Wat moet je doen bij een ongeval, hoe sla je alarm en tips voor eerste hulp.
Je staat op het punt de bergen in te trekken! Uiteraard wensen we je een veilige vakantie toe, maar toch willen we je er op wijzen wat te doen wanneer het misgaat.
In veel berggebieden in Europa zijn professionele reddingsdiensten actief. Maar niet overal, en ook kan het gebeuren dat je geen bereik hebt met de telefoon. Zelfredzaam zijn is voor de bergsporter daarom nog altijd de belangrijkste veiligheidsvoorziening.
Wanneer je in Europa een incident of ongeval hebt in de bergen waarbij externe hulp vereist is kun je het algemene Europese noodnummer 112 bellen. Door 112 te bellen leg je in één keer contact met reddingsdiensten, ambulance, politie en brandweer. Dit nummer kan je ook kiezen wanneer een telefoon geblokkeerd is. Als je geen ontvangst hebt, kan je het volgende proberen: telefoon uitzetten en vervolgens weer aanzetten. In plaats van de pincode direct het Europese noodnummer: 112 intoetsen, dit kan ook als er geen SIM-kaart in de telefoon zit. De telefoon zoekt dan automatisch het sterkste netwerk. Probeer een locatie te vinden met zicht op het dal als je geen ontvangst hebt - wellicht dat het daar wel werkt.
Je kan in plaats van 112 ook direct de landelijke of lokale bergreddingsdienst bellen. Voordeel hiervan is is dat je gelijk iemand aan de telefoon hebt die van de hoed en de rand weet als het om de bergsport gaat.
Je kan in het terrein de aandacht trekken door het geven van het alpiene noodsignaal. Dit kan gegeven worden door middel van zichtbare (lamp, weerkaatsen van licht met een spiegeltje) of hoorbare signalen (luid roepen, fluiten).
Als alarm slaan met telefoon of alpiene noodsignaal niet lukt dan zal er hulp gehaald moeten worden. De dichtstbijzijnde gelegenheid waar hulp ingeschakeld kan worden is meestal een hut of een dorp. Indien mogelijk ga je niet alleen hulp halen. Laat een slachtoffer ook niet alleen achter.
Bij een bergsportongeval heeft de bergreddingsdienst de volgende informatie nodig:
Meestal vraagt de hulpdienst door, bijvoorbeeld hoeveel batterijvermogen je nog hebt van je telefoon zodat ze je kunnen terugbellen. Hoe is het zicht om je heen voor de heli, et cetera. Als je als hulpbehoevende niet exact weet waar je je begeeft dan kan de dienstdoende persoon bij 112 vragen of ze een sms naar je telefoon mogen sturen. Die moet je dan vervolgens bevestigen. Zo traceren ze je locatie. Je kunt ook via een App de alarmcentrale 112 bellen. Dan krijgen ze ook je locatie te zien. Bijvoorbeeld de App: echo112.
Lees wat je moet doen bij schade of een ongeval wanneer je verzekerd bent via de NKBV.