MENU

Slaapzakken, deel 1

Een slaapzak is een onontbeerlijk onderdeel van een kampeeruitrusting en voor sommigen ook een must bij een huttentocht. In dit verhaal leggen we uit waar je op moet letten bij de aanschaf van een slaapzak, welke modellen er allemaal zijn en dat de ene slaapzak zeker de ander niet is.

Het kiezen van de juiste slaapzak hangt natuurlijk van heel veel dingen af: waar ga je heen en wat ga je doen. Een slaapzak die je mee neemt op een huttentocht moet natuurlijk aan heel andere eisen voldoen dan een slaapzak voor hoog alpine gebruik in de sneeuw. Maar de eerste is vaak een hele basale: wil ik een mummie model slaapzak of liever een deken model?

Mummie versus deken

Laten we beginnen met het verschil tussen de twee. Een deken slaapzak is een rechthoekig model dat lijkt op een deken. Vandaar dus de naam. Een mummie model dankt zijn naam aan de vorm van sarcofagen waarin in Egypte mummies begraven werden. De eerste modellen verschenen dan ook tijdens het hoogtepunt van de Egyptologie en net nadat Howard Carter het graf van Toetanchamon heeft ontdekt. Een mummie slaapzak sluit nauw aan op het lichaam en heeft – anders dan een deken model – een capuchon die het hoofd warm houdt.

Vanwege de vorm is een deken model door al zijn loze hoekjes doorgaans kouder dan een mummiemodel; deze heeft immers alle ‘hoekjes’ gevuld. Verder is een mummie vaker compacter op te vouwen. De keuze voor een mummie model of juist een deken model is vaak een hele persoonlijke: er zijn nogal wat mensen die het Spaans benauwd krijgen in een mummie slaapzak en de ruimere deken daardoor als comfortabeler ervaren.

Welke maat

Ruimer is dus comfortabeler, vinden we. Toch is dit een verkeerde denkwijze als het erop aan komt. Een slaapzak – deken en mummie – moet passen bij je lichaamslengte om goed zijn werk te kunnen doen. Te ruim of juist te klein levert een slaapzak op die niet goed zal isoleren. Dat een te kleine slaapzak – zeker een mummie – ook niet lekker slaapt, telt natuurlijk ook. Een slaapzak pas je dus net als schoenen het best in een winkel. Slaapzakken worden in verschillende lengtes gemaakt en op paar plekken in Nederland kun je nog steeds slaapzakken op maat laten maken. De links vind je onder aan dit verhaal.

Tijk

Voor het comfort is ook de keuze van de tijk belangrijk. De buitentijk is het buiten materiaal waarvan de slaapzak is gemaakt en de binnentijk, wel dat spreekt nu voor zich. Grofweg zijn er drie smaken: een tijk van kunstvezel, van katoen of een combinatie van de twee. Nog steeds zijn er velen die kiezen voor een katoenen slaapzak en vaak betreft het dan een deken model. Ook hier gaat het om comfort; een katoenen binnentijk wordt doorgaans als prettiger ervaren dan een synthetisch. Daarnaast heeft katoen de mogelijkheid om een beperkte hoeveelheid vocht te absorberen. Vooral met warm weer bewijst zo’n katoenen deken slaapzak zijn nut.

Iedereen die naar de bergen gaat, is echter beter af met een volledig synthetische slaapzak. Er zijn binnentijken van kunststof die qua gevoel niet of nauwelijks onderdoen voor katoen. Een synthetische buitentijk heeft nog een aantal andere voordelen. Ze zijn winddicht (lekker als je buiten slaapt) en waterafstotend en soms zelfs waterdicht. Ook worden synthetische buitentijken minder snel vies en zijn ze makkelijker schoon te maken. Over dat waterafstotende nog een paar opmerkingen.

Dat waterafstotende is belangrijk als je graag onder de sterrenhemel slaapt; dauw zal dan de slaapzak niet nat maken en ook als er wat van de bomen af druppelt is dat geen punt. Maar ook in een tent is een waterafstotende laag handig. Iedere tentslaper kent het natte tentdoek aan de binnenzijde als gevolg van condens. Tijdens de slaap draaien we erop los en raken dan onbewust het tentdoek. Met een waterafstotende slaapzak is dit geen probleem.

Die waterafstotende laag is meestal een Durable Water Repellant (DWR) coating over de stof. Die coating bevat in veel gevallen PFC’s en die zijn schadelijk voor het milieu. Bij hardshells – regenjassen – zien we langzaam dat er steeds minder schadelijke varianten worden gebruikt en soms worden de DWR’s met PFC’s zelfs volledig vervangen door duurzame coatings. Bij de slaapzakken is die beweging nog niet echt merkbaar, maar als je kan: let erop.

Tips

Ga je kamperen, pak dan als eerste je slaapzak uit. Althans als het droog is. Dan heeft het isolatiemateriaal de tijd om uit te zetten en ’s nachts zijn werk goed te doen. Ben je een paar weken weg geweest; lucht je slaapzak als je thuiskomt en berg hem pas daarna op een droge plek op. Een grote hoes van gaas wordt bij (synthetische) dons slaapzakken meestal bijgeleverd. Zo verleng je de levensduur van je slaapzak en is hij weer klaar voor de volgende trip!

Slaapzakken op maat en bijvullen

Hoewel er voor de meeste Nederlanders ook echt lange slaapzakken te koop zijn, kan soms een slaapzak op maat noodzakelijk zijn. Daarnaast is het soms nodig een slaapzak weer bij te vullen. Door gebruik slijt het dons en soms verlies je wat dons door de tijk en naden heen. Ook kan bijvullen handig zijn als je de slaapzak toch net te koud vindt. Bij de onderstaande bedrijven kan je terecht voor maatwerk en bijvullen.

tatteljee lowandoutdoor

Lees hier verder voor het vervolg

Slaapzakken deel 2

Terug naar overzicht