MENU

Waar kun je ijsklimmen?

IJsklimmen in Nederland en het buitenland.

NEDERLAND

In Utrecht kan bij Sportcentrum Olympos op de Uithof vanaf oktober t/m maart op een deel van klimmuur Kalymnos gedrytoold worden. De klimmuur wordt dan bekleed met een winterdekje van steigerhout waarop klimgrepen en houten blokken worden bevestigd. De spelregel is dat je met je ijsbijlen alleen aan de klimgrepen mag haken en in de houten blokken mag slaan. Met je stijgijzers mag je ook in de steigerhouten wand schoppen. In feite is dit dus een tussenvariant van ijsklimmen en drytoolen. Dit is ook exact de variant waarmee ijsklimwedstrijden worden gehouden. Het is dan ook niet toevallig dat op deze wand jaarlijks het NK IJsklimmen wordt georganiseerd.

Bij klimmuur Monte Cervino in Rotterdam worden in de winter meestal drytoolroutes op de buitenwand geschroefd. Deze routes kunnen dan met ijsbijlen maar zonder stijgijzers beklommen worden. Er wordt net als bij Kalymnos gebruik gemaakt van drytoolgrepen en houtblokken waarin geslagen kan worden. Check eerst even bij Monte Cervino of er al drytoolroutes zitten voordat je je ijsbijlen inpakt.

BUITENLAND

Buiten Nederland zijn er in de winter bijna overal in Europa bevroren watervallen die beklommen kunnen worden. De hoger gelegen Alpen dalen hebben doorgaans het vaakst watervallen in conditie. IJsklimmen gaat ongeveer de helft langzamer dan sportklimmen; een op elkaar ingespeelde touwgroep die de moeilijkheid beheerst kan een 200 meter lange sportklimroute doorgaans in twee uur beklimmen. Een 200 meter lange waterval is zeker 4 uur voor nodig. In combinatie met de korte winterdagen hebben makkelijk bereikbare watervallen daarom de voorkeur. Ook omdat toerskies of sneeuwschoenen dan niet noodzakelijk zijn.

  • In Oostenrijk zijn het Stubaital en Maltatal geliefd bij ijsklimmers
  • In Zwitserland is Kandersteg erg populair
  • In Frankrijk zijn Chamonix en La Grave
  • Noorwegen is een populair land vanwege de lange winter en zekere condities. Rjukan is een bekend Noors ijsklimgebied.

10 tips IJSKLIMMEN