzicht