MENU

Fit & Vitaal: Trainingsschema

Genieten van de bergen is het mooiste wat er is. Zeker als je een leven lang fit genoeg bent om die prachtige huttentocht, die je altijd nog eens wilde wandelen, gewoon kunt maken. Toch is dit niet voor alle NKBV-leden mogelijk. Soms voel je je onzeker over je fysieke conditie en twijfel je of je nog de bergen in kan, terwijl dit vaak nog prima mogelijk is!

Om je te helpen, hebben we een trainingsschema gemaakt om je te ondersteunen en je weer fit en sterk te krijgen. Het schema zal je belastbaarheid verhogen waardoor je gemakkerlijker (weer) de bergen in kan gaan.

Wekelijks schema

Duurloop

Doe minimaal 1 tot 2 keer een lange duurloop van 5 tot 15 kilometer (afhankelijk van je huidige conditie). Wanneer mogelijk met een rugzak van 3 tot 10 kilo. Begin liever te licht dan te zwaar en met een korte duurloop in plaats van een lange. Zo voorkom je blessures.

Dagelijkse activiteit

Loop dagelijks minimaal 7200 stappen. Dat is ongeveer 45 tot 60 minuten wandelen, bij voorkeur op oneffen terrein.

Uithoudingsvermogen

We gaan ook werken aan je conditie. Doe daarom minimaal één van de volgende cardio oefeningen per week.

uithoudingsvermogen

Oefeningen voor thuis

Thuis kun je veel oefeningen doen om je spieren mobieler en sterker te maken. We hebben hiervoor een speciaal trainingsschema opgesteld, om de belastbaarheid van je spieren te vergroten.

Oefeningen

Slaap & voeding

Wanneer je aan het trainen bent voor je volgende bergsportavontuur is het belangrijk dat je je spieren voldoende rust geeft om te herstellen. Slaap daarom minimaal 7.5 uur per dag.

Ook is het belangrijk om je spieren te voorzien van voldoende eiwitten zodat ze optimaal kunnen herstellen.

meer over gezonde voeding

Sportmedische keuring

Indien je na het volgen van dit schema nog steeds twijfelt over je fysieke en medische conditie kan het raadzaam zijn om een sportmedische keuring te doen. Hierbij zal een sportarts kunnen oordelen of het veilig en verantwoord is om de bergen in te gaan. De NKBV werkt nauw samen met het Alrijne ziekenhuis met sportarts drs. H.J. (Dieke) Kok. NKBV leden krijgen 10% korting op de sportmedische keuring.

Indien je vragen hebt over het trainingsschema kun je deze sturen naar communicatie@nkbv.nl.