MENU

HI4W

Alpiene Hoofdinstructeur 4 winter

Alpien

Alpiene Hoofdinstructeur 4 winter

Als Hoofdinstructeur Winter ben je hoofdleiding de eindverantwoordelijke bij de alpiene toerski- en freeridecursussen T1, T2, F1 en F2. Zo zorg jij ervoor dat deelnemers na afronding van hun cursus zelfstandig het winterse alpiene terrein in kunnen. Daarnaast vragen we je om mee te denken over de inhoud en opbouw van cursussen en over nieuwe cursusvormen.

Wat houdt het in?

De fijne kneepjes van het instructeursvak leer je op je eigen tempo en vooral in de praktijk. Zo bepaal je deels je eigen leerroute die bestaat uit lesdagen, theorieopdrachten, een praktijkweek in de Alpen en een examenweek in de Alpen. Tijdens de praktijkdagen word je begeleid door een berggids en een praktijkbegeleider. Daarnaast is er een leercoach die jouw groepje begeleidt en jullie voorziet van aanvullende kennis en vaardigheden.

In de lessen en theorieopdrachten komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Tochtenplanning
 • Oriëntatie
 • Weerkunde
 • Onderkoeling en bevriezing
 • Skitechniek en niveau
 • Materiaalgebruik en -onderhoud
 • Lawinekunde en lawinepiepers
 • Didactiek en groepsdynamica
 • Recht- en ongevalskunde

In de eerste maanden in Nederland ligt de nadruk op het vergroten van je theoretische kennis en didactische vaardigheden. Je maakt een aantal theoretische opdrachten die aansluiten op wat je in de praktijk gaat doen. Als de ingeleverde opdrachten als voldoende zijn beoordeeld, mag je doorstromen naar het praktijkdeel in de Alpen. Naast het toetsen en verbeteren van je klimvaardigheden, wordt er ook heel veel van je didactische vaardigheden en verantwoordelijkheidsgevoel gevraagd.

Mocht je vragen over de opleiding, je rol als hoofdinstructeur of andere vragen hebben, neem dan gerust contact op met de AOC (mail: aocwinter@nkbv.info)

Wat wordt er van je verwacht (inzetbereik)

Na diplomering kun je aan de slag als alpiene hoofdinstructeur. De NKBV vindt het belangrijk dat je kennis en vaardigheden ook nadat je je diploma hebt gehaald op peil blijven. Om die reden is je diploma gekoppeld aan een licentie en moet je jaarlijks licentieverlenging aanvragen en een of meerdere bijscholingen volgen. Hiervoor zijn diverse mogelijkheden. De Alpiene Opleidingscommissie (AOC) organiseert regelmatig bijscholingen.

Nationaal gecertificeerd

Het NKBV diploma HI4W is nationaal gecertificeerd door NOC*NSF. In de Alpenlanden wordt deze functie alleen erkend bij het in verenigingsverband verzorgen van alpiene cursussen (dus NKBV-cursussen en -reizen). Wil je op commerciële basis cursussen en tochten verzorgen, dan heb je een UIAGM-gidsendiploma of IML-diploma nodig.

Toelatingseisen

Om deel te nemen aan de opleiding tot Hoofdinstructeur Winter, moet je voldoen aan de volgende instroomeisen:

 • Diploma AI3W met geldige licentie 3.2;
 • Tenminste 4 weken ervaring in een leidende rol (je moet de beoordelingen van je gids/HIW kunnen overleggen).

Algemene voorwaarden

Kosten

De opleidingsmaterialen via de digitale leeromgeving, de cursusdag met praktijkbegeleider, begeleiding van een leercoach, begeleiding door gidsen en de afname van de proeven van bekwaamheid worden je gratis aangeboden door de NKBV. Wel zijn extra kosten, zoals voor literatuur en reis- en verblijfskosten voor eigen rekening. De precieze som van die kosten is afhankelijk van je ontwikkelplan en activiteiten; houd er rekening mee dat je zeker een aantal keer in de Alpen verblijft voor je opleiding en die reis- en verblijfkosten zelf betaalt.

Examinering

Je sluit je opleiding af met een aantal proeven van bekwaamheid. De afsluitende proeven van bekwaamheid bestaan uit een schriftelijk portfolio, waarin je jouw uitgewerkte praktijkopdrachten. Vervolgens doe je de praktijkproef: het geven van een cursusdag.

Doorstromen

Heb je de opleiding voor HI4W succesvol afgerond, dan kun je bij de NKBV eenvoudig doorstromen naar de opleiding tot Praktijkbegeleider of naar Alpiene Tochtleider (met een sneeuwschoenspecialisme). Vraag altijd naar de mogelijke vrijstellingen voor delen van de opleiding.

Verder kun je als HI4W doorstromen naar een opleidersrol zoals leercoach of beoordelaar. De opleidingen sluiten goed op elkaar aan.

Aantekeningen

Je kunt je inzetbereik verruimen naar complexer terrein door het behalen van één of meerdere aantekeningen:

Met de aantekening Freeride leid je de meer afdalings en freeride geörienteerde cursussen.

Met de aantekening Hoogalpien leid je de T3 gevorderden cursus in het meer hooggebergte.

Relevante Artikelen

Inschrijven

Ben je enthousiast geworden en wil je je opgeven voor de opleiding tot Alpiene Hoofdinstructeur Winter? Stuur dan een mail naar de NKBV Academie, via opleidingen@nkbv.nl. We kijken jaarlijks naar het aantal aanmeldingen en de mogelijkheden.

Eerstvolgende opleidingen/bijscholingen

Helaas...

Er zijn bij dit artikel geen bijpassende opleidingen.

{* course.start_date_day *}
{* course.start_date_month *}
{* course.name *} {* course.course_achievement_license_type *}
{* course.start_date *} t/m {* course.end_date *}
{* course.organisation_name *}
Digitale leeromgeving

De NKBV werkt voor deze opleiding niet met de digitale leeromgeving. Alle opleidingsliteratuur krijg je via de opleiders.

Meer informatie

Voor meer informatie over de NKBV-opleidingen kun je contact opnemen met de NKBV Academie. We zijn maandag t/m vrijdag bereikbaar via:

Telefoon: 0348-485098 en 0348-484064
E-mail: opleidingen@nkbv.nl

Licentie en bijscholing

Na diplomering kun je aan de slag als alpiene instructeur. De NKBV vindt het belangrijk dat je kennis en vaardigheden ook nadat je je diploma hebt gehaald op peil blijven. Om die reden is je diploma gekoppeld aan een licentie en moet je jaarlijks licentieverlenging aanvragen en een of meerdere bijscholingen volgen.

Je volgt eens per jaar in totaal één dagdeel aan algemene bijscholing(en). Daarnaast doe je eens per drie jaar mee aan een bijscholing in het Alpiene terrein en volg je eens per drie jaar één dag medische bijscholing.

Hiervoor zijn diverse mogelijkheden. Onder andere de Alpiene Opleidingscommissie (AOC) organiseert regelmatig bijscholingen.

Bijscholingen