MENU

Bouldersport bereikt hoogtepunt met spetterend NK in de Campus

Een drukbezochte en sfeervolle Boulderhal de Campus, ‘lekkere sets boulders’ en mooie winnaars: op alle vlakken was het NK Boulder 2024 een groot succes. Voor Amber Schiffeleers en Don van Laere met een gouden randje.

Stijf uitverkocht

Don en Amber hadden dit seizoen al hun klasse laten zien in de drie competitiewedstrijden in Monk Hilversum, Revolt Delft en Block013 Tilburg. Bij deze wedstrijden was behoorlijk wat publiek aanwezig, maar het aantal toeschouwers bij het NK overtrof alles. Alle 400+ kaartjes voor de finale waren pijlsnel uitverkocht en bij de (gratis) halve finales was het voor alle laat binnendruppelende bezoekers zoeken naar een (zit)plekje. De hal barstte dus uit z’n voegen, kenmerkend voor de steeds populair wordende bouldersport. De nationale competitie had na de eerste wedstrijd met meer dan tachtig klimmers, voor het eerst een limiet aan deelnemers. Dat Mark Brand, Abel Mensink en Tiba Vroom na hun afzegging voor het NK gretig werden vervangen, was dan ook geen verrassing.

Publiek geniet Het publiek geniet Don van Laere Don van Laere topt. © Sytse van Slooten

NK-debuut

Jesper Landman (18) was een van de drie 'ongeplaatste' klimmers die de gaten van Mark, Abel en Tiba opvulde. De Utrechter maakte zijn NK-debuut, net als zeven anderen: Yara Meye (16), Briq Middelburg (16), Misha Schram (25), Youri van der Stap (19), Tessa Robichon (15), Jesse Honkoop (18) en Frederique Kerstens (18).

De debutanten en overige klimmers kregen direct jumps, plaatklimmen en hoekjes voor hun kiezen. Tot tevredenheid van Tedyano Sordam (18). Hij liet drie tops noteren en had een smile van oor tot oor. “Het was een toffe set boulders. Het ging erg lekker en ben benieuwd naar de finale.” Daarin ging het kersverse lid van Jong Oranje ook Vincent van den Berg (26) tegenkomen, die net als Robin Mertens (28) als ‘ongeplaatste' klimmer twee tops haalde en zich bij de beste zes schaarde.

Bloedstollende finale

In de finale kreeg het aanwezige publiek opnieuw een spetterende show voorgeschoteld. Bij zowel de dames als de heren ging het tussen een aantal klimmers gelijk op en kwam het aan op de laatste boulder. Lisa Klem en Don moesten daarin toppen om de gouden medaille te winnen. Dan zouden ze Amber en Tedyano voorbij gaan in de stand. Lisa kwam dichtbij, Don topte wel en balde zijn vuist: Nederlands kampioen en 500 euro. “Ik zat er na de halve finale niet meer zo lekker in. Gelukkig heb ik net op tijd mijn focus kunnen pakken. Dit voelt heel goed.”

Amber kan haar overwinning nog niet helemaal beseffen: “Ik voelde me niet zo sterk in de isolatieruimte. En nadat ik bij een van de boulders uit de laatste pas viel dacht ik dat het mis zou gaan. Dat Lisa het zou winnen. Ik voel me nu een beetje schuldig tegenover haar. Ze is mijn beste vriendin, grijpt er iedere keer net naast en had verdiend om een keer het NK te winnen. Maar ik ben natuurlijk erg blij, al moet het nog een beetje landen.”

Amber Schiffeleers De beslissende top van Amber Schiffeleers Podium NK Boulder 2024 Podium NK Boulder 2024. © Sytse van Slooten

Volledige uitslag en terugkijken

De volledige uitslag van het NK Boulder 2024 vind je in het WAS. De finale is terug te kijken via de livestream. Alle foto's van het NK, van de halve finales en van de finale, staan op Flickr.

European Boulder Cups

Nu Dock Masters en het NK Boulder 2024 erop zitten, zijn de tickets voor de European Boulder Cups verdeeld. Don, Lisa, Paul Brand en Lynn van der Meer hadden er via de Dock Masters al een veroverd. Amber, Tedyano, Bibi Hamers en Briq Middelburg hebben op het NK Boulder de overige vier tickets gegrepen. Via de European Boulder Cups kunnen deze acht klimmers zich plaatsen voor World Cups en het EK.

Terug naar overzicht