MENU

ATL3

Alpiene Tochtleider 3

Alpien

Alpiene Tochtleider 3

Als Alpiene Tochtleider ben je bevoegd om in verenigingsverband alpiene tochten en huttentochten te leiden in de zomermaanden. Je begeleidt de deelnemers tijdens prachtige tochten in alpien terrein. Je bent hoofdverantwoordelijke op een tocht over gemarkeerde en ongemarkeerde paden, die veilig te begaan zijn zonder zekeringsmateriaal. Als de paden gedeeltelijk nog bedekt zijn met sneeuwresten, gebruik je een pickel. Soms gebruik je een hulptouw ter ondersteuning van de deelnemers bij moeilijke passages. Wat je als ATL3 níet met je groep doet, zijn beklimmingen waar zekeringsmateriaal bij nodis is, pasovergangen in steile sneeuw (>30˚) en/of tochten op gletsjers. De tochten die je met je groep maakt, gaan niet verder dan het niveau BW2/EB/T3.

Wat houdt het in?

Heb je al eigen ervaring met bergwandeltochten en vind je het fijn om met een groep op pad te zijn? Dan is deze opleiding iets voor jou! De opleiding tot Alpiene Tochtleider 3 is gericht op enerzijds technische vaardigheden zoals gebruik van hulptouw en anderzijds op sociale vaardigheden zoals het leidinggeven aan groepen.

Tijdens de theoriedagen komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod: tochtenplanning, oriëntatie, weerkunde, 3x3 zomer, alpiene veiligheid, voedingsleer en blessurepreventie, geologie, lawinekunde (zomer), didactiek en groepsdynamica, materiaal en uitrusting, en natuur en milieu. Je gaat vervolgens in het voorjaar op praktwijk in Schotland en slulit in de zomer af met een praktijkweek in de Alpen, waarin je ook de Proeve van Bekwaamheid (het examen) aflegt.

Planning

De opleiding wordt eens in de twee jaar aangeboden. De inschrijving voor de opleiding 2023-2024 is geopend tot en met 15 september 2023.

Voorlopig schema:

 • 3 en 4 februari 2024: eerste theoriedagen
 • 2 en 3 maart 2024: tweede theoriedagen
 • 5 mei 's middags tot en met 11 mei 2024: praktijkweek Schotland
 • 7 tot en met 13 juli (verzamelen op 6 juli om 17.00 uur) praktijk- en examenweek in de Alpen

Wat wordt er van je verwacht (inzetbereik)

Inzetbereik

 • De Alpiene Tochtleider 3 is de hoofdverantwoordelijke op de tocht.
 • De tocht gaat over gemarkeerde, ongemarkeerde en ongebaande paden, echter zonder dat er zekeringsmateriaal nodig is.
 • Soms gaat er een pickel mee voor het remmen op een sneeuwveld indien de condities snel kunnen veranderen door het weer of als paden gedeeltelijk nog bedekt kunnen zijn door sneeuwresten.
 • Niet binnen deze bevoegdheid valt het beklimmen van toppen (met zekeringsmateriaal) of pasovergangen in steile sneeuw (meer dan 30 graden) en het begaan van gletsjers.
 • Soms worden eenvoudige sneeuwvelden overgestoken.
 • De tochten overschrijden het niveau BW2/EB/T3 in de regel niet.
 • Nadruk bij de competenties voor de tochtleider ligt op het begeleiden van groepen en didactische kwaliteiten.

Nationaal gecertificeerd

Het NKBV diploma ATL3 is nationaal gecertificeerd door NOC*NSF. In de Alpenlanden wordt deze functie alleen erkend bij het in verenigingsverband verzorgen van alpiene tochten (dus NKBV-cursussen en -reizen). Wil je op commerciële basis cursussen en tochten verzorgen, dan heb je een UIAGM-gidsendiploma of IML-diploma nodig.

Toelatingseisen

Om deel te nemen aan de opleiding tot Alpiene Tochtleider 3, moet je voldoen aan de volgende instroomeisen:

 • Diploma VMBO, HAVO, VWO of vergelijkbaar;
 • Leeftijd minimaal 21 jaar oud;
 • NKBV-lidmaatschap + bergsportverzekering;
 • Je moet aan alle opleidingsdagen deel kunnen nemen;
 • Een geldig EHBBO-certificaat, of dit behalen vóór deelname aan de proeven van bekwaamheid;
 • Affiniteit met instructie geven en de motivatie om dit de opvolgende drie jaren voor de NKBV te doen (je ondertekent na toelating een instructeursovereenkomst die deze afspraken vastlegt);
 • Sociaal vaardig;
 • Affiniteit met het leiden van groepen;
 • Goede conditie (5 km kunnen hardlopen in < 30 minuten);
 • Minimaal 6 weken bergwandeltochten gemaakt, waarvan minimaal 3 weken zelfstandig met tochtgenoten van hetzelfde of minder niveau;
 • Certificaat Alpiene basiscursus (C1-cursus), of een vergelijkbare buitenlandse opleiding;
 • Verantwoordelijkheidsgevoel en leidinggevende capaciteiten.

Selectieweekend

Op basis van je aanmelding met motivatie en tochtenlijst word je uitgenodigd voor een selectieweekend. Daarin wordt gekeken naar specifiekere terreinvaardigheden, tochtenplanning en oriëntatie, conditie en groepsdynamische vaardigheden. Na het selectieweekend wordt bepaald met welke deelnemers we de opleiding starten.

Algemene voorwaarden

Kosten

Omdat de NKBV flink investeert in jouw opleiding tot Alpiene Instructeurs 3, hoef je slechts € 100 aan theorie kosten te betalen (prijswijzigingen voorbehouden). Dit is inclusief centrale lessen en lesmateriaal via digitale leeromgeving, de docenten, gidsen, leercoach en proeven van bekwaamheid. Wel zijn de literatuur, je reis- en verblijfkosten en overige kosten voor eigen rekening, wat neerkomt op ongeveer € 1.000 in kosten in totaal.

De NKBV verlangt van de (nieuwe) instructeurs/ tochtleiders om minimaal 3 tochten in 6 jaar te verzorgen. Daarna hoopt de NKBV nog lang gebruik te mogen van haar kader. Met deze inspanningsverplichting kunnen wij het voor leden door leden principe biljven uitdragen.

Examinering

Studiebelasting

Het maximaal aantal studiebelastingsuren voor zelfstudie en de opdrachten is 80-100 uur. Afhankelijk van wat je al kunt, loop je sneller of minder snel door de stof heen.

De opleiding bestaat uit:

 • studiemateriaal en een aantal opdrachten
 • 4 verplichte lesdagen
 • 1 praktijkweek
 • 1 examenweek

Je sluit je opleiding af met een aantal proeven van bekwaamheid. De afsluitende proeven van bekwaamheid bestaan uit een schriftelijk portfolio, waarin je jouw uitgewerkte praktijkopdrachten en een verslag van de praktijkweek hebt verzameld. Vervolgens doe je twee praktijkproeven: Lesgeven en Eigen vaardigheid.

Stop je met de opleiding voordat je het diploma hebt behaald? Vraag dan deelcertificaten aan voor de onderdelen die je wel succesvol hebt afgesloten.

Doorstromen

Als Alpiene Tochtleider 3 functioneer je in terrein dat gelijk is aan dat van een International Mountain Leader (IML). Mocht je willen doorstomen naar de opleiding tot IML, kijk dan op de website van de Nederlandse Associatie van International Mountain Leaders (NLAIML) voor meer informatie.

Andersom betekent dit dat je als IML gemakkelijk kunt instromen naar de opleiding tot ATL4. Geïnteresseerd? Stuur dan een scan of duidelijke foto van je IML-licentie, inclusief geldig jaarzegel en een tochten-CV, naar opleidingen@nkbv.nl. Je wordt dan uitgenodigd voor een stage waarin de potentie voor het Alpiene Tochtleider 4-niveau wordt beoordeeld.

Inschrijven

De opleiding tot Alpiene Tochtleider 3 wordt onder voorbehoud eenmaal per twee jaar georganiseerd. De eerstvolgende opleiding staat in de planning voor 2023-2024. De inschrijving is geopend t/m 15 september 2023.

Eerstvolgende opleidingen/bijscholingen

Helaas...

Er zijn bij dit artikel geen bijpassende opleidingen.

{* course.start_date_day *}
{* course.start_date_month *}
{* course.name *} {* course.course_achievement_license_type *}
{* course.start_date *} t/m {* course.end_date *}
{* course.organisation_name *}
Digitale leeromgeving

De NKBV werkt met de digitale leeromgeving Flowsparks. Hier kun je alle materialen vinden die nodig zijn voor de opleiding. In de leeromgeving werk je aan opdrachten en lever je ze in.

Meer informatie

Voor meer informatie over de NKBV-opleidingen kun je contact opnemen met de NKBV Academie. We zijn maandag t/m vrijdag bereikbaar via:

Telefoon: 0348-485098 en 0348-484064
E-mail: opleidingen@nkbv.nl

Licentie en bijscholing

Na diplomering kun je aan de slag als Alpiene Tochtleider 3. De NKBV vindt het belangrijk dat je kennis en vaardigheden ook nadat je je diploma hebt gehaald op peil blijven. Om die reden is je diploma gekoppeld aan een licentie en moet je jaarlijks licentieverlenging aanvragen en een of meerdere bijscholingen volgen.

Je volgt eens per jaar in totaal één dagdeel aan algemene bijscholing(en). Daarnaast doe je eens per drie jaar mee aan een bijscholing in het Alpiene terrein en volg je eens per drie jaar één dag medische bijscholing.

Hiervoor zijn diverse mogelijkheden. Onder andere de Alpiene Opleidingscommissie (AOC) organiseert regelmatig bijscholingen.

Bijscholingen