MENU

IJsklimmen in de Taschachschlucht

Watervallen in de Alpen zijn niet altijd de hele winter in conditie. Er zijn een paar plekken waar de ijszekerheid groter is. De Taschachschlucht in het Pitztal is er daar één van.

Zoals vele Nederlandse wintersporters die naar Tirol gaan rijden we aan het eind van de middag, over de Fernpas, het Inntal in. Het is buiten 18 °C! Hoe hoger we komen hoe kouder het wordt, maar voor ijsklimmen is het wel erg warm. De volgende ochtend vertelt Dominique, onze berggids, dat veel watervallen door het warme weer niet in conditie zijn. Maar hij weet een plek waar je zo’n beetje de hele winter kunt ijsklimmen, de Taschachschlucht. Deze kloof ligt op ruim 1700 meter hoogte diep in het Pitztal net na Mittelberg. Er schijnt nauwelijks zon en er waait vaak een koude wind vanaf de gletsjers rondom de Wildspitze.

IJsparadijs

Na ongeveer een uur rijden parkeren we en dalen een kort stukje naar de sneeuw. Langs een kronkelend beekje lopen we een smalle kloof in. Na een paar minuten verbreedt de kloof zich tot een soort patio en overal om ons heen staan tot 30 meter hoge bervroren watervallen. Wow, hier valt genoeg te klimmen! De beek kabbelt verder en onze nieuwsgierigheid dwingt ons het sneeuwpad langs de beek verder te volgen. De kloof versmalt en na een kort stukje lopen komen we bij nog een open plek in de kloof, ook hier staan weer meerdere mooie lijnen ijs te wachten om beklommen te worden. De moeilijkheid varieert van WI2+ tot ongeveer WI5.

Het is alweer 6 jaar geleden dat we voor het laatst ijsgeklommen hebben in het Setesdal in Noorwegen en het is erg relaxed om eerst een paar steilere toprope beklimmingen te doen. Het gevoel met de ijsbijlen en stijgijzers komt snel terug. Het ijs heeft veel structuur waardoor het niet altijd nodig is om hard te slaan of te schoppen en kan er regelmatig gehaakt worden met de bijlen, het klimmen lijkt dan meer op drytoolen of klimmen in de rots. Later op de dag worden er ook nog een paar lijnen voorgeklommen.

Wat is dit een fantastische plek! De watervallen zijn er in overvloed dankzij de helpende hand van lokale berggidsen die het beschikbare water de kloof in geleiden. Wil je gaan ijsklimmen en zeker zijn dat je kunt klimmen dan is de Taschachschlucht een perfecte bestemming. Los van deze prachtige ijszekere plek zijn er in het Pitztal tientallen andere natuurlijke watervallen die een groot deel van de winter in conditie zijn.

Topo's en routes

Wil jij leren ijsklimmen?

Wil jij leren ijsklimmen?

Wil je leren ijsklimmen? Dat kan bij de NKBV. Bergsportreizen organiseert jaarlijks meerdere ijsklimcursussen voor beginners en gevorderen.

Bekijk het aanbod

Terug naar overzicht