MENU

10 tips klettersteig

Tips voor veilig en bewust klettersteigen.

10 tips voor veilig klettersteigen

Klettersteigen is populair. Waar het vroeger een onderdeel was een alpiene wandeling of klim, is de klettersteig tegenwoordig het doel op zich. Op fun-klettersteige onderin het dal zijn de risico’s geringer dan bij een alpiene klettersteig. Let daarom goed op hoe moeilijk jouw klettersteig is en zorg dat je goed geïnformeerd bent over de vereisten er van.

Hoewel er meestal van begin tot eind een staalkabel langs een klettersteig loopt, wil dit niet zeggen dat een klettersteige risicoloos is. In verticaal terrein kan één fout fataal zijn. Ook sta je bloot aan het relatief extreme en snel wisselende weer in de bergen.

We geven je tien tips om veiliger en (natuur)bewuster een klettersteig te doen zodat je (nog) meer plezier aan je tocht zult beleven.

1. Gezond en fit de bergen in

Klettersteigen kunnen fysiek zwaar zijn als je niet gewend bent lange passages aan de armen te hangen. Ook ben je vaak langer onderweg dan je denkt. Vermoeidheid en uitdroging zorgen er vaak voor dat mensen geblokkeerd raken en geen kant meer op durven. Begin daarom voorzichtig met een eenvoudige klettersteig en bouw langzaam op.

2. Goede voorbereiding en planning

Bereid je thuis voor (gidsjes, internet, wandelkaarten) en haal ter plekke informatie bij de lokale VVV of gidsenbureau. Ga niet alleen op pad en laat anderen weten wat je gaat doen en hoe laat je verwacht op je aankomstpunt te zijn. Controleer het weerbericht en ga nooit op pad bij gevaar op onweer. De klettersteig omhoog gaan is één ding; je moet ook nog terug.

Extra tip: Download de gratis NKBV veiligheidswijzer met noodnummers en weer-websites.
Extra tip: Op zoek naar informatie voor jouw tocht? Laat je informeren in één van de zeven NKBV Bibliotheken.
Extra tip: Verbeter je navigatie-skills in de bergen met een NKBV workshop ‘GPS en oriëntatie’.

3. Rekening houden met elkaars wensen en conditie

Een klettersteig is pas geslaagd als iedereen een leuke dag heeft gehad. Voorkom dat iemand boven z’n kunnen bezig is en met angst en beven de anderen volgt. Spreek na afloop de tocht gezamenlijk door en aarzel niet om vraagtekens bij elkaars gedrag of beslissingen te plaatsen. Waarom ging het ergens langzaam of juist heel snel? Zo leer je van elkaar en wordt de volgende route een nog groter succes.

4. Volg een cursus of workshop

We raden je aan een workshop of cursus te volgen voor je een klettersteig gaat doen. Zeker als je op pad gaat met kinderen of beginners en aanvullende zekeringstechnieken moet gebruiken.

Extra tip: je kunt bij de NKBV een workshop of cursus klettersteigen volgen.

5. Partnercheck voor de start

Controleer bij elkaar of de gordel dicht zit, de klettersteig-set op de juiste manier aan de gordel bevestigd is en of iedereen de juiste uitrusting bij zich heeft: helm, handschoenen, eten/drinken en juiste kleding.

6. Houd afstand bij drukte

Tussen twee bevestigingspunten van de kabel is maximaal één persoon aan het klimmen. Bij verticale passages moet je ook rekening houden met een eventuele val tot voorbij het onderliggende bvevestigingspunt. Maak afspraken bij inhalen en passeren. Haal alleen in op punten waar het kan. Respecteer mensen die sneller of langzamer zijn dan jij.

7. Controleer de kabel en bevestigingen op beschadiging

Steenslag en lawines kunnen de staalkabels en andere bevestigingspunten beschadigd hebben. Vertrouw er niet blindelings op en draag handschoenen.

8. Steenslag is risico voor jou én anderen

Klim voorzichtig en trap geen stenen los die de mensen onder je kunnen raken. Let ook op de mensen die boven je klimmen en daarmee een risico vormen. Is de route te druk? Stap niet in en kom de volgende dag op een vroeger tijdstip terug.

9. Val niet!

Hoewel het materiaal er op berekend is moet een val altijd vermeden worden. De krachten die optreden zijn erg groot maar het is vooral het risico dat je tegen een ladder, voetsteun, tak of rotspunt komt waarom je niet mag vallen. Wanneer je op je valgrens bezig bent in een klettersteig dan is deze te moeilijk voor je.

10. Respecteer de natuur

Laat geen afval achter, en maak geen onnodig lawaai. Neem toiletpapier weer mee of begraaf het. Afstekers van het pad zorgen voor erosie. In veel gebieden deel je de alpenweide met schapen of koeien. Laat hekken daarom achter in de stand waarin je ze aantrof - de boer zal je dankbaar zijn.


Meer lezen?

Bestel de NKBV-brochure 'Klettersteig - Verticaal avontuur’ in de webshop. Je vind hier alle info die je nodig hebt om zelfstandig op pad te gaan.

Alles voor een goed voorbereide bergtocht vind je in de NKBV brochure ‘Bergwandelen - Voorbereid, Verantwoord en Fit de bergen in'. Te koop in de webshop.

Alles over Klettersteigen