MENU

Klimmen in Nederland: Puinbol

Altijd al op kunst willen klimmen. Dan is dit de ideale locatie in Nederland: de Puinbol.

Klimmen op kunst

Heb je weleens een kunstwerk aan willen raken, maar rood lint, verschillende camera's en behoud van het kunstwerk weerhielden je ervan om het aan te raken? In Kijkduin staat het 'Monument van Puin'. Niet alleen mag je dit monument aanraken, je mag er zelfs op klimmen. Rol een grote ronde magneet door de verwoesting na de Tweede Wereldoorlog en je krijgt de Puinbol. Een monument ter nagedachtenis aan de gehavende staat van Den Haag, Scheveningen en Kijkduin. En het herinnert inwoners aan het ontstaan van de puinduinen in Kijkduin. In een rustig park vind je de bol die sinds de jaren 90 wordt gebruikt om te boulderen.

Routes op de bol

Als je de Puinbol onder de loep neemt zie je vervaagde pijlen, tekens en nummers als aanwijzingen voor de routes. Een lijstje met routes is te vinden op de site Hexentric.nl. Door de vervaging is het niet altijd mogelijk om de exacte route te volgen en het vraagt af en toe om extra inbeeldingsvermogen en inzicht. Puzzelen geblazen dus.

De verschillende routes hebben een moeilijkheidsgraat tussen de 5 en 7c. Wil je een rondje om de bol klimmen? Geen probleem, net onder het midden klim je een 7a. In veel routes is de zitstart de grootste uitdaging. Vaak zijn de beste grepen uitgesloten. Door de bolvorm ben je na het midden door de moeilijkheden heen en klim je snel naar de top. Klim je tot het einde dan zit je op maximaal 5,5 meter hoog.

Het strand van Kijkduin ligt om de hoek en in tien minuten ruil je de Puinbol om voor het strand als je bent uitgeklommen.

Klimmen op openbare locaties in Nederland

Er zijn in Nederland een aantal openbare locaties waar je kunt klimmen of boulderen. Daarnaast hebben een aantal klimhallen en boulderhallen een buitenwand. Benieuwd waar?

openbare locaties