De Ötztaler Alpen is een bergmassief in de Centrale Alpen in het westelijke deel van Noord- en Zuid-Tirol. Het gebergte ligt in het grensgebied tussen Oostenrijk en Italië. Het Ötztal is met zijn 65 km lengte het langste zijdal van het Inndal en scheidt de Stubaier Alpen in het oosten van de Ötztaler Alpen in het westen. De Ötztaler Alpen hebben door berglawines gevormde terrassen, vaak van elkaar gescheiden door vernauwingen en kloven. Hoge bergen, gletsjers, de hoogste waterval van Tirol en bergmeren liggen hier op je te wachten en geven een blik in het rijke geologische verleden van de regio. Het is natuurlijk hier dat Ötzi gevonden werd, de ijsmummie die ca. 3.300 jaar v. Chr. leefde.
De Ötztaler Alpen hebben ten opzichte van de rest van de Oostelijke Alpen de meeste vierkante meters oppervlakte boven een hoogte van 3000 meter. Maar liefst 253 toppen reiken hier hoger dan dat.
De hoogste bergtop is de Wildspitze (3772 meter) en is daarmee na de Großglockner de hoogste bergtop van Oostenrijk. De koning van het gebergte wordt sinds halverwege de 19de eeuw beklommen. Ook vandaag de dag is het een magneet voor bergbeklimmers en toerskiërs, die de top bedwingen.
Verscheidene routes voeren naar de top van de Wildspitze. De populairste aanlooproute vangt aan in het dorp Vent en voert langs de Breslauer Hütte met een gezekerde passage naar de Mitterkarjoch pas (3468 m). Hiervandaan is een beklimming van de zuidtop via de graat mogelijk. Vanaf de Breslauer Hut duurt dit ca. 4 à 4,5 uur. Een langere route gaat vanaf de Braunschweigerhütte (2755 m), in het Pitztaler gebied en duurt zo’n 6 uur. De kortste route leidt vanaf de Pitztal gletsjer, maar dan moet je eerst de Gletscherexpress en Mittelbergbahn nemen, om in 2,5 uur tijd de top te bereiken.
Het Ötztal is een van de meest vergletsjerde gebieden van de Oost-Alpen. De Gepatschferner is een uitgestrekte gletsjer in de Ötztaler Alpen en na de Pasterze de grootste gletsjer in de regio. Andere omvangrijke gletsjers zijn de Gurgler Ferner, de Hintereisferner en de Große Vernagtferner. De meren in de Ötzaler Alpen zijn ontstaan door smeltend gletsjerijs. De bergtoppen weerspiegelen prachtig in het water. De Piburger See is hier een mooi voorbeeld van. In de zomer zorgen de meren voor verkoeling op of in het water, terwijl er in de winter geschaatst kan worden.
Door de aanwezigheid van het outdoor waterpark Area 47 trekt het gebied steeds meer liefhebbers van sporten als canyoning, klimmen en raften. In het recreatiepark krijg je de gaafste adrenalinekicks, zoals een kamikaze glijbaan en blobbing, waarbij je je het water in laat lanceren. Met een gids kan je in de regio begeleide bergwandelingen maken of klettersteigen. Een fysiek gemakkelijke via ferrata voert bijvoorbeeld omhoog langs de Lehner Wasserfall, en is daarmee ideaal voor beginners. Maar ook voor gevorderden is er uitdaging zat!
De toegankelijkheid van het gebied is uitstekend. Er zijn veel hutten die met elkaar in verbinding staan en de onderlinge afstand tussen de hutten is meestal niet groot. Een deel van de verbindingen leidt echter over gletsjers. Als je geen of weinig hoogalpiene ervaring hebt, kun je de wandelingen beter vanuit het dal doen, een kabelbaan nemen of met een ervaren gids optrekken tijdens een groepsreis.
Door de goede ligging en veelzijdigheid van het gebied en het feit dat je er ook met het openbaar vervoer makkelijk komt, is het Otztal is een gebied waar de NKBV veel actiteiten organiseert via Bergsportreizen in de zomer maar ook in de winter. Het is een perfect gebied voor een basiscursus alpinisme, cursus sportklimmen, basiskamp of toerskicursus.