MENU

Verrassende winnaar bij eerste boulderwedstrijd in Monk Hilversum

Tegen de verwachtingen in heeft Pleun Frank de eerste boulderwedstrijd bij de senioren op haar naam geschreven. Don van Laere werd bij de heren de winnaar in Monk Hilversum. Lees meer in dit verslag.

Eindelijk was het zover: het boulderseizoen kon in de nieuwe bouldergymhal dan echt beginnen. De klimmers stonden te trappelen, het aanwezige publiek verheugde zich op jumps, spierkracht en uitgedachte tactieken om de boulders te beklimmen. Zij moesten echter even wachten op het spektakel: al snel viel de klok uit en ook het geluid haperde. Nadat dit was hersteld, verliep de rest van het evenement op rolletjes. Dat zag Bruno Geurts, van Monk Hilversum ook: “Het ging allemaal erg soepel. Ik ben blij dat we de wedstrijd zo hebben kunnen neerzetten.”

Foto's: Sytse van Slooten ©.

Don van Laere Boulder 1 Don van Laere Pleun Frank Boulder 1 2023-2024 Pleun Frank

Kwalificatie

De klimmers moesten door de technische ongemakken ook wat langer wachten, maar lieten zich niet van de wijs brengen. Vooral de dames niet. De gehele top tien van de kwalificatieronde topte minstens vier boulders en behaalde bij de overige twee boulders de zone. Amber Schiffeleers, die bij alle routes boven kwam, zei erover: “Ik hoefde nauwelijks te vechten in de boulders, ze waren eigenlijk te makkelijk. Ik kon best een keer wegzippen, want ik wist dat ik ze alsnog zou toppen.”

De heren hadden meer uitdaging in de kwalificatieronde: Zo reikte niemand bij de eerste boulder tot de topgreep en was Paul Brand de enige die tot een zone kwam in boulder vijf. Bovendien waren Paul en Don van Laere de enigen die vier boulders topten. Paul: “De vijfde boulder was heel moeilijk, op het punt met de twee slopers was erg weinig grip.”

Finale

De finale vroeg de overgebleven elf klimmers (een afwezige bij de mannen) echt om hun capaciteiten te laten zien. Dat kon je wel aan Don van Laere overlaten; hij was met overmacht de beste en topte alle vier de boulders. Don verklaarde zijn prestatie door zijn mentale kracht: “Normaal heb ik veel stress bij wedstrijden. Nu niet, al heb ik geen idee waarom. Ik was mentaal sterk nu en dat hielp. Ik ben hier erg blij mee.”

Bij de dames was de strijd om de gouden medaille spannender. Vijf van de zes topten de eerste boulder, maar slechts twee herhaalden dat bij boulder drie. Omdat Pleun Frank minder pogingen nodig had dan Tiba Vroom (van De Klimpodcast) won Pleun. “Ik had dit echt niet verwacht”, zei ze met een grote glimlach. “Vanwege mijn studie train ik minder dan de rest en ik kamp met een chronische rugblessure. Dat het me nu lukte om te winnen, is echt geweldig.”

Podium Boulder 1 2023-2024 Paul Brand, Tiba, Pleun, Don, Lisa, Mark Brand Bouwfoto Boulder 1 2023-2024 Boulders klaarmaken voor de finale Foto's: Sytse van Slooten ©

Volledige uitslag en meer foto’s

De volledige uitslag kun je terugvinden in het WAS. Meer foto’s van deze eerste boulderwedstrijd in Monk Hilversum kun je binnenkort bekijken op ons Flickr-account in het album Boulder 1 2023-2024.

Boulder 2

Het duurt niet lang tot de volgende boulderwedstrijd plaatsvindt. Boulder 2 staat gepland voor 4 november in Revolt Delft. Kom je dan ook kijken?