MENU

Bergspelletjes met kinderen

Wie met kinderen de bergen in gaat, houdt het graag leuk voor iedereen. In dit artikel geven we je tips voor bergspelletjes.

Maak van je bergwandeling met kinderen een belevenis. Kinderen willen onderweg spelen, ontdekken en spannende dingen doen. Wissel tijdens de wandeling het ‘saaie’ lopen daarom regelmatig af met leuke activiteiten en natuurontdekkingen. Dat kan iets simpels zijn als met je voeten in een ijskoude beek gaan zitten en platte steentjes over een bergmeer laten scheren. Of laat je kinderen meekijken door je verrekijker om bergmarmotten of roofvogels te spotten. Omdat jonge kinderen kleiner zijn dan volwassenen zien ze eerder dingen die zich op de grond afspelen. Een kever die over een bergpad loopt, bospaddenstoelen, een hagedis die wegschiet in een rotsspleet of mooie rode bosaardbeien. Neem er de tijd voor om dat samen met je kind uitgebreid te bekijken. Vaak dienen zich onderweg vanzelf bergspelletjes aan: een steenmannetje bouwen, raden hoeveel visjes er in het meer zitten etc. We geven je hier nog meer tips voor bergspelletjes voor kinderen van alle leeftijden. En niets weerhoudt je er natuurlijk van om als volwassene zelf enthousiast (mee) te spelen!

Eekhoornspel

Eekhoorntjes zijn verwoede verzamelaars en kinderen mogen ze tijdens dit spel nadoen. Als niemand het ziet, verzamel je voor of tijdens de wandeling 5 tot 10 dingen uit de natuur (eikel, steentje, mooi blad, dennenappel enz.). Tijdens een rustpauze leg je alle items op de grond en bedekt ze met bijvoorbeeld een meegebrachte theedoek. De kinderen mogen kort onder de doek kijken. Vervolgens gaan zij in de pauze of tijdens de rest van de wandeling op zoek naar dezelfde dingen. Wie heeft zoveel mogelijk dingen onthouden en wie heeft er zoveel mogelijk verzameld?

Diploma

Maak je kinderen ‘winnaar’ van hun eigen bergtocht of wandeling. Veel toeristenbureaus hebben stempelkaarten of wandelpassen waar kinderen voor de gemaakte wandelingen stempels in kunnen verzamelen. Je kunt ook zelf creatief aan de slag gaan. Ontwerp een mooi diploma dat je kinderen straks zelf mogen ondertekenen. Of koop van tevoren een medaille en laat er eventueel een inscriptie in zetten. Spreek met je kinderen af wanneer ze het diploma of de medaille kunnen winnen. Bijvoorbeeld na het halen van een bergtopje of nadat ze een aantal wandelingen hebben gemaakt. Maak van de uitreiking iets bijzonders. Vraag bijvoorbeeld aan medewerkers van het plaatselijke toeristenbureau of aan de huttenwaard of zij het diploma of de medaille ‘ officieel’ willen uitreiken. Trots dat ze dan zijn!

Route volgen

Teken samen met je kinderen voor de wandeling op een vel papier de route na die je gaat lopen. Hier kun je de wandelkaart voor gebruiken. Geef op het papier herkenbare punten aan die je tijdens de wandeling gaat tegenkomen, zoals een meertje of een kruispunt. Laat de kinderen van elk punt een tekeningetje op het papier maken. Zo hebben je kinderen hun eigen ‘wandelkaart’ en kunnen ze je tijdens de route vertellen waar de volgende wandeletappe naartoe gaat.

Wie is de .... boom

Grappig spel om tijdens een rustpauze te doen. Een kind krijgt een blinddoek voor en wordt naar een boom geleid. De boom mag bevoeld en besnuffeld worden. Daarna wordt de speler teruggeleid en gaat de blinddoek af. Hij mag vertellen hoe groot naar zijn idee de boom was, waarnaar de boom rook en hoe de bast aanvoelde. Maar de hamvraag is: waar staat die boom? De truc is voor de speler om zonder blinddoek de boom waar het om ging, terug te vinden. Andere kinderen mogen de speler er natuurlijk een beetje bij helpen…

Spelletjes in de berghut

Als je met je wat oudere kinderen in een berghut overnacht, is het vaak leuk om voor of na het avondeten nog een spelletje te spelen. Een druilerige ochtend of middag gaat zo ook veel sneller voorbij. In veel berghutten liggen spellen in de gemeenschappelijke ruimte. Neem voor de zekerheid zelf een kaartspel mee. Je kunt dan samen gezellig een spelletje klaverjassen, pesten, hartenjagen en nog veel meer. Via de webshop van NKBV kun je het bergspel ‘Refugio’ (Italiaans voor berghut) bestellen. Te groot om mee te nemen voor onderweg maar wel ideaal voor op de camping of in het appartement.

Rifugio

tochtenplanning met kinderen bergwandelen met kinderen