MENU

Klimmen in Nederland: het Amstelmuurtje

Weet jij waar je in Nederland het best buiten kunt klimmen? Dit keer onder de loep: het Amstelmuurtje

Er was eens een tijd..

Waarin er nog geen klim- en boulderhallen in Nederland waren! We kunnen het ons bijna niet meer voorstellen. In Amsterdam werden (kade)muren meestal gebouwd van gestapelde basaltblokken. Lang voordat er klimmuren en boulderhallen in ons land waren, wisten klimmers dat je op de randjes van deze verticale wanden prima vingerkracht en uithoudingsvermogen kon trainen. Menig klimmer van weleer herinnert zich de feestjes die in de jaren 80 onder de muur bij het Amstelstation werden georganiseerd. Het was de perfecte training voor de klimweekenden in Freyr.

Randjes trekken

In 1989 is op de wanden bij het Amstelstation een klimwedstrijd gehouden, en rond die tijd zijn er 78 routes gewaardeerd en gemarkeerd. Inmiddels is de oude markering verbleekt en zijn door verbouwingen de wanden enigszins aangepast. Online zijn verschillende topo's te vinden. De stijl van de routes is, je raadt het al, rechte wanden met kleine randjes. De meeste routes zijn rond de 6a.

Highball

De wanden bij het Amstelmuurtje zijn aan de hoge kant om te boulderen. Gelukkig kan er heel eenvoudig worden getoproped door een touw aan de balustrade boven de muurtjes te bevestigen. Behalve op het Amstelmuurtje kan ook op diverse muurtjes bij het IJ geklommen worden. Het IJtunnelmuurtje en Boulder Y zijn minder hoog en daardoor beter geschikt als boulderlocatie.

Meer info

Klimmen op openbare locaties in Nederland

Er zijn in Nederland een aantal openbare locaties waar je kunt klimmen of boulderen. Daarnaast hebben een aantal klimhallen en boulderhallen een buitenwand. Benieuwd waar?

openbare locaties