MENU

Dit is klettersteigen

Een klettersteig, ook wel via ferrata (ijzeren weg) genoemd, is een weg door ongebaand rotsterrein. Hierbij beweeg je je via touwbruggen, pinnen, ijzeren trappen en beugels van de ene naar de andere bergwand.

In een klettersteigroute zitten ijzeren hulpmiddelen. Bij een val blijf je aan de stalen kabel hangen. De hulpmiddelen en kabels maken het mogelijk voor mensen zonder echte alpiene ervaring, om op plekken te komen die anders alleen voor alpinisten bereikbaar zouden zijn.

De NKBV heeft in 2012 in samenwerking met klimwinkel.nl een brochure gemaakt met praktische informatie over klettersteigen. Je vindt deze brochure in de NKBV-webshop.

brochure

Waar

Je vindt klettersteigs in alle Alpenlanden. Veel routes in de Dolomieten liggen hoog in de bergen, met lange aanlooproutes. In andere landen zijn de klettersteigs juist heel goed bereikbaar vanuit toeristische centra.

Voor wie

Klettersteigs zijn er op alle niveau’s. Ook met kinderen is klettersteigen een heel leuke alpiene activiteit. Zo bestaan er al routes tot 3 uur over gemakkelijke paden, waarbij het hoogteverschil klein blijft. Waar het pas moeilijker wordt, zijn beugels en ander hulpmiddelen aangebracht om je te helpen. Als je kunt bergwandelen, kun je dus ook klettersteigen.

De moeilijkheidswaarderingen van de routes variëren van categorie A t/m categorie E. Lees wat de categorieën inhouden en welk niveau bij jou past.

moeilijkheidswaarderingen
Wat heb je nodig?

Wil je zelfstandig een klettersteig gaan doen? Of neem je liever een gids mee? Bereid je voor op je klettersteigtocht met onze tips en paklijst.

10 tips klettersteigen paklijst klettersteigen

Klettersteigen met Bergsportreizen

Bij Bergsportreizen, de reisorganisatie van de NKBV is klettersteigen een zeer populaire activiteit. Niet gek, want het is afwisselend en spectaculair. Je kunt een workshop of cursus volgen ter kennismaking of gelijk mee op klettersteigtocht.

bergsportreizen