MENU

Klimmen in Nederland: Spaarnwoude

Staat klimmen op een kunstwerk nog op lijstje, dan kun je terecht bij de Puinbol in Kijkduin of in Spaarnwoude op de klimmuur. Nu Spaarnwoude onder de loep.

Stukje Ardennen in Nederland

De klimmuur bij Spaarnwoude in de Velsenvallei is een van de verborgen pareltjes van Haarlem. Om de hoek van Snowworld in een zee van groen vind je een stukje Ardennen. Kunstenaar Frans de Wit heeft een wand ontworpen die bestaat uit 178 opgestapelde holle betonblokken van 1,2 bij 1,2 meter. Deze blokken zijn afgietsels van de rotsen van het klimgebied Beez in de Belgische Ardennen. Het klimmen voelt daardoor verrassend natuurlijk aan. Ben je op zoek naar een goede work-out voor je vingers? Dan heb je ‘m hier gevonden.

Routes

Je vind twee soorten routes op de wand: routes met kunststof klimgrepen op de oostzijde en routes waarvan de grepen de structuur van de betonnen wand zelf zijn op de westzijde. De routes die gebruik maken van de rotsstructuur zijn qua klimstijl vergelijkbaar met het klimmen in de rots. Was deze muur maar groter en hoger!

Als je klimniveau maximaal 5c is dan is de wand met kunststof grepen voor jou de beste keuze. Gevorderde klimmers kunnen hun lol op aan de westzijde van de wand in de routes op structuur. Het is bijna alsof je echt in de rots klimt. De routes hier variëren van 5c tot 7b/c. Je bent gewaarschuwd, het ruwe betonnen is een aanslag op je huid en pezen!

Je kunt hier klimmen als je de kennis en ervaring hebt om zelfstandig voor te klimmen. Bovenaan de route moet je ombouwen om je materiaal terug te krijgen. Dat is iets wat je niet in een cursus Indoor Voorklimmen leert. Het klimmen op de klimmuur is op eigen risico. Er is geen materiaal aanwezig en je moet je eigen klimmateriaal meenemen (setjes, touw, gordel, zekeringsapparaat, slinge/schroefkarabiner voor ombouwen).

Klimmen op openbare locaties in Nederland

Er zijn in Nederland een aantal openbare locaties waar je kunt klimmen of boulderen. Daarnaast hebben een aantal klimhallen en boulderhallen een buitenwand. Benieuwd waar?

openbare locaties