MENU

Lynn van der Meer slaat dubbelslag in adembenemende apotheose boulder 3

Een extra zone: het kan zomaar de doorslag geven in een boulderwedstrijd. Lynn van der Meer behaalde er zaterdag in boulderhal Block013 de winst mee van Boulder 3 én een NK-ticket. Bij de heren won Mark Brand, aan één top in de finale had hij genoeg.

Haar gezicht had Lynn het hele boulderseizoen nog niet laten zien in de bouldercompetitie. Na een loodzwaar internationaal seizoen inclusief een WK in de zomer pakte ze rust. Daarin stond ze voor een belangrijke keuze: proberen de Olympische Spelen van 2024 te bereiken en dus ook trainen voor boulder, of de focus houden op Lead. Lynn koos voor Parijs, en zo werd Boulder 3 het eerste meetmoment. Tegelijk kon ze in Tilburg ook plaatsing voor het NK afdwingen, op 3 februari.

Focus

Aangekomen in Block013 en wachtend op haar beurt, sprak ze uit de wedstrijd te willen winnen, maar bovenal te hopen dat ze zich goed kon focussen op alle routes. Want: “ik raak snel afgeleid en ga aan andere dingen denken als ik aan het klimmen ben.” Daar was in de kwalificatie weinig van terug te zien. Lynn topte net als de latere competitiewinnaar Lisa Klem alle boulders, maar had minder pogingen nodig (8 om 10) en ging als eerste door naar de finales. “Ik was lekker aan het klimmen”, glimlachte de Roosendaalse.

Die finaleplaats had ze hard nodig: Lynn moest minstens tweede worden om een plek op het NK af te dwingen. Met de tweede plaats zou Lynn 805 punten verdienen en behoorde ze tot de beste twaalf vrouwen in de competitie; genoeg voor het NK.

Lisa Klem Lisa Klem Lynn van der Meer Lynn van der Meer

Foto's: Sytse van Slooten ©

Uitgepakt

In meerdere opzichten was de finale heel andere koek. Gastheer Block013 had veel publiek opgetrommeld en dat kreeg met de aanwezigheid van twee MC’s en speciale lichten een daverend einde van de competitie voorgeschoteld. Het was aan Lynn en de overige elf finalisten om de show te stelen.

Tiba Vroom zette meteen de toon met een top in de eerste boulder, en daar bleef het bij tot Lisa bij de derde boulder aankwam. Ze nam de eerste plek over en behield die, ook toen Lynn boulder 3 topte. Maar omdat de regerend kampioen Boulder nog een zone pakte in de laatste boulder, viel het kwartje de kant van Lyn op en kroonde de regerend Nederlands kampioen Boulder zich tot winnaar van Boulder 3. Ze was er zeer blij mee, al “ging het redelijk.” Bij de heren kreeg Mark Brand de gouden medaille, hij was de enige met een top in de finale. Het was echter niet genoeg voor de eindzege van de competitie: die was voor Don van Laere.

Top 3 boulder 3 Het podium van Boulder 3 Winnaars van de bouldercompetitie en Lynn van der Meer Podium van de bouldercompetitie en Lynn

Foto's: Sytse van Slooten ©

Finaleplaats (niet) nodig

In tegenstelling tot Lynn die in de finale pas haar NK-ticket greep, kon eerder op de dag de vlag al uit voor een aantal andere klimmers die het einde van Boulder 3 hadden gemist. Onder meer Abel Mensink, Briq Middelburg, Doenja Sinke en Tessa Robinchon plaatsen zich zonder de finale te halen ook voor het NK. Ze verzamelden over drie boulderwedstrijden genoeg punten en zijn net als Lynn te zien op 3 februari in Boulderhal de Campus in Den Haag.

Volledige uitslag en foto's

De volledige uitslag van Boulder 3 kun je terugvinden in het WAS. Alle foto’s zijn op 15 januari gepubliceerd op ons Flickr-account.

NK Boulder

Nu de bouldercompetitie erop zit, is het NK de echte seizoensafsluiter. In de week van 15 januari zetten we zo spoedig mogelijk alle deelnemers van het NK op een rij.

Terug naar overzicht