MENU

Oostenrijk
Ötztal

Ötztaler Alpen

De Ötztaler Alpen is een bergmassief in de Centrale Alpen in het westelijke deel van Noord- en Zuid-Tirol. Het gebergte ligt in het grensgebied tussen Oostenrijk en Italië. Het Ötztal is met zijn 65 km lengte het langste zijdal van het Inndal en scheidt de Stubaier Alpen in het oosten van de Ötztaler Alpen in het westen.

Landschap

De Ötztaler Alpen hebben door berglawines gevormde terrassen, vaak van elkaar gescheiden door vernauwingen en kloven. Hoge bergen, gletsjers, de hoogste waterval van Tirol en bergmeren liggen hier op je te wachten en geven een blik in het rijke geologische verleden van de regio. Het is natuurlijk hier dat Ötzi gevonden werd, de ijsmummie die ca. 3.300 jaar v. Chr. leefde.

Hoge toppen

De Ötztaler Alpen hebben ten opzichte van de rest van de Oostelijke Alpen de meeste vierkante meters oppervlakte boven een hoogte van 3000 meter. Maar liefst 253 toppen reiken hier hoger dan dat.

De hoogste bergtop is de Wildspitze (3772 meter) en is daarmee na de Großglockner de hoogste bergtop van Oostenrijk. De koning van het gebergte wordt sinds halverwege de 19de eeuw beklommen. Ook vandaag de dag is het een magneet voor bergbeklimmers en toerskiërs, die de top bedwingen.

Verscheidene routes voeren naar de top van de Wildspitze. De populairste aanlooproute vangt aan in het dorp Vent en voert langs de Breslauer Hütte met een gezekerde passage naar de Mitterkarjoch pas (3468 m). Hiervandaan is een beklimming van de zuidtop via de graat mogelijk. Vanaf de Breslauer Hut duurt dit ca. 4 à 4,5 uur. Een langere route gaat vanaf de Braunschweigerhütte (2755 m), in het Pitztaler gebied en duurt zo’n 6 uur. De kortste route leidt vanaf de Pitztal gletsjer, maar dan moet je eerst de Gletscherexpress en Mittelbergbahn nemen, om in 2,5 uur tijd de top te bereiken.

Gletsjers

Het Ötztal is een van de meest vergletsjerde gebieden van de Oost-Alpen. De Gepatschferner is een uitgestrekte gletsjer in de Ötztaler Alpen en na de Pasterze de grootste gletsjer in de regio. Andere omvangrijke gletsjers zijn de Gurgler Ferner, de Hintereisferner en de Große Vernagtferner.

Meren

De meren in de Ötzaler Alpen zijn ontstaan door smeltend gletsjerijs. De bergtoppen weerspiegelen prachtig in het water. De Piburger See is hier een mooi voorbeeld van. In de zomer zorgen de meren voor verkoeling op of in het water, terwijl er in de winter geschaatst kan worden.

Toon meer
Wat vind jij van dit gebied?
Verstuur
Forum

Ötztal, Oostenrijk

Bekijk de topics over dit gebied

Afstand vanaf Utrecht

885 km

Utrecht

Blog: Met de neus over de tenen

Over de flanken van de bergen van het Ötztal

Lees verder

Bekijk de lokale website

Bekijk de locatie website voor meer informatie over dit gebied.

Bekijk website
Hutten in het Ötztal
Zoeken in de tochtenwiki

Zoek een bestemming in Ötztal

Wat wil je doen?
Kies een bestemming in Ötztal
Niveau
Licht
Middel
Zwaar
Afstand
km
km
Duur
uur
uur
Eigenschappen
{* property.name *}Helaas...

Er zijn geen resultaten gevonden voor jouw zoekopdracht.

{* tour.title *} {* tour.startingPointDescr *}
{* translateDifficulty(tour.rating.difficulty) *}
{* translateCategory(tour.category.name) *}
{* formatTime(tour.time.min) *} uur
{* formatKilometers(tour.length) *} km
{* tour.elevation.maxAltitude *} m
{* tour.elevation.minAltitude *} m
Bekijk tocht

Relevante artikelen

Veilig bergwandelen
Bergwandeltechniek
Fit de bergen in!