MENU

Buiten klimmen bij de hal

Muts op, fingerless handschoenen aan en lekker buiten klimmen. Of... zonnebrand, bidon en handdoek mee en toppen die routes. Oftewel, buiten klimmen kan altijd! We vertellen je waar in Nederland je terecht kunt op buitenwanden bij klimhallen.

De iconische klimwand Excalibur bij Bjoeks, Groningen (Foto: Gert van der Veen)

Al jaren zijn er in Nederland klim- en boulderhallen die de mogelijkheid bieden om in weer en wind buiten te klimmen en boulderen. Denk aan Monte Cervino in Bergschenhoek, Excalibur bij Bjoeks in Groningen of de Bouldertuin van Rock Steady in Bussum. Maar sinds enkele jaren kun je op nog veel meer locaties terecht voor buitenklimuitdagingen op plastic. We lichten in deel twee van dit drieluik een reeks buitenklimwanden voor klimmen aan touw in Nederland uit.

Lees voordat je je tas pakt om buiten te klimmen nog wel even het NOC*NSF protocol verantwoord sporten en neem de geldende algemene coronamaatregelen in acht. Op momenten van zwaardere coronamaatregelen moet je bij alle locaties reserveren en geldt in veel gevallen alleen toegang voor abonnees of strippenkaarthouders. Kijk op de website van jouw buitenlocatie of deze geopend is en wat de regels zijn.

Bjoeks in Groningen

Wie kent de foto van de enorme oranje klimtoren Excalibur niet? Met een enorme overhang aan de ene kant en een lange plaat aan de andere kant kun je er in twee heel verschillende stijlen en niveau's klimmen.

reserveren

Klimcentrum Noardwand

Het spiksplinternieuwe klimcentrum van Mountain Network in Leeuwarden heeft naast binnen klimmen, boulderen, een speedwand en een Clip ’n Climb ook een buitenwand. De wand is zo'n 20 meter, heeft 5 omlooppunten en je kunt je er uitleven in ongeveer 15 routes.

reserveren

Klimhal Amsterdam

Heb jij de lange buitenwand weleens zien liggen naast het spoor van station Sloterdijk? Je kan er topropen, voorklimmen en er is een bouldertuin. In Amsterdam kan je het je bijna niet meer voorstellen maar je kunt er gratis parkeren voor de deur!

reserveren

Mountain Network Amsterdam

Het lijkt bijna deepwater soloing, maar toch houd je droge voeten bij het buiten klimmen bij Mountain Network Amsterdam. Aan het water is namelijk een kleine buitenwand gebouwd met een steiger voor de zekeraars. Koelte gegarandeerd!

Reserveren

Buiten klimmen bij Mountain Network Amsterdam (Foto: Irina Raiu)

Neoliet Utrecht

Een klein deel van de enorme buitenwand van Neoliet Utrecht was al een tijdje te beklimmen. Inmiddels zijn de voorklimwand en de andere wanddelen afgemaakt en is de wand een waar buitenklimmekka gebleken. Van plastic uiteraard. Met uitdagingen voor elk niveau.

reserveren

Klimmuur Kalymnos

Een parkeergarage, een tramhalte en een 30 meter hoge klimwand. Interessante combinatie of niet, je kunt er buitenklimmen! En flink je duurconditie trainen. De wanden zijn vernoemd naar het Griekse klimgebied Kalymnos waar je kunt klimmen op kalktufa’s boven een azuurblauwe zee.

RESERVEREN

De Klimmuur Den Haag Uithof

In Den Haag kun je bij Klimmuur de Uithof naast binnen klimmen en boulderen ook buiten klimmen.

momenteel gesloten

Klimcentrum Monte Cervino

Het topje van de Matterhorn is naast in Zermatt ook te zien in de skyline van Bergschenhoek. Je kunt hier klimmen op een combinatie van klimgrepen en reliëf van de wand. Als je in twee lengtes naar de top klimt, voelt het als een multipitchavontuur. Perfect om te oefenen voor de rotsen.

RESERVERen

Monte Cervino in Bergschenhoek (Foto: NKBV-Noord)

Nog meer buiten

Naast bovengenoemde grote buitenwanden, zijn er in Nederland ook nog een paar kleinere buitenklimwanden waar je je klimbewegingen kunt oefenen:

Behalve bij de klimhal zijn er ook nog openbare locaties in Nederland waar je kunt klimmen en boulderen. Dat betekent dat er geen reserveringen nodig zijn, maar dat er ook geen toezicht is. Tot slot kun je ook buiten boulderen of drytoolen in diverse bouldertuinen bij klimwanden of buitenwanden bij boulderhallen.

openbare klimlocaties buiten boulderen bij de hal drytoolen in nederland

Klimvaardigheidsbewijs nodig

In de meeste gevallen willen klimwanden een bewijs van klimvaardigheid zien voordat je buiten kunt klimmen. Dat kan een klimvaardigheidsbewijs (KVB) zijn. Zo'n KVB is door de overheid, NOC*NSF en in België erkend. Je krijgt een KVB onder andere nadat je de eindtoets van een klimcursus van de NKBV met succes hebt afgesloten. Ben je wel ervaren, maar heb je geen KVB? Als ervaren klimmer is het eenvoudig om een KVB aan te vragen bij een NKBV erkende instructeur.