MENU

Van wandelen naar hardlopen

Hardlopen is leuk en praktisch, want je hoeft niet naar de sportschool en je hebt naast goede schoenen weinig materiaal nodig. Blijf fit en begin met hardlopen of zelfs trailrunning!

We weten dat buiten bewegen ons fit houdt en ook mentaal positieve effecten heeft. Het lijkt een goed moment te beginnen met hardlopen en wellicht een opstap te maken naar trailrunning. Hoe leuk dat is en beginnerstips vind je in een aantal filmpjes op deze site.

Trailrunning

Juist nu, is het goed je immuunsysteem zo optimaal mogelijk te houden. Put jezelf daarom niet uit door heel lange of heel intensieve trainingen te doen. Was je al een fitte actieve buitensporter die nu een alternatief zoekt; probeer dan op een vergelijkbaar niveau te starten. Dit is niet de periode jezelf aan een trainingskamp te onderwerpen. Eet gezond, gevarieerd, gematigd en met veel verse producten.

Bouw je beweegmomenten slim in tijdens je dag. Doe ze op een moment dat je zelf nog goed in je energie zit, of waarop het je energie geeft. Zo uit je bed een dag vol video-meetings in brengt vaak niet het beste in je boven. Kies ervoor eerst de buitenlucht op te zoeken, of juist eerst een uurtje te werken en dan te gaan, of als pauzeloopje in de lunch. Als sluitstuk van de dag loop je het risico dat het er niet meer van komt omdat je mentale energie op is. Van een slim gekozen tijdstip heb je veel voordeel. Kies wat bij jou past.

Let op: pijn is een goede raadgever. Overschrijd je grenzen niet. Pijn is een signaal van het lichaam waar je naar moet luisteren. Neem je rust als je pijn ervaart of voelt dat het teveel is. Bouw met de verschillende schema’s het hardlopen langzaam op en begin elke sessie met een warming-up en cooling-down van 5 minuten.

Legenda

Afkorting

Betekenis

Uitleg

R

Rust

Echte rust / stilstaan / rekken

W

Wandelen

Actieve vlotte wandelpas

Z1

Zone 1

Rustig hardlopen (nog kunnen praten)

Z2

Zone 2

Iets sneller hardlopen (praten kan nog net)

Z3

Zone 3

Tempo hardlopen

Z4

Zone 4

Intensief hardlopen

De schema's doen suggesties om je te laten wennen aan verschillende ondergronden. Heb je die niet gemakkelijk in de buurt; laat je dan niet weerhouden toch te starten en loop gewoon waar het wel kan.

Aan de slag

  • Schema 1: voor de starter, 30 minuten achter elkaar kunnen hardlopen

Schema 1

  • Schema 2: voor gevorderden, 60 minuten achter elkaar kunnen hardlopen

Schema 2

Terug naar overzicht