MENU

Waar kun je ijsklimmen?

De Europese bergen zijn adembenemend en de perfecte plek om te gaan ijsklimmen. Watervallen en ijswanden vormen een prachtig decor voor deze sport. Of je nu een beginner of een gevorderde ijsklimmer bent, ijsklimmen lukt overal. Van de Alpen tot Scandinavië, we nemen je mee naar de beste plekken. Dus trek je ijsklimuitrusting aan en laat je verrassen door deze ijsklimlocaties in Europa.

Buiten Nederland zijn er in de winter bijna overal in Europa bevroren watervallen die beklommen kunnen worden. In de hoger gelegen dalen in de Alpen zijn watervallen het vaakst in een goede conditie. IJsklimmen gaat ongeveer de helft langzamer dan sportklimmen; een op elkaar ingespeelde touwgroep die de moeilijkheid beheerst kan een 200 meter lange sportklimroute doorgaans in twee uur beklimmen. Voor een 200 meter lange waterval heb je zeker 4 uur nodig. In combinatie met de korte winterdagen hebben makkelijk bereikbare watervallen daarom de voorkeur. Ook omdat toerski's of sneeuwschoenen dan niet noodzakelijk zijn.

IJsklimmen in Oostenrijk

Oostenrijk is een uitstekende bestemming voor ijsklimmen, met veel prachtige bergen en ijswanden die uitdagend genoeg zijn voor zowel beginners als gevorderden.

  • Stubaier Gletscher: De Stubaier Gletscher ligt in de Stubaier Alpen in Tirol. Je vindt hier een grote verscheidenheid aan routes voor ijsklimmers van alle niveaus.
  • Het Maltatal: Het Maltatal ligt in de Oostenrijkse deelstaat Karinthië en staat bekend vanwege de vele ijsklimmogelijkheden. Van beginners tot gevorderde ijsklimmers.
  • Oostenrijk biedt ook verschillende ijsklimtuinen aan zoals het Eispark Osttirol en de Eisklettergarten Lech am Arlberg. Deze klimtuinen zijn perfect voor de beginnende ijsklimmer.

IJsklimmen in Zwitserland

Zwitserland staat bekend om haar schitterende Alpenlandschap en uitstekende condities voor ijsklimmen, wat het de perfecte bestemming maakt voor avonturiers die op zoek zijn naar uitdagende routes en een onvergetelijke ervaring tussen de ruige rotsen.

  • Kandersteg: In de omgeving van dit prachtige dorp zijn verschillende watervallen te vinden die in de winter vaak in de conditie zijn voor ijsklimmen. Naast ijsklimmen is deze bestemming ook populair voor toerskiërs die het ijsklimmen en toerskiën graag met elkaar combineren.

  • Leysin: IJswanden voor zowel beginners als gevorderden om te kunnen oefenen.

IJsklimmen in Italië

Met zijn indrukwekkende besneeuwde bergtoppen en uitdagende routes is Italië de perfecte locatie voor ijsklimmen. HIer geniet je van de mooie uitzichten en het heerlijke eten.

  • Valtournenche: Een prachtige locatie in de Italiaanse Alpen met veel ijswanden voor zowel beginners als gevorderden. De ijswanden van Valtournenche zijn bekend om hun spectaculaire uitzichten en goede routes. Daarnaast kan je ook goed skiën in dit gebied.
  • Val di Mello: In deze mooie vallei vind je veel ijswanden waar beginners perfect uit de voeten kunnen, waaronder de Stoppani-ijswand.

IJsklimmen in Nederland

In Utrecht kan bij Sportcentrum Olympos op de Uithof vanaf oktober t/m maart op een deel van klimmuur Kalymnos gedrytoold worden. De klimmuur wordt dan bekleed met een winterdekje van steigerhout waarop klimgrepen en houten blokken worden bevestigd. De spelregel is dat je met je ijsbijlen alleen aan de klimgrepen mag haken en in de houten blokken mag slaan. Met je stijgijzers mag je ook in de steigerhouten wand schoppen. In feite is dit dus een tussenvariant van ijsklimmen en drytoolen. Dit is ook de setting waarin ijsklimwedstrijden worden gehouden. Het is dan ook niet toevallig dat op deze wand jaarlijks het NK IJsklimmen wordt georganiseerd.

Bij klimmuur Monte Cervino in Rotterdam worden in de winter meestal drytoolroutes op de buitenwand geschroefd. Deze routes kunnen dan met ijsbijlen, maar zonder stijgijzers beklommen, worden. Er wordt net als bij Kalymnos gebruik gemaakt van drytoolgrepen en houten blokken waarin geslagen kan worden. Check eerst even bij Monte Cervino of er al drytoolroutes zitten voordat je je ijsbijlen inpakt.

Goed voorbereid IJsklimmen

Onthoud dat ijsklimmen een gevaarlijke sport is en dat het belangrijk is om professionele begeleiding te krijgen voordat je begint. Zorg ervoor dat je de juiste uitrusting hebt en dat je de juiste technieken leert. Je vindt door heel Europa zogenaamde ijsklimtuinen, deze bieden een veilige omgeving en professionele begeleiding voor ijsklimmers van alle niveaus.

10 tips IJSKLIMMEN

De mooiste locaties in de Tochtenwiki