MENU

Zo red je iemand uit een gletsjerspleet

Je gaat met meerdere mensen aan een touw om te voorkomen dat iemand een ongeluk krijgt in een gletsjerspleet. Lees wat je moet doen als iemand in een gletsjerspleet valt.

Mocht iemand van je touwgroep in een gletsjerspleet vallen, dan is die val houden het eerste en belangrijkste wat je moet doen. Pas de lengte van je touw om deze reden aan aan je touwgroep. Vervolgens maak je een zekeringspunt in de sneeuw en firn en bereid je je voor op een gletsjerspleetredding.

touwlengte op de gletsjer

Bouw een sneeuwanker (Dode Man)

Om een sneeuwanker te bouwen, graaf je eerst een sleuf voor de pickel en een smallere gleuf voor de bandlus. Bevestig vervolgens een lange bandlus met een ankersteek ongeveer om het midden van de pickel (een paar cm naar de kop toe). Vul beide sleuven op met sneeuw en stamp ook rondom stevig aan.

Vervolgens kun je de spanning van je eigen touw halen om voorzichtig te checken of je anker goed stevig zit. Blijf wel altijd alert voor het geval het anker gaat schuiven. Je maatje kan naar je toe komen lopen om verder voor te bereiden op de redding.

Seilrolle en mannschaftzug

Gezamenlijk het slachtoffer omhoog trekken is de efficiëntste techniek om iemand uit een gletsjerspleet te redden. Dat noem je een mannschaftzug, een soort trektreintje. Daarnaast kun je, als je voorganger in een gletsjerspleet valt, de seilrolle gebruiken na het bouwen van je anker.

De seilrolle stap voor stap

 • Als het sneeuwanker houdt, kan de derde persoon erop gaan staan
 • Knoop een prusik aan het resttouw. Bevestig deze prusik aan je gordel als zelfzekering
 • Maak jezelf los van het hoofdtouw
 • Loop, met de zelfzekering strak achter je, naar de rand en zoek contact met het slachtoffer. Geef duidelijke instructies
 • De derde persoon maakt een zelfzekering aan het sneeuwanker en bindt zich uit
 • Laat een schroefkarabiner naar het slachtoffer zakken
 • Met een andere prusik of bandlus (geel) wordt een terugloopzekering gemaakt (onderarmlengte) die met een tibloc of prusikknoop aan het touw zit dat naar het slachtoffer gaat
 • Leg eventueel een pickel of rugzak (vastzetten) onder de touwen om insnijden in de spletenrand te voorkomen
 • Zet je schrap, trek het resttouw omhoog en schuif tegelijk de tibloc/prusik naar voren. De derde persoon helpt trekken
 • Het slachtoffer kan zelf meetrekken aan het touw waarin hij/zij ingebonden is
 • Zodra je het slachtoffer bij de gordel kunt pakken, trek je hem met een ruk ‘op het droge’

Meer informatie over de seilrolle vind je in de NKBV brochure Basis Alpiene Touwtechnieken

brochure

De Zwitserse Flashenzug

Wanneer je met te weinig resttouw over een gletsjer loopt en er belandt een maatje in een gletsjerspleet, dan is het soms niet mogelijk om een seilrolle te bouwen. In dat geval maak je gebruik van een Zwitserse Flashenzug waarmee je het slachtoffer omhoog takelt.