MENU

Dit is klettersteigen

Een klettersteig, in Frankrijk en Italie via ferrata (ijzeren weg) genoemd, is een met kabels beveiligde route door steil rotsterrein.

Via ferrata's waren oorspronkelijk beveiligde steile passages op weg naar een pas, een hut of een bergtop. Later werden er steeds meer routes aangelegd die niet meer een route naar een doel waren maar die puur voor de fun gebouwd werden in een kloof, langs een waterval of door een rotswand op een helling in het dal.

In een klettersteigroute zitten ijzeren hulpmiddelen die zowel voor de voortbeweging zijn als om je voor een val te behoeden. Bij een eventuele val - die je overigens kostte wat het kost moet vermijden - blijf je aan de stalen kabel hangen. De hulpmiddelen en kabel maken het mogelijk voor mensen zonder echte alpiene ervaring, om op plekken te komen die anders alleen voor klimmers, alpinisten of canyoneers bereikbaar zouden zijn.

De NKBV heeft in 2012 in samenwerking met klimwinkel.nl een brochure gemaakt met praktische informatie over klettersteigen. Je vindt deze brochure in de NKBV-webshop.

Het boek 'Start to via ferrata' van onze Vlaamse collega's van de KBF is een handboek om je op weg te helpen als je wilt starten met klettersteigen. Het boek bevat ook een overzicht van alle met de NKBV Klimjaarkaart toegankelijke klettersteigs in België. Je vindt het boek in de NKBV-webshop.

BROCHURE klettersteig how to via ferrata

Waar

Je vindt inmiddels vrijwel overal waar reliëf is in Europa klettersteigs. Er is groot verschil in het soort routes. In de Dolomieten of Oostenrijk bijvoorbeeld liggen veel routes hoog in de bergen. Bergwandel-, rotsklim- of of alpiene ervaring is dan vaak noodzakelijk. Maar lager in het dal vind je in vrijwel alle landen zogenaamde fun-klettersteigs. Deze lopen door kloven of rotswanden onderin het dal en zijn daardoor ook goed bereikbaar voor mensen met minder ervaring in de bergen.

Voor wie

Klettersteigs zijn er op alle niveaus, van een met een staalkabel gezekerd bergwandelpad door een steile helling tot een acrobatisch parcours door een overhangende rotswand. Klettersteigs maken het mogelijk met relatief weinig ervaring en fitheid toch in een spectaculair steile wereld te komen. Voor kinderen is klettersteigen een heel leuke activiteit, mits je als volwassene precies weet wat je doet en je kinderen goed kan begeleiden. Klettersteigen is immers een risicovolle activiteit waar je continu in steil terrein bent en waar een klein foutje verkeerd af kan lopen. Hoewel je vast zit aan een kabel, is vallen in de klettersteigset een absolute no go.

De moeilijkheidswaarderingen van klettersteig lopen uiteen van gemoedelijke beveiligde wandelingen tot extreem overhangende sportklettersteig. Lees wat de categorieën in de verschillende landen inhouden en welk niveau bij jou past.

moeilijkheidswaarderingen
Wat heb je nodig?

Wil je zelfstandig een klettersteig gaan doen? Bereid je voor op je klettersteigtocht met onze tips en paklijst.

10 tips klettersteigen paklijst klettersteigen

Klettersteigen met Bergsportreizen

Bij Bergsportreizen, de reisorganisatie van de NKBV is klettersteigen een zeer populaire activiteit. Niet gek, want het is afwisselend en spectaculair. Je kunt een workshop of cursus volgen ter kennismaking of gelijk mee op klettersteigtocht.

bergsportreizen