Houttuinlaan 16A
3447 GM Woerden
Als Alpiene Tochtleider ben je bevoegd om in NKBV-verband alpiene tochten en huttentochten te leiden in de zomermaanden. Je begeleidt de deelnemers tijdens prachtige tochten in alpien terrein. Je bent hoofdverantwoordelijke op een tocht over gemarkeerde en ongemarkeerde paden die veilig te begaan zijn zonder zekeringsmateriaal. Als de paden gedeeltelijk nog bedekt zijn met sneeuwresten, gebruik je een pickel en/of microspikes. Bij moeilijke passages gebruik je soms een hulptouw ter ondersteuning van de deelnemers. De tochten die je met je groep maakt, gaan over paden tot niveau BW2/EB/T3, met soms enkele passages T4.
De opleiding tot Alpiene Tochtleider is gericht op enerzijds technische vaardigheden zoals gaan in terrein, oriëntatie (navigeren) en gebruik van hulptouw en anderzijds op sociale vaardigheden zoals het leidinggeven en groepsdynamica.
Tijdens de theoriedagen komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod: tochtenplanning, oriëntatie, weerkunde, 3x3 zomer, alpiene veiligheid, lawinekunde (zomer), didactiek, groepsdynamica, materiaal en uitrusting. Je gaat vervolgens in het voorjaar op praktijkweek en je sluit de opleiding af in de zomer met een praktijkweek in de Alpen, waarin je ook de proeve van bekwaamheid (het examen) aflegt.
Tip: Lees de blog 'Van deelnemer naar tochtleider'.
De opleiding staat gepland voor 2026. De inschrijving hiervoor is nu open.
Belangrijke data:
15 september 2025: Sluiting van aanmelding
1 november 2025 Uiterste datum voor verwerken aanmeldingen
12 t/m 14 december 2025: Selectieweekend te Sy (België)
31 januari - 1 februari 2026: Eerste opleidingsweekend te Woerden (Nederland)
7-8 maart 2026: Tweede opleidingsweekend ntb. (Nederland)
15 april - 1 mei 2026: Praktijkweek 1 Schotland
Ntb. schoolzomervakantie: Praktijkweek 2: ntb. Alpenland
Voor zowel de theoriedagen als de praktijkweek geldt dat je aanwezig dient te zijn.
Je inschrijving is pas compleet wanneer je ook je tochtenlijst en motivatie hebt opgestuurd naar opleidingen@nkbv.nl
Het NKBV diploma ATL3 is nationaal gecertificeerd door NOC*NSF. In de Alpenlanden wordt deze functie alleen erkend bij het in verenigingsverband verzorgen van alpiene tochten (dus NKBV-cursussen en -reizen). Wil je op commerciële basis cursussen en tochten verzorgen, dan heb je een UIAGM-gidsendiploma of IML-diploma nodig.
Om deel te nemen aan de opleiding tot Alpiene Tochtleider 3, moet je voldoen aan de volgende instroomeisen:
Algemeen
Eigen vaardigheid
Ervaring
Selectie
De eerste selectie na de inschrijving vindt plaats op basis van je motivatie en je tochtenlijst. Daarna is er een selectieweekend in de Ardennen waarin wordt gekeken naar specifiekere terreinvaardigheden, tochtenplanning en oriëntatie, conditie en sociale vaardigheden. Na het selectieweekend wordt bepaald met welke deelnemers we de opleiding starten
De NKBV investeert flink in jouw opleiding tot Alpiene Instructeurs/Tochtleider 3. Dit is inclusief centrale lessen en lesmateriaal via online leeromgeving, de opleiders, gidsen, leercoach en proeven van bekwaamheid. Wel zijn de literatuur, je reis- en verblijfkosten en overige kosten voor eigen rekening, wat neerkomt op ongeveer € 1.000 in kosten in totaal.
De NKBV verlangt van de (nieuwe) tochtleiders om minimaal 3 alpiene activiteiten voor Bergsportreizen in 6 jaar te verzorgen. Daarna hoopt de NKBV nog lang gebruik te mogen van zijn kader. Met deze inspanningsverplichting kunnen wij het voor-leden-door-leden-principe blijven uitdragen.
Het aantal studiebelastingsuren voor zelfstudie en de opdrachten is 80 tot 100 uur. De opleiding bestaat uit:
Je sluit je opleiding af met de praktijkweek waarin alle behandelde onderdelen in de praktijk aan bod zullen komen. Daarnaast is er een theoretische eindopdracht.
Vanuit ATL3 kan je doorstromen naar ATL3 hoog alpien, maar je kunt ook in één keer je licentie ATL 3 hoog alpien krijgen (als je voldoet aan de toelatingseisen voor ATL 3 hoog alpine). De ATL-opleiding heeft namelijk in principe twee uitstroomniveaus: ATL 3 en ATL 3 hoog alpien. Je kunt dus voor de opleiding slagen met een licentie ATL 3 of ATL 3 hoog alpien. Bij de selectie voor de opleiding wordt rekening gehouden met de vraag naar tochtleiders. Voor de opleiding van 2026 zijn we vooral op zoek naar nieuwe ATL3’ers. Naast het doorstromen naar hoog alpien, kun dat ook om Praktijkbegeleider (PB) niveau 4, Leercoach (LC) niveau 5 en Beoordelaar (BE) niveau 5 te worden. Als PB, LC en/of BE draag je bij aan het opleidingstraject voor nieuw alpien kader.
Als Alpiene Tochtleider 3 functioneer je in terrein dat gelijk is aan dat van een International Mountain Leader (IML). Mocht je willen doorstomen naar de opleiding tot IML, kijk dan op de website van de Nederlandse Associatie van International Mountain Leaders (NLAIML) voor meer informatie.
Andersom betekent dit dat je als IML gemakkelijk kunt instromen naar de opleiding tot ATL3 hoog alpien. Geïnteresseerd? Stuur dan een scan of duidelijke foto van je IML-licentie, inclusief geldig jaarzegel en een tochten-CV, naar opleidingen@nkbv.nl. Je wordt dan uitgenodigd voor een stage waarin de potentie voor het Alpiene Tochtleider 3 hoog alpien-niveau wordt beoordeeld.
De NKBV werkt met de digitale leeromgeving Flowsparks. Hier kun je alle materialen vinden die nodig zijn voor de opleiding. In de leeromgeving werk je aan opdrachten en lever je ze in.
Voor meer informatie over de NKBV-opleidingen kun je contact opnemen met de NKBV Academie. We zijn maandag t/m vrijdag bereikbaar via:
Telefoon: 0348-485098 en 0348-484064
E-mail: opleidingen@nkbv.nl
Na diplomering kun je aan de slag als Alpiene Tochtleider 3. De NKBV vindt het belangrijk dat je kennis en vaardigheden ook nadat je je diploma hebt gehaald op peil blijven. Om die reden is je diploma gekoppeld aan een licentie en moet je jaarlijks licentieverlenging aanvragen en een of meerdere bijscholingen volgen.
Hier lees je meer over het licentiereglement.
Onder andere de Alpiene Opleidingscommissie (AOC) organiseert regelmatig bijscholingen.