MENU

Buiten klimmen in Nederland

Koud, droog weer met een winterzonnetje. Dat zijn ideale omstandigheden om buiten te klimmen en boulderen. Vraag maar aan klimmers die 's winters afreizen naar Fontainebleau (FRA) of Freyr (BEL). Gelukkig kun je ook in Nederland klimmen in de buitenlucht. We vertellen je waar!

Er zijn in Nederland een aantal openbare locaties waar je kunt klimmen of boulderen. Daarnaast hebben een aantal klimhallen en boulderhallen een buitenwand. In dit eerste deel van dit drieluik laten we zes openbare locaties zien waar je kunt buitenklimmen en -boulderen in Nederland.

Spaarnwoude (Foto: Robin Brandt)

Klimmen in Spaarnwoude

Wil jij je wanen in het Belgische klimgebied Beez? In Recreatiegebied Spaarnwoude staat de gratis en vrij toegankelijke Klimmuur Spaarnwoude. De blokken waarvan het kunstwerk is gemaakt zijn afgietsels van de rotsen van Beez in de Belgische Ardennen.

meer info

Het Amstelmuurtje (Foto: Robin Brandt)

Boulderen op het Amstelmuurtje

Het aantal boulderhallen in Nederland wordt steeds groter, maar vergeet niet dat dit niet altijd zo was. Onze Nederlandse klimvoorvaders maakten hun eerste boulderpassen op basaltmuurtjes in Amsterdam. Door de coronacrisis is het gebied weer herontdekt en wordt er fanatiek geboulderd. Nu wel met crashpads en toprope touwen.

meer info

Meerpark Amsterdam

In Amsterdam Oost doemt midden in het meerpark een knaloranje boulderblok op. Het kunstwerk annex boulderblok is gemaakt van beton. Je kan rondom het hele blok je eigen boulders verzinnen. Op de grond ligt grind.

meer info

Boulderwand Schiedam

In 2019 heeft de gemeente Schiedam samen met Prorail boulderwand Schieveste geopend. De onder een viaduct gelegen wand is de eerste grote, gratis toegankelijke boulderwand in Nederland. Tim Reuser had de eer om als Schiedammer de eerste boulders af te tikken. Anders dan de vorige drie locaties kan je hier klimmen op routes van plastic klimgrepen zoals in de hal. Let op, de clinics die in het filmpje worden aangekondigd, gaan in coronatijd niet door.

meer info

Blok op Zuid

Vrij toegankelijk boulderblok in het Zuiderpark ten oosten van Ahoy Rotterdam tussen de Vaanweg en Olde- gaarde. Parkeren kan het beste aan de Oldegaarde, het dichtstbijzijnde metrostation is Zuidplein

meer info

Bunker boulderen in IJmuiden

Onder de rook van IJmuiden kun je boulderen tussen het strand en Santpoort Noord. Niet op rotsen, maar op bunkers die in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers als onderdeel van de Atlantikwall werden gebouwd. Het klimmen op de gaten, scheuren en randjes in het beton voelt verrassend natuurlijk aan. De uitklim kan vrij hoog en tricky zijn dus meerdere crashpads meenemen is aan te raden.

meer info

De Puinbol (Foto: Robin Brandt)

Weet waar je op klimt

Naast deze zes locaties zijn er nog tal van andere openbare klim- en boulderlocaties door Nederland verspreid. Bijvoorbeeld de Puinbol in Kijkduin, de kademuren in Arnhem, het Hubertusviaduct in Den Haag. Daarnaast zijn er nog diverse andere steden met kademuren van basaltblokken. Let wel op dat je niet zo maar overal op klimt. Aan een basalten kademuur kun je weinig kapot maken, maar anders wordt het wanneer je aan de oude bakstenen van een monumentaal pand gaat hangen.

Heb jij in jouw buurt al een (geheime) spot gevonden waar je op kan klimmen?

meer openbaar klimmen buiten klimmen bij de hal buiten boulderen bij de hal