MENU

Zo gezond is (berg)wandelen voor je

Je hebt vast al genoeg redenen om op bergvakantie te gaan, maar laten we er nog eentje aan toevoegen: het is ontzettend gezond.

Wie lekker in beweging is, en dan vooral buiten in de natuur, krijgt zowel fysiek als mentaal een flinke boost. Wandelschoenen aan en gaan dus. Onderstaand geven we je 7 gezondheidsvoordelen van (berg)wandelingen.

1. Stimuleert creativiteit

Onze hersenen staan constant aan. Drukke agenda’s, volle to-do lijsten en meldingen op de mobiele telefoon zorgen voor enorme cognitieve belasting. Nieuwe gedachten krijgen bijna niet de ruimte om naar boven te borrelen. Echter, wanneer je wandelt maak je je hoofd leeg en activeer je het deel in je hersenen dat creativiteit aanwakkert. Vage ideeën of halve gedachtes krijgen dan ineens vorm. Misschien herken je het wel dat je na een rondje wandelen ineens een oplossing hebt voor een probleem waar je al uren mee zit. De creativiteit wordt al gestimuleerd na een korte wandeling, moet je nagaan wat een week wandelen in de bergen voor je doet. Na jouw bergreis kom je waarschijnlijk vol inspiratie en met een leeg hoofd terug.

2. Vermindert stress

Een opgejaagd en gestresst gevoel verdwijnt vaak als sneeuw voor de zon wanneer je wandelt. Dit komt doordat de hersenen tijdens het wandelen het gelukshormoon serotonine aanmaken. Dit hormoon duwt negatieve gedachten naar de achtergrond. Daarnaast activeer je een hersendeel dat zorgt voor betere remming op stress, negativiteit en opgejaagdheid. Door het lopen krijg je een goed gevoel en komen nare gevoelens minder snel naar boven. Niet gek dus dat jij met een glimlach door de bergen loopt.

3. Vergroot empathie

Wanneer je met meerdere mensen de bergen in trekt, wordt wandelen ook een sociale bezigheid. Je trekt nauw met elkaar op en krijgt vaak te maken met uitdagingen. Er samen doorheen gaan creëert een sterke band tussen medewandelaars. Daarnaast gebeurt er iets bijzonders in de hersenen: het hersendeel dat zorgt voor empathie wordt extra actief tijdens het wandelen. Je zal zien dat je anderen wellicht vanzelfsprekender helpt en tot diepere gesprekken komt. Bewegen is ook voor je sociale vaardigheden dus geweldig.

Vind jouw ideale berggebied

Vind jouw ideale berggebied

Weet jij al waar je je volgende huttentocht gaat lopen? Laat je inspireren door de mooiste berggebieden.

Ontdek

4. Houdt je fit

Op fysiek gebied gebeurt er van alles wanneer je lekker in beweging bent. Wandelen zorgt ervoor dat je fit blijft. Bewegen verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte, vergroot het vermogen van je longen, verkleint de kans op diabetes, bevordert je spijsvertering, zorgt voor sterke spieren en botten, houdt je lichaamsgewicht op peil en verbetert je conditie. Oftewel: bewegen zorgt voor algehele fitheid van je lijf. Wandelen mag met recht een wondermiddel genoemd worden. Bekijk de oefeningen om fit de bergen in te gaan.

Oefeningen

5. Vitamine D aanmaak

Niets is zo fijn als wandelen door de bergen, met korte mouwen, onder een stralend blauwe lucht. Zonnetje op je huid en genieten. Groot voordeel hiervan is dat je lichaam vitamine D aanmaakt uit het zonlicht. Deze belangrijke vitamine versterkt je immuunsysteem, houdt je botten en tanden sterk en is belangrijk voor de spieren. Ook bij thuiskomst heb je nog baat bij een flinke voorraad vitamine D in je lijf. Vergeet je trouwens niet in te smeren, want er wordt er ook een hoop UV op je afgevuurd, en dat is in zo'n grote mate weer minder gezond.

Alles over bergwandelen

Alles over bergwandelen

De NKBV is er om jou alles te laten halen uit je bergwandelactiviteiten. We helpen je alvast goed voor te bereiden voor je komende berwandelingen.

Bergwandelen

6. Verbetert de nachtrust

Na een dag flink bergwandelen slaap je als een baby. Je vraagt veel van je lichaam en bent dus echt moe. Na het wandelen maakt je lichaam stofjes aan die je helpen goed in te slapen. Daarnaast helpt wandelen tegen piekeren en lig je wellicht minder te tobben in bed. Wanneer je goed slaapt, heeft dit effect op een heleboel andere fysieke en mentale sensaties waaronder je energielevel, humeur en geheugen.

7. Verrijkt je leven

Wellicht de belangrijkste: een wandeling door de bergen verrijkt je leven. Je geniet van de flora en fauna om je heen. Er gebeurt op zintuiglijk gebied van alles. Je voelt de wind in je haren, neemt de frisse berglucht in je op en ruikt de alpenbloemen. Je hoort de marmotten fluiten en je beleeft dat overwinningsgevoel wanneer je op de top van een berg staat. Dat kan niet anders dan goed voor je zijn! Dus ga die bergen in en geniet, wetende dat je ook nog goed bezig bent voor lichaam en geest.

Onderhoud aan paden en hutten

Als NKBV-lid draag je bij aan het onderhoud van paden en hutten. Elk jaar dragen de leden gezamelijk €400.000,- bij aan het Gegenrechtfonds. En wist je dat je als NKBV-lid korting krijgt in de meeste berghutten in de Alpen?

Gegenrechtfonds Korting in de hut

Terug naar overzicht