“Mijn tocht zit vol!” app ik enthousiast in de groepsapp van mijn negen lichtinggenoten van de Alpine Tochtleideropleiding niveau 3 (ATL3). Vorig jaar voltooiden we samen onze opleiding in de Italiaanse Alpen, en nu staat de eerste tocht als zelfstandig tochtleider op de planning. Iedereen is ontzettend enthousiast en ik ben daarin geen uitzondering.
Tekst & afbeeldingen door Lotte de Haan
De tocht die ik dit jaar mag begeleiden is de Lasörling huttentocht voor de leeftijdsgroep 18 tot en met 25 jaar. Het is één van de eerste tochten die volgeboekt is. Mooi om te zien hoeveel enthousiasme er is onder jongeren om samen de bergen in te trekken. Mijn eerste echte bergervaring was ook met een bergsportreis via de NKBV. De J1-cursus in de Ötztaler Alpen, de jongerenvariant van de C1 alpiene cursus. Inmiddels is dat alweer acht jaar geleden, maar ik heb nog steeds contact met mijn tochtgenoten van toen. Het blijft bijzonder hoe snel je, in de bergen, een hechte groep vormt. Je moet echt op elkaar kunnen vertrouwen.
De Lasörlingtocht vindt plaats van 21 tot en met 26 juli. De voorbereidingen zijn in volle gang: de kaart is besteld en de route is uitgestippeld, zowel op papier als digitaal in Tochtenwiki. Voor tochtleiders is er een database beschikbaar met alle info die je nodig hebt over je tocht, denk aan GPX bestanden, hutten info, uitwijk routes of interessante feitjes over het gebied. Wat nog op de planning staat is een telefoontje naar de tochtleider van vorig jaar om de route en aandachtspunten samen door te nemen. Daarbij kijk ik ook alvast naar extra schuilmogelijkheden, technische passages en alternatieve routes. Denk aan een kortere variant bij slecht weer, of juist een extra topje als de omstandigheden gunstig zijn en de groep fit is.
De verzamelde informatie gebruik ik bij het invullen van het 3x3 model voor risico management. De eerste balk vul je in tijdens de tochtplanning thuis, de tweede balk vul je in bij de start van de tocht en de derde met informatie tijdens de tocht. Dit model helpt met alert blijven en met beslissingen maken in de bergen.
In de komende weken ontvang ik de deelnemersinformatie en dan maak ik een appgroep aan met alle praktische info: van paklijst en logistiek tot trainingstips. Een eerste tip alvast: als je deze zomer naar de bergen gaat, begin op tijd met trainen!
Voorafgaand aan de tocht plannen we een kennismaking met alle deelnemers. Afhankelijk van de beschikbaarheid van iedereen wordt dat een wandeling in Nederland of een online meeting. Een mooi moment om elkaar alvast te leren kennen en verwachtingen over de tocht te bespreken. Mijn eigen verwachting is een machtig mooie tocht in Osttirol, een groep gelijkgestemde bergliefhebbers en ook zeker gezonde spanning voor mijn eerste tocht als tochtleider. Daarbij verwacht ik ook altijd het onverwachte, een weerfront dat sneller overtrekt dan voorspeld, een ontbijt met uitzicht op een inversie in het dal of een file van koeien op het pad. Juist die verrassingen maken een huttentocht onvergetelijk.
Sommigen deelnemers zullen al veel berg ervaring hebben, andere staan misschien aan het begin van hun bergsportavonturen. Hopelijk is deze tocht een begin of voortzetting van een langdurende liefde voor de bergen, zo is het bij mij ook begonnen.